Китайският президент Си Дзинпин посрещна необичайно пищно френския държавен глава

...
Китайският президент Си Дзинпин посрещна необичайно пищно френския държавен глава
Коментари Харесай

На излет с чаша чай: Какво стои зад настойчивото ухажване на Макрон в Китай

Китайският президент Си Дзинпин посрещна извънредно охолно френския държавен глава Еманюел Макрон по време на формалното му посещаване.

Според някои анализатори това е знак за засилващата се атака на Пекин да притегли основни съдружници в Европейския съюз, и посредством тяхната поддръжка да може да се опълчи на Съединени американски щати, написа в разбор по тематиката Reuters.

Двамата водачи посетиха Южен Китай, където Макрон се наслаждения на чаша чай със Си в някогашната резиденция на татко му в Гуанджоу, столица на икономическия и индустриален център провинция Гуандун.

Подобни излети на Си с гостуващи водачи са необичайност. Дипломати считат, че това акцентира смисъла, което Пекин придава на връзките с основен член на Европейски Съюз, защото търси поддръжка против това, което самият Си дефинира като " всестранно въздържане, обграждане и угнетяване " от страна на Съединени американски щати.

" Всички офанзиви на китайската външна политика имат на назад във времето връзките сред Съединени американски щати и Китай... тъй че да работят с която и да е страна, изключително с огромните сили, като Франция, е нещо, което те ще се опитат да създадат, с цел да се опълчват на Съединени американски щати ", изяснява Джао Суйшенг, професор по китаистика и външна политика в университета в Денвър.

Ноа Баркин, анализатор в Rhodium Group, съобщи, че главната цел на Китай е да попречи на Европа да се сближи със Съединени американски щати.

" В този смисъл Макрон е може би най-важният сътрудник на Пекин в Европа ", споделя той в поддръжка и на дипломатическото разбиране, че Макрон е извънредно значим мотор на основни политики в Европейски Съюз.

Френският президент посети Китай дружно с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като организираха основен диалог, пробвайки се да упражнят напън във връзка с Украйна. Опитите им да извоюват обществени промени в позицията на Си обаче не се увенчаха с триумф, добавя Reuters.

За разлика от Макрон, фон дер Лайен беше посрещната хладно и сдържано от домакините, откакто дефинира Китай като " наказателен " в сериозна тирада преди пътуването си. На летището я очакваше скромна делегация по посрещането, а по-късно по този начин и не получи покана да участва на държавни мероприятия дружно със Си и Макрон.

Подкрепяният от страната китайски вестник Global Times означи в публицистична публикация: " За всички е ясно, че да бъдеш стратегически васал на Вашингтон е задънена улица. Превръщането на китайско-френските връзки в мост за китайско-европейско съдействие е от изгода и за двете страни, и за света. "

Жан-Пиер Рафарен, някогашен министър-председател на Франция с богат опит във връзка с визитите в Китай, съобщи пред Reuters, че част от гостоприемството на Си има резултат. " Не е ли дипломацията, в един или различен миг, малко хвалебствие? В човешките връзки постоянно има от това. Всяка страна си играе с него. "

Във Вашингтон дипломатическият ангажимент на Китай с Франция се преглежда с прочут песимизъм.

Отвъд войната в Украйна, Китай би се радвал на преориентиране, което да го приближи стопански до Европа, защото връзките със Съединени американски щати от ден на ден се утежняват, само че такава смяна е малко евентуална на този стадий, разясняват източници от дипломатическите среди. Според тях, Вашингтон гледа изчаквателно на европейските задължения с Пекин във връзка с Украйна. Макрон прикани за рационален разговор с Русия за войната в Украйна. След срещите Си не загатва за възможен диалог със Зеленски в формалните отчети на Китай по отношение на европейската аудиенция.

Според разбора на Ноа Баркин, Макрон не е получил това, което е желаел от пътуването. " Макрон наподобява вярваше, че може да очарова Си, с цел да промени метода си към войната. Той му направи редица дарове, докара голяма бизнес делегация и удостовери поддръжката си за стратегическата автономност - без да получи нищо в подмяна. "

Ухажването на Макрон от страна на Китай е част от множеството дипломатически ходове през тази година, с които страната се пробва да ускори позициите си на фона на разликите за Тайван, войната в Украйна и водените от Съединени американски щати ограничавания върху износа на технологии.

През март Китай оказа помощ за изненадващото подписване на съглашение за безредие сред Саудитска Арабия и Иран, като Пекин се показа като миротворец в Близкия изток, стимулиран от желанието си да образува многополюсен свят, напомнят анализатори.

Взаимодействието сред Китай и Европейски Съюз ще продължи през идващите седмици, когато в Пекин се чака да дойдат ръководителят на външната политика Жозеп Борел и външният министър на Германия.

" Китай и Европа към момента могат да бъдат сътрудници, вместо систематични противници или съперници. ", декларира в умозаключение Уанг Иуей, шеф на Центъра за европейски проучвания към университета Ренмин в Пекин.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР