Казусът с бебето, нуждаещо се от чернодробна трансплантация, заради който

...
Казусът с бебето, нуждаещо се от чернодробна трансплантация, заради който
Коментари Харесай

Ще се забави ли лечението на децата след рокадата във Фонда?

Казусът с бебето, нуждаещо се от чернодробна трансплантация, поради който беше уволнена директорката на Фонда за лекуване на деца Тинка Троева, не е изключение, а честа процедура. Това разяснява в " Денят стартира " шефът на Български дарителски конгрес Красимира Величкова. Тя е някогашен член на Обществения съвет на фонда, само че напусна след уволнението на тогавашния шеф - Павел Александров и назначението на предшественика на Троева - професор Владимир Пилософ. Според Красимира Величкова един от главните проблеми е, че няма народен съветник по детска трансплантология.

Красимира Величкова - шеф на Българския дарителски конгрес, някогашен член на Фонда за лекуване на деца: Нямам ласкава оценка за активността на Тинка Троева. Казусът с трансплантациите е една обособена тематика. Примерът за уволнението е систематичен проблем. Ако този проблем не бъде решен, децата ще страдат, тъй като нямаме народен съветник по детска трансплантология. Означава, че няма експертиза, тъй че трансплантациите на деца от 0 до 3 години да бъдат осъществявани по метод, който подсигурява успеваемост, каквато има в Европейски Съюз.
Здравното министерство предлага промени в правилника на Фонда за лекуване на деца в чужбина. Проектопредложенията са оповестени на уеб страницата на министерството. Мотивите са възстановяване работата на фонда. Според някогашния член на Фонда за лекуване на деца Красимира Величкова, обаче няколко са главните проблеми в тези текстове, които сигурно няма да доведат до усъвършенстване работата.

На първо място тя сложи акцента върху медицинските произведения. Фондът заплаща медицински произведения сега. Според нея най-хубавото решение за медицинските произведения е те да бъдат поети от касата. Ако бъдат поети от касата, би трябвало да е за всички здравно-осигурени деца. Касата има механизми да контролира цените, а сега фондът няма механизъм, който да контролира техните цени. Вероятно поради това е и опитът на министерството да упълномощи фонда да прави единствено публични поръчки, тъй че да има инструмент за регулация на цените, разяснява Величкова.
Красимира Величкова - шеф на Българския дарителски конгрес, някогашен член на Фонда за лекуване на деца: Междувременно до момента в който тази социална поръчка бъде извършена и фондът стартира по този ред да заплаща, децата, които могат да бъдат лекувани в частни лечебни заведения, остават в пространството още веднъж необгрижени и за тях фонда няма да заплаща. И това е проблем. Това, което обсъждахме ние в работната група е, до момента в който влезе в действие публичната поръчка, която ще прави фондът и до момента в който може на процедура да бъде реализирана, лекуването на тези деца да бъде финансирано по реда на остарелия устав, преди измененията. Това да се случва единствено след публични поръчки в лечебните заведения. В безтегловност ще останат децата, в случай че тези промени бъдат признати в този ред.
Важно е да сме сигурни, че до момента в който това се случи нито едно дете няма да остане в пространството сред наредбите и алинеите и да не може да получи своето съответно лекуване, посочи Величкова.


Друга тематика, която е проблематична в текстовете на предлагането за устав, е работата на публичния съвет.
Красимира Величкова - шеф на Българския дарителски конгрес, някогашен член на Фонда за лекуване на деца: Важно е предлагането да има един човек от публичния съвет, който да бъде излъчен и да дава информация за неговата работа. А всички останали да си мълчат, въпреки че не е записано по този начин в правилника. Има включен текст министърът да може да освобождава предварително член на публичния съвет, в случай че непозволено популяризира информация за работата на фонда. А всички останали да си мълчат, въпреки че не е записано по този начин в правилника. Въпросът е в възбраната, тъй като дали би имало изгода обществото от един безмълвен публичен съвет. Неговата работа е да оповестява за проблемите, когато има такива, тъй че да могат да бъдат решавани.
Според Величкова, в случай че тази смяна бъде призната, ролята на публичния съвет ще бъде изцяло обезмислена.

Извън измененията в правилника на Фонда е останал регистърът а децата. Сега няма обществен указател, изясни Величкова. По думите ѝ, той е необходим, с цел да се управлява какво се случва във Фонда за лекуване на деца.
Красимира Величкова - шеф на Българския дарителски конгрес, някогашен член на Фонда за лекуване на деца: До април месец предходната година от неговото основаване през 2005 година имаше обществен указател, в който всяко едно дете, което е кандидатствало беше разказано с входящия си номер, при отбрана на персоналните данни несъмнено. Така всеки можеше да види каква е цялостната картина в този фонд и по какъв начин работи. Тази цялостна картина сега липсва.  Какви са претекстовете за уволнението на шефа на Фонда за лекуване на деца Какви са претекстовете за уволнението на шефа на Фонда за лекуване на деца
Поредна промяна на шефа на Фонда за лекуване на деца в чужбина. Д-р Тинка Троева през вчерашния ден е получила заповед за уволняване. На нейно място през днешния ден е назнач...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР