Ключовият за Бургас Северен обход ще бъде пуснат в експлоатация

...
Ключовият за Бургас Северен обход ще бъде пуснат в експлоатация
Коментари Харесай

Служебната власт пуска ключовия обход на Бургас без Акт 16

Ключовият за Бургас Северен обход ще бъде пуснат в употреба за Великден, само че на Акт 15. Това разгласи служебният районен министър Иван Шишков по време на ревизия на място дружно с кмета на Бургас Димитър Николов. Пътят е основен за града, защото ще поеме трафика от автомагистрала „ Тракия “ към летните курорти в региона, като Поморие, Несебър и Слънчев бряг.

Има прогрес в строителството, само че зависи и от атмосферните условия “, уточни министърът във връзка с датата за стартиране.

По думите на кмета Николов с стартирането на пътя ще се редуцира значително времето за пътешестване до курортите, без да се постанова прекосяването през града.

Подобно на Северния обходен път на Поморие, по правата ще бъдат сложени знаци за ограничение на скоростта до приемането на Акт 16. Министърът увери, че това би трябвало да стане през лятото, само че няма да се постанова ограничение на придвижването до привършване на довършителните работи.

Те от своя страна включват създаване на осветяване, планът за което е утвърден преди към месец и половина. Изпълнителят има ангажимент да го приключи и да обезпечи връзка на осветлението с трафопост, който е отвън обсега на активност на Агенция „ Пътна инфраструктура “. Водят се диалози с всички институции и експлоатационното сдружение.

По график строителните действия трябваше да са приключили през юли предходната година. Строителството на обхода стартира през януари 2021 година Трасето е с дължина 4.7 км, а общата стойност на плана е 57 млн. лева с Данък добавена стойност. Изпълнител на поръчката е „ Пътстрой Бургас “.
Тол таксите
Министър Шишков осведоми, че към момента се работи по схемата за увеличение на тол таксите за тежкотоварните транспортни средства.

Отложеното покачване на размера им с 50% ще се случи, само че единствено до избрани километри. След което ще има избран % отстъпка, с цел да може тези, които изминат най-вече километри, а това на процедура са българските превозвачи, които обезпечават напредването на нашите артикули, да имат избрана отстъпка, с цел да не се отрази на джоба на всички нас, жителите “, разяснява министър Шишков.

Той добави, че сега се вършат подробни калкулации.

Припомняме, че повишението на тол таксите бе контрактувано от някогашния районен министър Гроздан Караджов. Властта и секторът реализираха сделка да вкарат нарастванията в две стъпки – първите 50% влязоха в действие от 1 юли 2022 година, а второто нарастване бе заложено за 1 януари 2023 година Служебната власт обаче го отсрочи с половин година.

Заради апокалиптичния сюжет за бюджета, обрисуван от финансовия министър Росица Велкова преди няколко седмици, стана ясно, че властта не може да прави повече отстъпки към сектора и че не се възнамерява ново отсрочване на по-високите тол цени.
Как България стигна до „ апокалиптичния “ бюджетен дефицит
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР