Китайски учени откриха неизвестен досега минерал в проби от лунния

...
Китайски учени откриха неизвестен досега минерал в проби от лунния
Коментари Харесай

Китай откри нов минерал на Луната, който един ден би могъл да захранва термоядрените реактори

Китайски учени откриха незнаен до момента минерал в проби от лунния грунт (първите от 1976 година насам), донесени на Земята от галактическия транспортен съд " Чанъе-5 ". Този материал би могъл да откри необятно приложение в термоядрения синтез, защото е богат на хелий-3. Пробите, извлечени от " Чанъе-5 " демонстрират, че се среща в задоволително огромни количества, че да може да бъде добиван от лунната почва.

Един ден, откакто разгласи откриването на новия материал (наречен Changesite-(Y)), Китайската национална галактическа администрация анонсира и три безпилотни задачи до лунния сателит, които би трябвало да бъдат осъществени в границите на идващите 10 години.

На пръв взор самия материал не наподобява изключително впечатляващо – един транспарантен и колонообразен минерал, който образува кристали с радиус от едвам 10 микрона. Това, което го прави толкоз специфичен, е съществуването на хелий-3 – значим изотоп, който може да бъде изключително потребен при термоядрените реакции.

В момента при термоядрения синтез нормално се употребяват тритий или деутерий. Тези детайли обаче основават вторични артикули, които са сложни за удържане, а енергийната загуба в резултат на реакцията е много огромна и постоянно надвишава силата, която може да бъде извлечена. Едно от евентуалните решения на този проблем е потреблението на хелий-3 – изотоп на хелия, единственият постоянен детайл, който има повече протони от неутрони. Когато смесим хелий-3 с деутерий, се образува хелий с един протон, с който учените могат да се оправят надалеч по-лесно от другите възможности.

За страдание, хелий-3 се среща извънредно рядко на Земята. Добиването му от Луната обаче може да позволи този проблем.

Според Bloomberg Китай към този момент е получила утвърждението за три нови лунни сонди, като крайната цел е основаването на непрекъснато лунно наличие.

Космическият транспортен съд " Чанъе-5 " беше изстрелян на  24 ноември 2020 година На 17 декември същата година завръщащата се капсула сполучливо се спусна на територията на самостоятелния район Вътрешна Монголия в северната част на страната и достави на Земята 1731 грама проби от лунни скали.

Китай стана първата страна от 44 години, която извърши задача за снабдяване на геоложки проби от повърхността на Луната.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР