Ключовият елемент за цялата съвременна електроника и металургия - литият

...
Ключовият елемент за цялата съвременна електроника и металургия - литият
Коментари Харесай

Западът се опитва да лиши Русия от стратегически ресурс

Ключовият детайл за цялата модерна електроника и металургия - литият - е стеснен за доставки за Русия. Беше оповестено, че Аржентина и Чили са създали това, само че действително тези страни не се причислиха към глобите против страната ни. Кой в действителност стои зад това решение, какъв брой огромен е този проблем - и по какъв начин може да бъде решен в последна сметка?

Прессекретарят на Министерството на индустрията и търговията на Руската федерация Владислав Демидов разгласи прекъсването от Аржентина и Чили на продажбите на литий за Русия като източник на „ великански проблем “ за страната ни. „ В Русия няма произвеждане на литиеви първични материали, суровините идват под формата на литиев карбонат главно от Чили, Аржентина, Китай и Боливия. По-конкретно, при сегашните условия доставките от Чили и Аржентина са прекратени, сегашната опция за приемане на първични материали е единствено от Боливия “, сподели служителят. По думите му „ в случай че има отвод за доставка на първични материали от Боливия, тогава, за жалост, няма от кое място да вземем литиеви първични материали “.

Литият в последно време закупи голямо значение - потребността от него нараства съвсем експоненциално. Както и цената за него. Третият номер на периодическата таблица е издирван в огромни количества при производството на акумулатори (40% от общото международно годишно произвеждане на този метал), както и в производството на стъкло и керамика (26%). На смазочните материали се падат 13%, 7% се употребяват в металургията, 4% в производството на климатични системи, по 3% в медицината и в производството на полимери. С други думи, това е сериозен детайл за всички модерни технологии. Включително военните.

В изискванията на разгръщащата се стратегия за заменяне на вноса, която апропо включва преход към лично произвеждане на компютри, смарт телефони, таблети, електрически транспортни средства и друго електронно съоръжение, потребността на Русия от литий ще нарасне още повече. Новината, несъмнено, е неприятна, само че можем ли да приемем, че „ всичко е изгубено “?

Световните водачи по планирани размери на литиеви залежи в света са Боливия (21 милиона тона), Аржентина (19 милиона тона), Чили (9,8 милиона тона), Австралия (7,3 милиона тона) и Китай (5,1 милиона тона). По-голямата част от проучената руда се намира в триъгълника Боливия-Аржентина-Чили (58% от международните запаси). Естествено, виновните чиновници на Русия не са разбрали за това една в този момент, а доста по-рано и демонстрираха интереса си към находищата в Южна Америка.

Така през 2017 година „ Росатом “ кандидатства измежду 12 предприятия вложители от Китай, Корея, Белгия, Русия, Канада и Съединени американски щати за влизане в съюз с „ Корфо “, чилийска компания, разработваща литиево находище. През октомври 2019 година стана известно за желанията на „ Първа уранова група “ (собственост на „ Росатом “) да купи 51% от плана за създаване на най-голямото находище на литий в Северно Чили, благосъстоятелност на канадската компания „ Уелт Минералс “. В края на 2021 година даже се появиха подмятания в пресата, че „ съглашението ще бъде подписано едвам всеки момент”. Но избухна специфична военна интервенция, Канада интензивно се включи в осъществяването на оповестените от Запада наказания против Русия и „ Първа уранова група “ получи отвод.

В края на ноември - началото на декември 2021 година в аржентинската преса се появиха известия, че компанията " ще отпусне 30 милиона $ за придобиване на 15% дял в взаимно дружество, което ще сътвори с канадската минна компания „ Алфа Литий “, която дава отговор за литиев план в провинция Салта ". Вестниците не пропуснаха да отбележат: „ Изненадващо е, че съветска компания изследва литий в Аржентина, която е доминирана от минните компании в Австралия и Канада “. Отделна уговорка от подготвяното съглашение предвиждаше, че в този случай съветската компания ще получи правото да се разпорежда с всичките 100% от своите артикули.

От това излиза наяве, че фразата „ Чили и Аржентина стопираха доставките на литиеви първични материали за Русия “ в заглавията е грях против истината. Нито Аржентина, нито Чили нямат нищо общо със прекъсването на съветско присъединяване в планове за рандеман на литий. Те не постановяваха никакви антируски наказания. Единствената обвързване на тези страни с посочената тематика е географска: залежи на бяло злато (както постоянно се назовава литият) се намират на територията на упоменатите страни. Всъщност областите, в които се развива производството, са благосъстоятелност на канадски компании, които „ преустановяват присъединяване на Русия “ в своите планове.

Що се отнася до Боливия, обстановката е друга. През лятото на 2019 година в Москва пристигна тогавашният президент на Боливия Ево Моралес, който на среща с Владимир Путин разиска апропо и въпроса за съдействието сред двете страни при създаването на литиеви залежи.

Ключовата дума тук е " страни ". От страна на Боливия в плана взе участие държавното дружество YLB (Yacimientos de Litio Bolivianos), което управлява всички залежи на литий. Предвид положителните връзки сред Русия и Боливия, вероятността Русия да загуби изцяло вносния литий не наподобява стопроцентова.

Да, имаше опасения напролет на 2020 година, когато вследствие на държавен прелом Ево Моралес трябваше да напусне освен президентството, само че и страната. В продължение на няколко месеца Боливия беше ръководена от проамериканска администрация. Изборите, извършени през ноември 2020 година, обаче бяха извоювани от социалиста Луис Арсе Катакора, помощник на Моралес, който беше при него като министър на стопанската система и финансите. И Боливия още веднъж се върна към предходния курс на партньорство с Русия.

Вярно е, че през октомври предходната година боливийската страна, която разполага с едни от най-големите ресурси от литий в света в солените блата Уюни, Потоси и Койпас (Оруро), „ отхвърли съществуването на съглашение с Русия за употребата на тези залежи “, твърди „ СуизИнфо “.

В сегашните условия на цялостен западен напън върху всички страни, които имат връзки с Русия, е невероятно да се изключи „ преустановяването “ на съдействието сред Боливия и Руската федерация. И тогава какво? Отговорът на този въпрос беше препоръчан от самия Владислав Демидов: належащо е да се развива произвеждане на лична територия. За благополучие сега в Русия са регистрирани 13 литиеви залежи. Макар и не толкоз огромни като латиноамериканските или австралийските, само че въпреки всичко задоволителни за вътрешните потребности на страната.

Според Демидов фирмите " към този момент се готвят да разпрострат рандеман на литиева руда в Руската федерация ", само че процесът на издаване на лицензи за тяхната работа е излишно муден.

Красноярският химико-металургичен комбинат е кандидатствал за лиценз, който ще разреши рандеман на литий от промишлените депа на Завитинското находище в Забайкалския край. Същото дружество, само че към този момент дружно с компанията „ Халмек “, ще създава залежи в Мурманска област. Известно е и за желанията на Росатом да взе участие в търгове в този район. Ако фирмите получат лиценз за създаване на залежи преди есента на тази година, то след 7-8 месеца ще могат да стартират пилотно произвеждане.

Интерес към тематиката демонстрира и „ Газпром “, който през февруари тази година, взаимно с Министерството на индустрията и търговията на Руската федерация и Иркутската нефтена компания, подписаха съглашения за план за рандеман на литий в находището Ковикта (Иркутска област). Според експертите на газовата компания „ в бъдеще планът може значително да покрие вътрешното търсене на литий “.

И последното. Според открити данни на територията на Украйна има залежи на литий. По-специално в регионите на Кировоград, Донецк и Запорожие. Украинските изявления настояват, че „ като се вземат поради непроучени залежи, запасите могат да доближат до 5 милиона тона “, което е близо 10% от международния размер. Посоченият нагоре портал „ СуизИнфо “ дава по-скромни числа: съгласно неговите данни запасите от украински литий са към 500 000 тона.

Възможно е след завършването на интервенцията и нормализирането на живота в Украйна да се разработят и нейните залежи на бяло злато. Въпреки че това наслаждение е доста скъпо: рудата лежи на дълбочина към 300 метра (в латиноамериканския триъгълник тя е на практика на повърхността на изсъхнали солени езера). Ще са нужни стотици милиони долари вложения - и, несъмнено, съответния политически климат в връзките сред Русия и Украйна. Но в действителност в името на основаването на подобен климат през днешния ден в Украйна работят съветските въоръжени сили.

Превод: В. Сергеев

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР