Клеърс Партис e софтуерен дизайнер от Лос Анджелис, която мечтае

...
Клеърс Партис e софтуерен дизайнер от Лос Анджелис, която мечтае
Коментари Харесай

3 месеца безплатен живот в Сардиния предлага програма за дигитални номади

Клеърс Партис e софтуерен дизайнер от Лос Анджелис, която мечтае да работи на умерено място измежду природата, надалеч от градската блъсканица и шумни офис пространства.

Когато й оферират такава опция, тя незабавно се възползва от нея, споделя CNBC.

Миналата седмица тя идва в Ололай, Сардиния, където има организиран от локалната община безвъзмезден престой.

Този тип настаняване е част от стратегия, ориентирана към цифрови номади, които желаят краткотрайно да се реалокират да работят в централната част на италианския остров, измежду фермери и пасящите им стада овце.

Клеърс е първият цифров бродяга, който идва и към този момент усеща, че това трансформира живота ѝ.

" Пътувам като цифров бродяга през последните две години, последно бях в Занзибар. Но когато се появи опцията за Ололай, бях разчувствана да опитам.

Чувствах, че нуждая се от промяна на мястото, само че не туристическо, а измежду природа, чист въздух, планини, красиви плажове, където бих могла да намеря повече успокоение и по-бавен метод на живот ", добавя програмистката.

Ололай се намира в див регион, надалеч от цялостните с ВИП персони брегове на Сардиния - място, където старите обичаи са оживели, а хората в миналото са живели в пещери.

С течение на времето локалните поданици напущат в търсене на по-добро бъдеще другаде, опустошавайки античния квартал, който в този момент е затрупан с улично изкуство, изобразяващо селския живот.

Миналия век популацията на Ололай се свива от 2250 на 1300 души, като всяка година се раждат единствено по няколко бебета. През 2018 година селото приема необятно рекламирана мярка за възкръсване на остарелия квартал: продажба на рушащи се къщи за 1 евро.

" Това беше огромен триумф – доста чужденци купиха и рестартираха десетки изоставени жилища ", споделя кметът Франческо Колумбу пред CNBC. " Сега, откакто инвестирахме във високоскоростен интернет, с този нов план " Работи от Ололай " желаеме да превърнем селото си в център за цифрови номади. ", добавя той.

Кметството на Ололай е отделило 20 000 евро за настаняването на 30 отдалечени служащи от целия свят, които могат да останат в селото през идващите две години.

Онлайн кандидатурите са отворени до декември. Тези, които бъдат определени, могат да живеят гратис до три месеца, което е оптималният период, за който неевропейци могат да останат в Италия без виза.

Засега Партис възнамерява да остане единствено месец, макар че обмисля удължение на престоя в Сардиния на по-късен стадий.

Следващият цифров бродяга ще дойде от Сингапур, споделя Вероника Мата, началник на локалната културна асоциация,  която дружно с кметството се занимава с програмата.  

" Очакваме доста американци. Целта ни е да съживим Ололай с нови хора от разнообразни култури и езици, които могат да споделят опита си като цифрови номади с жителите ", добавя тя.

Бюджетът от хазната на кметството ще отиде за наемане на жилища от локални фамилии за цифровите номади, като цената е почти 350 евро на месец за обзаведено жилище с две спални. Комуналните услуги, сметките и налозите за обслужване на кметството също ще бъдат покрити, споделя Мата, само че не и превозът и самолетните билети.

Жилищата, които в миналото са принадлежали на фамилии на овчари и фермери, към този момент са оборудвани със модерни офис пространства и високоскоростна интернет връзка.

По думите на Мата служащите ще бъдат канени на панаири и фестивали в селото, с цел да се интегрират и опознаят локалната общественост.

" Това не е безвъзмездна отмора ", споделя тя. " Те би трябвало да имат потвърден опит като цифрови номади и да оставят съответен принос в края на престоя си - било то презентация, есе, теоретичен труд или документален филм. " Партис възнамерява да изнесе лекция за това какво значи да бъдеш цифров бродяга като цяло и съответно в Ололай.

По програмата могат да аплайват цифрови номади от всички области – технологии, медии, финанси, недвижими парцели, архитектура, също по този начин художници, писатели, музиканти, учени и учени. Но при изискване, че оставят " подтик на знанието ", който обогатява културата на обитаемото място.

Партис към този момент обича новия си дом в историческия квартал на селото. Той разполага с две спални и прелестен панорамен балкон с панорама към девствена котловина и гора, където намира ентусиазъм, до момента в който работи, споделя тя и добавя, че към този момент балансира сред работата и желанието да прегледа забележителностите на Сардиния.

" Все още се откривам. Има дни, които извозвам в пътешестване, с цел да опозная красивите места в близост, а други се затварям у дома и наваксвам с работата си ", споделя тя. 

Един характерен ден в Ололай е сходен на живота ѝ на други места: заран йога и медитация, по-късно работа, след това разходка на открито и пътешестване до крайбрежието или планината, с цел да се наслаждения на тишината и гледките.

" Не пия, тъй че барът не е моето топ място за превозване на времето. Вместо това обичам да отивам на фермерския пазар, с цел да си взема пресни артикули, да вземем за пример трюфели, да подготвям паста и ньоки с песто. Храната е невероятна. "

Споделя, че Ололай е по-красив, в сравнение с е очаквала, а дружелюбността на хората не стопира да я изненадва.  

" В Сардиния има толкоз доста неща за проучване. Радвам се, че съм тук с задоволително време, с цел да се потопя в острова и неговата просвета ", добавя Клеърс.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР