Охранителна полиция вече ще има право и да глобява за

...
Охранителна полиция вече ще има право и да глобява за
Коментари Харесай

Важна промяна, касаеща всички шофьори от 1 януари 2021 година

Охранителна полиция към този момент ще има право и да глобява за нарушавания по пътя, а освен да ги открива. Това планува заповед на вътрешния министър Бойко Рашков , която влиза в действие от 1 януари.

С нея се надгражда настоящето състояние. В момента Охранителна полиция може да стопира водачи на пътя и да прави инспекции. При установени нарушавания по Закона за придвижването по пътищата обаче са длъжни да извикат катаджии. Именно те сформират актовете и пишат фишовете на провинилите се водачи. С новата заповед обаче охранителните служители на реда сами ще могат да постановат наказания. Затова сега съставът им е на образование за работа с нормативната база. Всички осъществявани от тях инспекции ще се записват от така наречен бодикамери, които униформените ще носят на реверите си.
Монтьор сподели по какъв начин елементарно да проверим качеството на горивото
Некачественият бензин може да докара до увреждане на колата и съсипване на нейните елементи (както и на вашите нерви). Ако желаете да избег...
Прочети повече
Мотивът за смяната е тежката пътна конюнктура в страната. Само през ноември в произшествия са починали 100 души. За съпоставяне, през 2020 година са били 37. От началото на годината пък жертвите са 527, или с 85 повече от м.г.

Това е поредна смяна в организацията на инспекциите. Първата бе през 2014 година, откакто катаджията Сашо Тръпков бе сниман да взема подкупи от 20 и 10 лева Тогава вътрешният министър Веселин Вучков вкара така наречен холандски модел, написа 24 часа. При него инспекции се правеха единствено на авансово оповестени места и се спираха по няколко коли. Бяха въведени и бодикамери и микрофони, които записваха всички дейности на проверяващите и проверяваните водачи.

Още на идната година оповестението на местата отпадна. А през 2016 година бе разрешено инспекции да се правят и от охранителни служители на реда.

Това е следващата самодейност на Рашков във връзка на пътната сигурност. Още през лятото той забрани на катаджиите да се крият в храстите, когато вършат инспекции за скорост. Нареди и камерите да се слагат единствено тук-там с централизация на тежки произшествия.

Още от АВТОМОБИЛИЗЪМ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР