Китайският пазар не допуска внос на български продукти със съдържание

...
Китайският пазар не допуска внос на български продукти със съдържание
Коментари Харесай

Ев. Савчев: Няма причина за рестрикции срещу българските розови продукти

Китайският пазар не позволява импорт на български артикули със наличие на роза Дамасцена - тази вест разбуни духовете и породи редица въпроси.

Няма причина за рестрикции против българските розови артикули, счита Евгени Савчев от Селскостопанската асоциация за интернационалните връзки, съгласно който българските управляващи реагират бързо и съответно на този стадий:

Търговският представител в Шанхай съумя да направи диалог с министъра на стопанската система на Китай и сложи доста твърдо въпроса за възобновяване на опцията за износ на артикули, които съдържат роза Дамасцена.

Савчев сподели, че резултат от извършения диалог се чака в първата половина на 2018-а година.

Според него става въпрос за някакво недовиждане от страна на китайските управляващи.

Българските артикули, свързани с маслодайна роза, по този начин или другояче не могат да бъдат сменени с нито един в целия свят. Ние сме единствения производител на артикули, съдържащи розово масло, което е с най-високо качество и с най-сериозни индикатори, разяснява розопроизводителят Владимир Стоянов, съгласно който също става въпрос за някакво недовиждане от страна на Китай, а не опит да бъде изместена страната ни от този пазар.

¼ от продуктите с българско розово масло се осъществят на китайския пазар, безапелационен е Евгени Савчев. Това е сериозен удар по бизнеса, сподели той:

Има блокирани на входни митници и тези артикули не могат да се импортират в Китай, не могат и да се върнат назад заради стопански аргументи.

От Министерството на земеделието на този стадий се въздържат от коментар по тематиката, тъй като не разполагат с задоволително информация и при тях няма постъпили публично сигнали за спрени артикули с българска роза на китайския пазар.

Подробностите можете да чуете от репортажа на Веселина Миланова в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР