Китайският президент Си Дзинпин пристигна във Франция на държавно посещение,

...
Китайският президент Си Дзинпин пристигна във Франция на държавно посещение,
Коментари Харесай

Си пристигна във Франция, Макрон ще го води на Пиренеите

Китайският президент Си Дзинпин дойде във Франция на държавно посещаване, проведено от Еманюел Макрон, който ще разиска с госта въпроси, вариращи от Украйна до търговията. Пристигането на Си за визитата, отбелязващо 60 години дипломатически връзки сред Франция и Китай, беше началото на първото му пътешестване до Европа от 2019 година насам, което ще го посети също по този начин в Сърбия и Унгария. Но изборът на Си на Франция като единствената огромна европейска мощ за посещаване демонстрира относителната топлота в китайско-френските връзки, откогато Макрон направи държавно посещаване в Китай през април 2023 година


Китайската държавна телевизия CCTV заяви, че самолетът със Си е кацнал в Париж. Лидерът на еднопартийната комунистическа страна с повече от 1,4 милиарда души, съпроводен от брачната половинка си Пън Лиюан, бе посрещнат на парижкото летище Орли от премиера Габриел Атал. Си ще организира ден на диалози в Париж в понеделник, в това число и с лидерката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, последван от държавен прием, проведен от Макрон.

Преговори в ресторант на президентски другар

Във вторник Макрон ще заведе Си в планинския регион Пиренеи покрай испанската граница. Те ще посетят прохода Турмале, където Макрон е прекарал детството си с баба си и дядо си. Там дългогодишният другар на Макрон Ерик Абади ще одобри президентите и техните половинки в фамилния си ресторант " L " Étape du Berger. Както означи Макрон в изявление, „ въпросите, по които има различия, се разискват по-добре при закрити порти “.

Стабилност на интернационалния ред

Ключов приоритет на Макрон ще бъде да предизвести Си за заплахата от поддръжка на Русия в нейната инвазия в Украйна, като западните чиновници са загрижени, че Москва към този момент употребява китайски технологии за произвеждане на оръжия. Връзките на Пекин с Москва се затоплиха след нашествието и Западът желае на първо място Китай да не доставя оръжия на Русия. „ В наш интерес е да накараме Китай да повлияе на стабилността на интернационалния ред “, сподели Макрон в изявление за Economist, оповестено в четвъртък. „ Затова би трябвало да работим с Китай за създаване на мир “, добави той. Макрон също сподели в същото изявление, че Европа би трябвало да пази своите „ стратегически ползи “ в икономическите си връзки с Китай, обвинявайки Пекин, че не съблюдава разпоредбите за интернационална търговия. Но той призна в изявление за вестник La Tribune Dimanche, че европейците " не са единомислещи " по отношение на тактиката, която да одобряват, защото " някои участници към момента виждат Китай всъщност като пазар на благоприятни условия ", до момента в който той " изнася всеобщо " за Европа.

Френският президент зарадва китайските държавни медии и разтревожи някои съдружници от Европейски Съюз след визитата си през 2023 година, като съобщи, че Европа не би трябвало да бъде въвличана в опълчване сред Китай и Съединени американски щати, изключително във връзка с демократичния, самоуправляващ се Тайван. Китай гледа на острова като на част от своя територия и се зарече да го превземе един ден, в случай че е належащо със мощ. „ Най-лошото би било да мислим, че ние, европейците, би трябвало да бъдем почитатели и да се приспособяваме към американския темп и китайската несъразмерна реакция “, сподели тогава Макрон, предупреждавайки против логиката „ блок против блок “.

Две съществени послания

Правозащитни групи упорстват Макрон да повдигне въпроса за правата на индивида в договарянията, обвинявайки Китай, че не зачита правата на уйгурското мюсюлманско малцинство и държи десетки публицисти зад решетките. „ Президентът Макрон би трябвало да обясни на Си Дзинпин, че закононарушенията на Пекин против човечеството имат последици за връзките на Китай с Франция “, сподели Мая Ванг, изпълняващ длъжността шеф за Китай в „ Хюман райтс уотч “. Групата сподели, че правата на индивида в Китай са " съществено влошени " при ръководството на Си. Анализаторите обаче са скептично настроени, че даже с обилното посрещане на аления килим и пътуването до освежаващия планински въздух на над 2000 метра над морското ниво във вторник, Макрон ще може да упражнява огромно въздействие над китайския водач.

Другите две страни, определени от Си за обиколката му, Сърбия и Унгария, се считат за едни от най-благосклонните към Москва в Европа. „ Двете съществени послания от Макрон ще бъдат по отношение на китайската поддръжка за военния потенциал на Русия и китайските изкривяващи пазара практики “, сподели Янка Ертел, шеф на програмата за Азия към Европейския съвет за външни връзки. „ Въпреки това е малко евентуално и двете послания да окажат доста въздействие върху държанието на Китай: Си не е на задача да възвърне връзките, тъй като от негова позиция всичко е наред “. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР