Като зла прокоба прозвуча новината, че чеченски подразделения участват във

...
Като зла прокоба прозвуча новината, че чеченски подразделения участват във
Коментари Харесай

Чеченци, кримски татари, мюсюлмани: кои се бият срещу Путин

Като зла поличба прозвуча новината, че чеченски подразделения вземат участие във войната на Русия против Украйна. Фактът, че Русия е наела хиляди бойци, които медиите постоянно разказват като брутални и безогледни, незабавно наведе към едно съмнение: може би Кремъл възнамерява градски сражения и счита да завладява украинските градове по същия кървясъл метод, по който го направи в Чечения и в Сирия. Предводителят на чеченските подразделения, правилният съдружник на Владимир Путин - Рамзан Кадиров - писа в своя канал в „ Телеграм “, че чеченците ще се бият „ в най-горещите точки на Украйна “.

Има и чеченци, които се бият против руснаците

Във войната обаче се включи и друга група чеченци, която оказва помощ на украинците да се борят против съветската експанзия. Един от тях е Адам Осмаев, чеченски водач в емиграция, който споделя по адрес на Кадировите бойци: „ Скъпи украинци, не третирайте тези хора като чеченци. Те са предатели… марионетки на Русия. Истинските чеченци поддържат вас и ще пролеят кръвта си за вас “, сподели той с оръжие в ръка паралелно с още трима маскирани чеченци.

Осмаев командва батальона „ Джохар Дудаев “ – едно от двете публично известни доброволчески чеченски подразделения, които се бият против руснаците и подкрепяните от тях сепаратисти още от 2014 година насам. Другият носи името „ Шейх Мансур “.

Когато армията на Путин потегли да завладява Киев, командирите на тези два батальона оповестиха, че ще продължат да пазят Украйна против „ общия зложелател “. Идентичността и точната численост на чеченските доброволци в техните батальони не е известна. Предполага се, че това са хора, избягали от Чечения след края на войната през 2003 година или пък прогонени от деспотичната система на Кадиров. Те поддържат украинската идея, тъй като виждат приликите сред ориста на Украйна и ориста на Чечения след съветските експанзии против двете страни.

Путин смаза чеченската опозиция брутално

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

Чечения, който през днешния ден се води съветска република, като страна с преобладаващо мюсюлманско население от много време поддържа сложни, а от време на време обременени от принуждение връзки с Москва. След края на Съветския съюз Русия влезе в две опустошителни войни, с цел да не позволи отцепването на Чечения. Последните години от втората Чеченска война съответстваха с възхода на Владимир Путин във властта при започване на хилядолетието. Той съумя да смаже чеченската опозиция и да конфигурира марионетен режим, който по-късно се пое от настоящия водач Кадиров.

Кадиров необмислено потъпква човешките права и преследва всички свои критици, цивилен деятели и публицисти. Той даже съумя да набележи и да избие част от хората, избягали в чужбина от режима му. Много чеченски изгнаници считат, че Путин се отнася към Украйна тъкмо по този начин, както преди време към Чечения.

„ Опитът на Москва да откри надзор над Украйна отеква в сърцата и мозъците на доста чеченци, които добре помнят изстраданата борба за самостоятелност против съветската колонизаторска машина “, споделя в диалог с Дъждовни води Алберт Бининашвили, професор по политически науки в университета в Болоня. Професорът изяснява още, че Путин желае да разшири превъзходството на Русия до лимита на тогавашните руски граници, единствено че без да възвръща руската система. „ Което на процедура значи едно: Русия се държи като колонизатор “, споделя Бининашвили.

„ Чеченците считат войната в Украйна като продължение на войните в Чечения и желаят да дадат своя принос за успеха против Русия, която не съумяха да извоюват в Чечения “, прибавя Марат Илязов от университета „ Витаутас Магнус “ в Литва.

В края на предходната седмица водачът на чеченското държавно управление в заточение Ахмед Закаев прикани всички чеченци зад граница да поддържат борбата на украинците против Русия. Но чеченците не са единствените мюсюлмани, които оказват помощ на украинците. Саид Исмагилов, един от основните мюсюлмански водачи в Украйна, разгласява в обществените мрежи своя фотография във военна униформа, заобиколен от членове на териториалните отбранителни сили в Киев. А в едно видео той приканва мюсюлманите от целия свят да проявят взаимност с Украйна.

Мюсюлмани осъждат експанзията на Москва

Кримските татари, които също са мюсюлмани, оказват опозиция против анексирането на полуострова, а някои от тях се бият в украинската войска. В едно видео в обществените мрежи Айдер Рустемов, водач на мюсюлманската общественост в Крим, приканва мюсюлманите в Украйна да защитят страната си, а мюсюлманите в Русия – да осъдят експанзията на Москва.

Както е известно, Путин още през цялото време се пробва да оправдае нахлуването в Украйна с изказванието, че отпред на страната и на армията са се издигнали неонацисти. Привърженици на Путин разпространиха видео, в което сякаш се вижда, че бойците от батальона „ Азов “ мажат патроните си със свинска мехлем, когато се приготвят за стълкновение с чеченците-мюсюлмани на Кадиров. Но както фактът, че мюсюлмани се бият и на страната на Украйна, по този начин и добре известната истина, че украинският президент Зеленски е от еврейски генезис, опровергават пропагандните неистини на Путин.

Автор: Монир Гаеди
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР