Китай дебютира с нов космодрум и нова космическа ракета! Точно

...
Китай дебютира с нов космодрум и нова космическа ракета! Точно
Коментари Харесай

УСПЕХ! Китай изстреля новата ракета Лонг Марч 7!

Китай дебютира с нов космодрум и нова галактическа ракета! Точно в 15:00 ч. българско време от новопостроения галактически център Уеншан, намиращ се на остров Хайнан, излетя сполучливо галактическата ракета “Лонг Марч 7 ” за пръв път!

Китай към този момент разполагаше с три галактически центъра за изстрелване на ракети. Но новият център на остров Хайнан е най-близко до екватора спрямо останалите три, което значи, че ракетите могат да се възползват от земната ротационна скорост и да употребяват по-малко гориво с цел да извеждат повече товар. Така новият космодрум ще се употребява за по-удобно извеждане на спътници в геостационарна орбита, както и за междупланетни полети. Освен това при потреблението на предходните космодруми имаше постоянно проблеми, тъй като отработените им степени падаха назад на сушата и от време на време имаше късмет да попаднат даже в обитаеми региони. Сега ракетните горни степени ще падат в океана.

“Лонг Марч 7 ” е първата от ново потомство ракети. Китай от дълго време трябваше да размени поостарелите си ракети, които употребяват за гориво токсична примес от хидразин и диазотен тетроксид. Новите ракети употребяват керосин и О2, композиция, която е по-безвредна за околната среда.

“Лонг Марч 7 ” е дълга 53 метра. Първата степен има два мотора YF-100. Към нея са прикачени четири течногоривни ускорителя, всеки от които е с индивидуален YF-100 мотор. Втората степен е екипирана с четири по-малки мотора YF-115.

При днешния дебютен полет ракетата изведе в орбита демонстрационен вид на капсула, която ще се употребява при бъдещи пилотирани полети. При по-нататъшни задачи ракетата ще може да извежда товар до 13.5 тона в ниска околоземна орбита. Първоначално ракетата ще бъде натоварена със задачата да изстрелва товарни галактически кораби “Тянжоу ” до орбиталната лаборатория “Тянгон 2 ” и до модулната галактическа станция, която ще бъде издигната към 2020 година.

До края на годината Китай ще би трябвало да организира дебютен полет и на тежкотоварната ракета “Лонг Марч 5 ”. Тази ракета ще може да извежда в околоземна орбита товар от 25 тона, изцяло задоволително, с цел да свърши задачата си по извеждането на модулите от бъдещата китайска модулна галактическа станция. “Лонг Марч 5 ” ще конкурира американската ракета “Делта 4 Хеви ”, която е най-мощната ракета в международен мащаб.

Лаборатория “Тянгон 2 ” ще излети тази година през септември, а през октомври ще излети пилотираният галактически транспортен съд “Шенчжоу 11 ”. Китай още веднъж ще стартира да изпраща хора в космоса след тригодишно спиране. Последният пилотиран полет на Китай бе през 2013 година. “Шенчжоу 11 ” ще лети с двама астронавти и те ще престоят на борда на “Тянгон 2 ” в продължение на 30 дни, което ще е връх за китайска пилотирана галактическа задача.

Предстоят огромни времена за космонавтиката на Китай. През околните няколко години ще сме очевидци на пилотирани полети в орбита, роботизирани полети до Луната (един от които ще е възвращаем, а различен ще включва кацане на противоположната страна). По-нататък Китай ще организира и първата роботизирана задача до Марс, която ще се състои от орбитален отсек и спускаем уред с марсоход.

Запис от днешното изстрелване – тук.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР