Всеки собственик на автомобил знае как да проверява нивото на

...
Всеки собственик на автомобил знае как да проверява нивото на
Коментари Харесай

Задължително проверете този филтър преди да тръгнете на път през зимата

Всеки притежател на автомобил знае по какъв начин да ревизира равнището на маслото и да долее колкото е належащо. Малцина обаче са наясно, че профилактиката на масления филтър е наложителна част от качествената поддръжка на автомобила. Тази част от автомобила пречиства маслото в мотора, като задържа фините замърсители (прах, сажди, железни частици и други), намерили своя път до маслото. Филтърът и маслото работят дружно, с цел да предотвратят изхабяване и търкане на контактни повърхности, понижават вибрациите и шума от мотора и обезпечават част от охлаждането му.

Масленият филтър е част от мотора на автомобила и може да бъде монолитен, разглобяем или модулен според от метода на монтаж. Неразглобяемите са лесни за промяна и се състоят от железен корпус, филтърен детайл и клапани. Когато се сменят, би трябвало да се закупи целият комплект.

Разглобяемите са по-екологични и на по-достъпна цена, само че се сменят по-трудно. Техният железен корпус е закрепен за мотора и може да се смени единствено филтърът. При модулните филтри имате опция да промените и корпуса, и филтъра.

Какви са признаците, че е пристигнал краят на живота на филтъра и той би трябвало да се смени?

Масленият филтър би трябвало да се сменя с нов постоянно когато се подменя двигателното масло. А това се дефинира от производителя на автомобила и нормално е упоменато в спецификациите на колата. Стандартното време за замяна на масло е на пробег от 10 000 до 30 000 километра. Това е огромен диапазон, само че това е по този начин, тъй като също зависи от интензитета на шофиране.

Освен регулярната замяна на филтъра е хубаво да знаете и какви са признаците на нечистия маслен филтър.

Намалена мощ

Ако забележите, че настъпвате газта, само че не се случва нищо изключително или най-малко не както преди, това е индикация за понижена мощ на мотора. Тя може да бъде породена от разнообразни фактори, само че един от тях е запушен маслен филтър.

Метален звук

Основната функционалност на филтъра и маслото е предотвратяване от търкане на металните елементи в мотора. Появата на железен звук или търкане значи, че процесът на смазване не е първокласен, а това е рисково за мотора. Тогава е редно незабавно да се обърнете към експерт.

Ниско налягане на маслото
Важна смяна, касаеща всички водачи от 1 януари 2022 година
Охранителна полиция към този момент ще има право и да глобява за нарушавания по пътя, а освен да ги открива. Това планува заповед на вътрешни...
Прочети повече
Ако знакът за ниско налягане на маслото свети, допустима причина е запушен маслен филтър. Ако знакът се появи, до момента в който шофирате, незабавно отбийте от пътя и потърсете експерт.

Замърсен шумозаглушител или миризма на изгоряло

В случай че димът, излизащ от ауспуха на автомобила, е черен или кафяв на цвят или усещате миризма на изгоряло, това е индикация за проблем с горенето на масло.

Повишена температура на мотора

Работата на масления филтър е да пречиства маслото и да го пропуща към мотора. Ако е доста нечист, пропускателната му функционалност се нарушава и към мотора не доближава задоволително масло. Когато няма масло, се следи по-голямо търкане на детайлите и генериране на топлота.

Още от АВТОМОБИЛИЗЪМ:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР