Китай е напът да изпревари Япония като най-големия износител на

...
Китай е напът да изпревари Япония като най-големия износител на
Коментари Харесай

Китай е напът да стане най-големият износител на коли в света

Китай е напът да изпревари Япония като най-големия експортьор на коли в света до края на 2023 година Това сочи разбор на рейтинговата организация Moody’s.

През 2021 година страната изпревари Южна Корея и зае трето място в класацията, а предходната година задмина и Германия, което я направи вторият по величина експортьор на коли. Япония към момента е номер едно с помощта на огромните ѝ автомобилни концерни.

Ключът за развръзката се крие в електрическите автомобили. Нарастващото търсене на тези транспортни средства изпрати общия експорт на коли от Китай над равнищата, следени преди пандемията.

През първата половина на 2023 година приходите на Китай от експорт на електрически автомобили се удвоиха по отношение на същия интервал на предходната година. За съпоставяне, общият износ на коли от Япония и Тайланд – който включва както обичайни транспортни средства, по този начин и електрически автомобили – към момента не се е върнал към равнищата отпреди пандемията.

Китай може да се похвали с конкурентно преимущество в производството на литиево-йонни акумулатори, което Moody`s цитира като фактор, даващ преднина на производителите на коли, когато става въпрос за индустриални разноски.

Според прогнозите на Moody’s Китай създава повече от половината от международното предложение на литий, с помощта на ниските си разноски за труд спрямо съперниците Япония и Южна Корея. Китай също може да се похвали с повече от половината от международния потенциал за пречистване на метала.

В резултат на това някои от най-големите автомобилни компании в света сътвориха индустриални мощности в Китай, в това число Tesla и BMW. Въпреки това Moody`s отбелязва, че задграничните марки не са засенчили локалните, като Chery и SAIC.

Наистина, скоростта, с която Китай възприе новите технологии в автомобилната промишленост, е несравнима “, споделиха икономистите.

Според Международната организация по енергетика през април продажбите на електрически автомобили са скочили до повече от 10 милиона през 2022 година, като Китай е отпред и съставлява към 60% от пазара.
Една от всеки пет продадени коли ще бъде на ток тази година
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР