Онзи момент, в който ще получим категоричен отговор за смисъла

...
Онзи момент, в който ще получим категоричен отговор за смисъла
Коментари Харесай

Дизайнът на новото поколение с арх. Александър Йончев и новото BMW iX

Онзи миг, в който ще получим безапелационен отговор за смисъла на човешкия живот евентуално ще бъде и този миг, в който същият смисъл ще се загуби вечно. Защото като че ли търсенето на новото, откриването на непознатото, тръгването по неутъпкани пътеки е това, което ни придвижва напред във времето. Това, което оставя памет. Това, което кара поколенията след нас да се впускат самоуверено в търсенето на техния път. Нашето извънредно изпитание през днешния ден, нашето надграждане на основата, която предците са ни завещали е може би най-близкото до смисъл, с което разполагаме.

Търсенето на този смисъл, на това по-добро, по-красиво, по-удобно, по-умно ново е горивото за нас, хората, които не можем да се задоволим с незначителност. Които не можем да поносим повече от същото. Които имаме вяра, че човешката воля, познания и старания са само потребни тогава, когато те ни дърпат в бъдещето.

И днешната ни история е за бъдещето. За две секунди напред във времето.

 Новото BMW iX е тази крачка напред във времето.

Тя е историята на един млад, разчупващ стандартите български проектант - Александър Йончев. И на една нова, разчупваща стандартите, немска машина на времето - BMW iX.

Но за какво две секунди напред в бъдещето? Както ще чуете самият Александър да споделя във видеото, което заснехме за него и новият iX, има едно схващане, че ние в действителност живеем в предишното. Когато се случи нещо, когато някой ни каже нещо, когато забележим нещо, има малко време, от време на време момент, от време на време секунди, в което ние осмисляме възприетото. И когато ние реагираме, ние реагираме на предишното, не на сегашното.

 арх. Александър Йончев

В живота на човек обаче има едни изключително специфични моменти, в които той усеща, че стартира да живее в бъдещето. Това постоянно са моментите, в които стъпваме там, където никой различен не е. Изживяването от новия напълно електрически BMW iX е тъкмо такова - на стъпка напред в бъдещето.

За нас бе стъпка напред в бъдещето, когато преди към година попаднахме на плана на арх. Йончев за къща в Родопите, който завоюва премията в състезанието “Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2020 ”, за еднофамилни жилищни здания.

Всички си представяме родопската къща като солидна каменна сграда с двускатен или четирискатен покрив, дребни прозорчета с дървени первази и в случай че може - тикли на покрива. Проектът на арх. Йончев не е това.

 Къща в Родопите на арх. Александър Йончев

Той е дръзновен и ослепителен опит да надскочиш стандарта, като в действителност освен не лишиш, само че и дадеш по-голяма опция на индивида да се възползва от главната цел на една къща в Родопите - връзката с природата.

Във видеото, което ви подготвихме, той разкрива доста елементи за смелото си решение, а един негов извод ни накара да създадем и връзката с BMW iX - “От хората, които видяха плана ми, никой не остана безучастен ”.

Това е критерият за онази работа, която придвижва времето напред. Която ни избавя от посредствеността и апатията. Която ни разрешава да живеем живот със пристрастеност към самия живот.

И никой, никой не може да остане безучастен пред гледката на новото BMW iX, което дружно с арх. Йончев тествахме в условия, които множеството електрически автомобили на пазара гледат единствено от кориците на списанията, само че не и онлайн.

 Новото BMW iX не ви оставя безразлични

С един заряд на батерията, при минусови температури, при дълготрайно нанагорнище до 1444 м. надморска височина, при цялостен автомобил с хора и багаж, при доста прекъсвания и отбивки за фотоси, успяхме да стигнем без проблем до сърцето на Родопите - село Стикъл, с цел да посетим мястото, на което “машината на времето ” на арх. Йончев следва да бъде построена.

До там можеше да стигнем с още доста коли. Но избрахме да го създадем с iX, защото… Първо е значимо посланието, което оставяш след себе си - че напредъкът, когато е в верните ръце, няма граници. И второ е значимо това, което не оставяш след себе си - а с iX не оставихме нито грам нездравословни излъчвания.

 Дизайнът на бъдещето

Не всяка постройка е архитектура и не всеки автомобил ни придвижва в бъдещето. Някои се лимитират с това да ни закарат от точка А до точка Б, без рекламация за повече. Но други, като новият iX са тук за тези, които имат рекламация за повече. За повече пространство, за повече непорочност, за повече деловитост, за повече смелост, за повече наслаждение.

Ще е прекомерно пресилено и неуместно да кажем, че всички харесват новата дизайнерска линия в BMW. Когато е издигната, Айфеловата кула е била отричана от парижани. А през днешния ден е измежду знаците на актуалната цивилизация. В този смисъл, тук няма значение дали големите бъбреци са по усета на всеки или не. Няма значение дали големият екран или шестоъгълният волан са по усета на всеки. Няма значение дали смелите линии са по усета на всеки. Защото тази кола просто не е за всеки.

Тя е за тези, които основават бъдещето.

Като арх. Александър Йончев, чиято история може да видите във видеото ни тук:



Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР