Китайските електрически коли потеглят с пълна сила към Европа с

...
Китайските електрически коли потеглят с пълна сила към Европа с
Коментари Харесай

Китайските електрически автомобили навлизат в Европа

Китайските електрически коли потеглят с цялостна мощ към Европа с вярата да вземат дял от пазар, който цели да стане въглеродно безпристрастен напълно скоро. Китайската Nio Inc показа своя електромобил ES8 в Осло, Норвегия, в края на предходната седмица. Това е първият опит отвън Китай на компанията, която е съвсем непозната в Европа, макар, че има пазарна оценка от към 57 милиарда $, предава Reuters.

Сред останалите непознати за европейците компании, които започват бизнеса си в Европа или възнамеряват да сторят това напълно скоро, попадат Aiways, BYD, SAIC, Dongfeng и Great Wall.

Европа, която се радва на кондензиран и конкурентен пазар, доминиран от известни марки, в предишното не донесе огромен триумф за китайските автомобилни производители. Китайските играчи позволиха стратегически неточности, като с изключение на всичко друго, страдат от репутацията на китайското всеобщо произвеждане, което се свързва с евтини артикули, страдащи от липса на качество.

По думите на Уилям Ли, изпълнителен шеф на Nio, следва дълъг път към триумфа, защото пазарът е зрял където е „ много мъчно да бъдеш сполучлив “. Китайските производители може да се нуждаят от десетилетие с цел да затвърдят позициите си в Европа, показва предприемачът-милиардер. Подобна прогноза има и Хе Ксиаопенг, изпълнителен шеф на компанията за електрически коли Xpeng. Според него, компанията му ще има потребност от 10 години „ да сложи добра основа “ на континента.

Тези нови играчи, множеството от които имат опит единствено и само в производството на електрически коли, имат вяра, че разполагат с малко време с цел да се възползват от опцията най-сетне да попаднат на кредитоспособен пазар.

Докато продажбите на електрически коли в Европейския съюз са скочили повече от два пъти през последната година и със 130% за първите 6 месеца на актуалната година, обичайните производители към момента последователно минават към електрическите модели, което значи, че занапред ще наводнят пазара с нови електрически коли.

" Пазарът към момента не е толкоз кондензиран спрямо този на моделите с мотори с вътрешно горене, където всеки от огромните производители разполага с цялостна гама от транспортни средства “, споделя Александър Клозе, който оглавява задграничните интервенции на китайския производител на електрически коли Aiways.

„ Точно заради това считаме, че имаме опция “, прибавя той по време на обиколка на Мюнхен на модела U5 – автомобил с висока проходимост, който се предлага за продажба в Германия, Холандия, Белгия и Франция.

Цената на китайският електрически автомобил U5 стартира от 30 000 евро в Германия – сума под междинното равнище, когато става дума за средностатистическа нова кола и цените на множеството електрически коли в Германия. Всичко това без да се взема поради дотацията за придобиване на нова електрическа кола в Германия в размер на 9 000 евро. Китайският електромобил се предлага в едвам четири цвята и два типа тапицерия за редуциране на разноските.
„ Германците купуват единствено немски коли “
В подготовката си за нахлуване на европейския пазар, китайските производители пробват разнообразни бизнес модели – работа с вносители, бюджетни варианти на пазара на дребно или посредством построяването на повече локални представителства.

Новата реалност, в която западни марки като BMW и Tesla създават коли на територията на Китай, има капацитет да усъвършенства неприятната известност на страната, свързвана с ниското качество на производството, макар, въпреки, че това усещане мъчно може да бъде разтърсено.

Антие Леверс, учителка, която живее в Западна Германия наоколо до границата с Нидерландия, има дружно със брачна половинка си дизелов Chevrolet Orlando, само че поискала да смени транспортното средство с нещо по-зелено.

Двамата закупили Aiways U5 през предходната година след дълго изследване с цел да се предпазят от възможни рецензии, че не избират немска кола. В последна сметка двамата са удовлетворени от ниските разноски за употреба на новия си китайски електромобил.

Хората й казвали: " Не можеш да купиш китайска кола, те са пластмасови и евтини и не поддържат немските работни места. “

Но все пак тя усеща, че това към този момент не дава отговор на истината в световната автомобилна промишленост, където човек може да откри немски елементи в китайски коли и противоположното.

" Германците купуват немски коли, по този начин, че с цел да придобиеш китайска кола е необходим и малко кураж “, споделя 47-годишната учителка. „ Понякога човек просто би трябвало да е отворен за нови неща “, прибавя тя.
Nio и Норвегия
Компанията Nio показа в Осло, Норвегия електрическия SUV модел ES8 взаимно със оборудването NIO House – комбинация от шоурум, кафене и споделена повърхност за работа. Скандинавската страна е насочна точка за експанзията в Европа и за друга китайска компания – Xpeng.

Държавната поддръжка на това поле трансформира Норвегия във водещ състезател в прехода към електрически транспортни средства. Норвегия наподобява логически избор за насочна точка в Европа, защото потребителите са привикнали към този момент с електрическите коли, което значи, че остава само да бъдат уверени да изберат непозната китайска марка, споделя Кристина Бу, общоприет секретар на Norwegian EV Association.

" Ако се опитва в друга страна, може да има усложнения в налагането и на двете “, счита тя, добавяйки, че нейната организация е провела диалози с редица китайски производители на електрически коли, които са желали да изследват спецификите на пазара и потребителската просвета преди да навлязат.

Тя изпитва неустановеност по какъв начин ще реагират потребителите на метода на Nio, който разчита на модел изискващ промяна на батерията, вместо познатото зареждане. Казано с други думи – компанията като че ли отдава батерията чартърен на клиентите си, вместо да им продава приключен пакет.

" Но там където Китай е фактически напреднал са точно технологиите “, прибавя тя, акцентирайки Nomi – цифров помощник, вграден в таблото на колите на Nio.
Различни тактики
Докато Nio и Xpeng назначават личен състав на локална почва и построяват активността си в Норвегия, други китайски компании като SAIC, работят посредством вносители на коли с цел да продават колите си на стеснен брой пазари в Европа.

Aiways пробва тактика, разчитаща на ниски разноски, с цел да продават коли в Европа, като това въпреки всичко зависи от спецификата на пазара, показва Клозе.

В Германия да вземем за пример, компанията продава колите си посредством Еuronics – асоциация на самостоятелни търговци на електроника на дребно, вместо да построи обичайната дилърска мрежа.

Компанията цели да продава в Европейски Съюз през идната година и да пробие на щатския пазар до 2023 година, споделя Клозе, който е някогашен шеф на Volvo и Ford.

Китайските провали за налагане на европейския пазар в предишното вероятно няма да повлияят на производителите на електрически коли, защото потребителите към този момент са привикнали с електроника идваща от Китай, прибавя той.

Продажбата на коли в Европа е „ тежък бизнес, изключително, в случай че продуктът не е добре прочут “, споделя Арни Рихтерс ръководител на основаната в Брюксел индустриална група Platform for Electromobility. " Но в случай че прокарат нововъведения, то ще имат много благоприятни условия “, прибавя той.

Дали китайските електрически коли, присъщи с ниските си цени, ще бъдат сполучлив съперник в Европа, следва да разберем.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР