Ключът към здравите зъби е образованието и добрата орална хигиена.

...
Ключът към здравите зъби е образованието и добрата орална хигиена.
Коментари Харесай

Д-р Иван Станчев: Ключът към здравите зъби е оралната хигиена

Ключът към здравите зъби е образованието и положителната орална хигиена. Това сподели в изявление за БГНЕС доктор Иван Станчев, разяснявайки статистиката, че над 250 000 българи нямат нито един зъб в устата си.

„ Статистиката най-вероятно е вярна и до ден-днешен. Мисля, че даже данните през днешния ден са още по-стряскащи. Обеззъбяването е всеобщо и го следим всеки ден. Този феномен се дължи най-често на възпалителните процеси, които неглижирани дълго време водят до преждевременна загуба на зъбите или насилственото им изваждане “, разяснява зъболекарят.

Той акцентира, че все по-често вижда млади пациенти с доста кариеси и възпалени венци.

„ Това са болести, които може елементарно да се предотвратят с положително обучение, дисциплина и добра хигиена. Това стартира от фамилията и продължава в детската градина и учебно заведение “, безапелационен е доктор Станчев.

Зъболекарят разясни, че измежду пациентите му има доста хора, които си мият зъбите по доста пъти дневно, само че погрешно, тъй като плаката остава по зъбите, а след към 14 дни, тя може да стане причина за инфектиране на венците или за образуването на кариес.

„ Зъбите би трябвало да се мият и почистват по този начин, че да не се натрупва плака по тях. Най-честата причина за неволите на пациентите се крие точно в остарялата плака, която се натрупва по зъбите и механично не е отстранена “, изяснява той и прибавя, че зъбите би трябвало да се мият по два пъти дневно, както и че потреблението на вода за уста и конците, за разчистване на междузъбните пространства са единствено част от цялостната грижа за тях.

Д-р Станчев е безапелационен, че най-хубавата четка е тази, която се употребява и, че даже с най-обикновената може да си осигурим орално здраве, само че е значимо по какъв начин четкаме зъбите и каква паста използваме.

„ Най-често следим изтриване в шийките на зъбите, които са породени от погрешно четкане или такова, съпроводено с огромен напън. Причина по тази причина може да бъде и прекомерната неотстъпчивост на косъма на четката, както и използването на паста, в която има абразиви “, прецизира докторът.

Зъболекарят предизвестява и кои придвижвания да не използваме при миенето на зъбите си.

„ Не е добре да се употребяват хоризонталните придвижвания за разчистване на зъбите и по тази причина е добре да ги заобикаляме “, предлага доктор Станчев.

Той е безапелационен, че с по-лош зъбен статус най-често са по-малко образованите хора и тези, които не се интересуват от здравето или са забити в битовизми, от които не им остава време да мислят за здравето си.

Попитан дали страната прави задоволително в посока на профилактичните прегледи, доктор Станчев, призна, че има такива и са финансирани от страната, само че не работят добре.

„ В чужбина, пациентът носи финансова отговорност, в случай че не върви на профилактични прегледи. При тях болесттите се откриват в зародиш, което разрешава да се реагира доста по-бързо, а това от своя страна е и по-щадящо за финансите на пациентите “, разяснява докторът.

Той е уверен, че обеззъбяването и проблемите с оралното здраве могат да бъдат понижени и даде образец с Япония, в която при 80% от 80-годишните мъже имат всички зъби в устата си.

„ Имам пациент, който е на 96 година и даже няма извадени мъдреци. Мисията е допустима “, безапелационен е докторът и разяснява, че развалените зъби се дължат на неприятните хигиенични привички, а не на генетични фактори, с които някои хора се оправдават. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР