Кметът на Калояново Георги Георгиев остава на поста си. Това

...
Кметът на Калояново Георги Георгиев остава на поста си. Това
Коментари Харесай

Отказват да отстранят кмета, хванат да шофира с кокаин

Кметът на Калояново Георги Георгиев остава на поста си. Това реши ОИК на вчерашното си съвещание. Комисията бе свикана, откакто Георгиев бе хванат да кара под въздействието на кокаин, за което получи условна присъда, заяви trafficnews.bg.

Районен съд - Пловдив осъди Георгиев на 8 месеца " отнемане от независимост " и 400 лева санкция.

Наказанието бе отсрочено с тригодишен изпитателен период. Това значи, че, при положение, че градоначалникът извърши друго закононарушение през идващите три години, той ще би трябвало да изтърпи и отсрочената присъда.

Съгласно Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, " пълномощията на кметовете се приключват предварително, когато след избирането кметът е наказан с влезнала в действие присъда на отнемане от независимост за съзнателно закононарушение от общ темперамент или на отнемане от право да заема държавна служба ". Друга наредба на нормативния акт гласи, че " в тридневен период след приемане на справките и документите, удостоверяващи гореизброените условия, общинската изборна комисия афишира преустановяване на пълномощията на кмета ".

Членовете на ОИК счели, че би трябвало да проведат поименно гласоподаване. Така четирима от присъстващите се оповестили срещу, а 7 души - за. Не достигнал един глас, с цел да бъде налице квалифицирано болшинство. Поради тази причина Георгиев не е отхвърлен.

Гласувалите срещу неговото освобождение са Ангелинка Якова, Маргарита Шахънска, Петя Кантарска и Снежанка Стоева.

Решението на ОИК-Калояново предстои на обжалване в седемдневен период. Ако това се случи, магистратите от Административен съд ще би трябвало да се произнесат по въпроса дали то е в несъгласие с нормативната уредба.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР