Менструалните продукти в Европейския съюз не са достъпни за всички,

...
Менструалните продукти в Европейския съюз не са достъпни за всички,
Коментари Харесай

Много жени в ЕС не могат да си позволят продукти за интимна грижа

Менструалните артикули в Европейския съюз не са налични за всички, макар че половината население на блока се нуждае от тях. Много дами не разполагат със средства, с цел да си купят такива артикули.

Неправителствена организация е пресметнала, че в Белгия всеки 15-ти човек не може да си купи определения от него артикул.
В избран миг би трябвало да избирате сред храната и покупката на менструални артикули. Добавяме и още два фактора, които утежняват още повече обстановката - неналичието на информация за менструалния цикъл и неналичието на безвредни, добре приспособени и предпазени места за преобличане.
Вероника Мартинез, неправителствена организация Брюзел

От 2022 година Европейски Съюз разрешава на страните членки да продават менструални артикули без Данък добавена стойност. Засега Ирландия е единствената, която съблюдава новите правила. Повечето от страните членки са понижили налозите с сред 5 и 10%. Някои обаче поддържат висока ставка. Като Унгария с 27% или Швеция и Дания с 25%. Една от опциите за понижаване на разноските за менструални артикули е потреблението на такива за многократна приложимост. Наскоро Каталуния стартира да раздава менструални чашки, тампони и менструално долни дрехи на дами в потребност.
Менструацията към момента е обгърната в табу, за нея не се приказва доста. Трябва да променим метода, по който обществото се отнася към менструацията. Тези стигми и легенди имат отражение и върху здравето и благосъстоянието на дамите.
Таня Вердж, министър на равенството и феминизма в държавното управление на Каталуния

По данни на каталунското държавно управление, 23% от дамите в самостоятелната област употребяват наново артикули за еднократна приложимост, а 44% не могат да си разрешат продуктите, които са избрали.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР