Като цяло способите за ду­ховно възпитание“ се свеждат към една

...
Като цяло способите за ду­ховно възпитание“ се свеждат към една
Коментари Харесай

С какви методи ни вразумява животът? ♥ Александър СВИЯШ

„ Като цяло способите за „ ду­ховно образование “ се свеждат към една елементарна формула: ти получаваш това, което не приемаш, и не полу­чаваш това, без което не можеш да си представиш Живота. “

Методи за духовно образование

В този параграф бихме желали да ви разкажем за това, какви начини употребява Животът (или нашият „ наблюдаващ “), с цел да вразуми заблудените ни души. Обяс­нихме, че нашият „ наблюдаващ “ използва най-различни спо­соби, с цел да потвърди погрешността на убежденията ни. Засега са ни известни пет метода, които Животът употребява за нашето „ образование “. Нека ги разгледаме по-подробно.

~ Възпитаване посредством директно сблъскване с различен човек, притежаващ противоположна (или просто различна) цен­ностна система.

Подобна процедура на духовно „ образование “ задоволително ак­тивно се организира в фамилията, където съпрузите нормално имат противоположни ценностни системи и по тази причина се явяват като „ кармични “ таблетки един за различен. Ако родителите имат идеализации във връзка с децата, последните просто ще бъдат принудени да ги унищожават. Приятелите и деловите пар­тньори също си унищожават взаимно ценностните системи и по този метод реализират „ образователен “ процес. Началниците „ възпитават “ подчинените си, подчинените - началниците, и така нататък

~ Възпитаване посредством слагане на индивида в обстановка, в която се унищожават доста значими за него идеали.

Тук към този момент е мъчно да се дефинира, кой точно човек осъ­ществява възпитателния развой. По-скоро те ще са доста на брой и всички дружно ще основават обстановка, в която се разру­шава вашата ценностна система. Например, идеализиращият парите си остава без тях и постоянно не е допустимо да се дефинира по чия виновност е зародило сходно състояние. Той може да е станал част от колектива на разорена компания или неговият ли­чен бизнес да е рухнал под бремето на налозите или на пови­шената аренда. Нещо се случва, само че съответен провинен няма. Защо е нужно да се лишават парите от идеализиращия ги човек? В какво се състои същността на сходен „ образователен “ развой? Както ни се показва, на индивида образно му се по­казва, че във всеки миг той си живее в парадайса, а недоволст­вото от личното му състояние се явява като едно типично неправилно разбиране. Не вярвате? Дайте да забележим тогава по какъв начин Животът ни потвърждава това на процедура. Да допуснем, да вземем за пример, че вие заработвате 450 лв. на ме­сец и сте неудовлетворен от живота. Пък и от какво да сте удовлетворени - та другите печелят по 800 - 1500, че и доста повече. А за какво за мен пък да не може? - питате се вие. Разбира се, че може! Но за тази цел е нужно не да се обиж­дате на живота си, ами да търсите действителни пътища за увелича­ване на приходите. Ако пък сте предпочели пътя на обидите и осъждането на другите хора, Животът в процеса на вашето „ образование “ ще направи по този начин, щото да започнете да получавате единствено по 100 лв.. Получавайки тези 100 лв., вие все едно ще продължите да оцелявате, само че предходните 450 към този момент ще стартират да ви се стру­ват един много прелъстителен приход. И в случай че не приемете новата обстановка като урок и не помолите Живота да ви елементарни за осъж­дането и обидите, „ възпитателният “ развой ще продължи. На вас ще ви бъдат отнети и тези 100 лв., а в подмяна ще получите цялостна мизерия и лека парализа и от предходната си позиция на печелещ човек ще се превърнете в задължение за околните си. И в този момент към този момент, когато в действителност сте на топа на устата, вие ще си спомните за своя предходен живот, в който сте печелили, били сте здрави и сте могли да си намерите работа с още по-добра заплата. Това на практика е било парадайс в съпоставяне със сегашната ви си­туация, нали? Е, ами като сте живели в парадайса, тогава защо сте се обиждали? Ако в това ново, към този момент доста тежко състояние човек съумее да осъзнае погрешността на убежденията си и да измоли прош­ка за своите обиди и осъждания, то ще му бъде разрешено да се върне в предходното си положение (с 450-те на месец). И в случай че е признателен на това, ще му се даде опция да получава доста повече - на практика толкоз, колкото ще съумее да одобри, без да си сътвори нови идеализации.

Именно по този начин се осъществя духовното образование при на­личието на идеализация на парите (по-точно поради недоволст­вото от тяхното количество). „ Възпитаването “ протича по доста противен и мъчителен метод от позиция на „ възпитаемия “. И доста вярно от позиция на „ възпитателите “. По сходен метод протича духовното образование и при на­личието на идеализации на властта, задачите, кариерата, способ­ностите, контрола над околния свят и т.н.). То се организира посредством основаването на такива обстановки, при които полезностите ви се оказват разрушени, а на вас на процедура ви се потвърждава, че отно­шението ви към Живота е било неправилно.

~ Възпитаване посредством слагане на индивида в обстановка, в която той е заставен да прави тези действия, за които по-рано е осъждал или презирал другите хора (включител­но себе си).

Така се случва, когато осъждате някого за нелепостта, неделовитостта и недисциплинираността му, както и за други нару­шения на моралните правила, положителното държание в обществото или които и да било значими за вас правила на държане. Спомнете си, не е ли имало в живота ви случай, когато сте били недоволни и сте подлагали на критика гласно държанието на някой човек. Например за закъснението му за значима среща или пък за несъответстващото му за случая облекло? И малко по-късно не стана ли по този начин, че самичък по независещи от вас аргументи закъсняхте за значима среща или пък не успяхте да се облечете съответно за обстановката? Навярно е било по този начин, само че не сте свързвали тези слу­чаи. Още повече, че сред тях може да са изтекли от няколко дни до няколко месеца (или дори години). И събитията, при които сте нарушили своите лични правила не са зави­сели от вас. Или най-малко на вас по този начин ви се коства. Но ние бихме желали да ви уверим, че тези условия са били създаде­ни точно по тази причина, с цел да се окажете в обстановката на оня човек, който сте осъждали. Т.е - по някакъв метод сами сте си оформили това събитие, без даже да го подозирате. Затова, в случай че сте се оказали в обстановка, която ви довежда до огромен дискомфорт заради обстоятелството, че самичък сте нарушили собстве­ните си поведенчески правила и правила, пробвайте се да раз­берете, за какво ви е била дадена тя. Спомнете си по кое време и кого сте осъждали за сходно поведе­ние. Ако си спомните и въображаемо помолите амнистия за своето наказание, на Живота няма към този момент да му се постанова да ви слага в сходни обстановки. Ако не си спомните, и решите, че всичко е било случайност (т.е. запазвате си осъжданията), обстановката може да стартира постоянно да се повтаря, и то за дълги години. Или все ще закъс­нявате за значими срещи и ще се възмущавате от себе си за това, или пък непрекъснато ще се облечени неуместно за съответните обстановки, или друго нещо, което ще ви предизвиква дискомфорт и ще ви дава учредения за себеосъждане. Но ние разгледахме най-лекия вид за потребление на то­зи способ на духовно образование.

В действителността той се ползва поста постоянно и от време на време в прекомерно неприятната форма на конф­ликтни взаимоотношения сред деца и родители. Как се получава това? Да допуснем, че вашето детство е било отровено от не до­там положителните връзки сред родителите ви - те постоянно са вди­гали кавги и от време на време дори са се били. В резултат на това, в душата ви се е загнездила засегнатост към тях. Взимате решение за себе си - вашето семейство в никакъв случай няма да бъде такова! Но продължавате да осъждате родителите си. Следователно, кога­то пораснете и си създадете семейство, Животът ще ви принуди да заемете позицията на вашите родители. Възможно е вие неоснователно да започнете да се дразните и да вдигате кавги във връзка и без мотив. А в случай че се пробвате да спазите даденото на самия себе си в детството заричане и се въздържите от прере­кания, тогава всички околни ще стартират да ви предизвикат да го сторите. Съпругът (или съпругата) ще ви устройват истерични подиуми, децата, родствениците или съседите ви ще се държат с вас допустимо най-гаднярски, провокирайки ви по този метод да поскандалничите малко и да заемете таман онази позиция, коя­то сте осъждали в душата си. И това ще продължава до тогава, до момента в който не престанете да осъждате родителите си, при което на вашите „ възпитатели “ към този момент няма да им се постанова да предприе­мат по отношение на вас такива неприятни ограничения.

~ Възпитаване посредством основаване на такава обстановка, в която се осъществят тези неправилни убеждения, битуващи у вас на подсъзнателно (емоционално или ментално) равнище.

Например в живота ви е имало подобен случай, когато сте по­лучили крупна сума пари и по-късно сте имали огромни непри­ятности. От неприятностите сте се избавили, само че в паметта ви се е запечатала програмата „ огромни пари - неприятности (или опасност) “. Сега тя ще работи без значение от вашето предпочитание или от съзнателното ви отношение към живота. Вие може упо­рито да се стремите към огромните пари, само че обстановката все по този начин ще се наглася, че няма да ги имате. Можете да негодувате или да полагате огромни старания за постигането на триумфи, само че нищо няма да се получава - личната ви подсъзнателна стратегия Ще образува събитията по подобен метод, че да не ви доставя но­ви неприятности. Възможно е тези разсъждения да ви се сторят прекомерно слож­ни. Но това напълно не е по този начин. Ако сте осведомени със съвремен­ните системи за програмиране на достижения в бизнеса, вие ще си спомните, че едно от най-важните условия за триумф се явява ходът на вашите мисли. Вие би трябвало да допуснете парите до себе си, да не се боите от тях или пък да ги осъждате. Т.е. - длъжни сте да се освободите от всевъзможни стратегии на опасения или пренебрежение към парите даже и на подсъзнателно равнище.

Ние приведохме образец с пари, само че такава стратегия може да стои в подсъзнанието ни и по какъвто и да било мотив. В мла­достта си сте се влюбили в русокоска и заради това грубо са ви пребили. Сега още веднъж сте се срещнали с русокоска, тя ви се харесва, само че нищо не се получава, въпреки и да няма справедливи учредения за възникването на каквито и да било проблеми.

Всъщност, всичко се случва в сходство с първия прин­цип на Методиката за образуване на събития, който гласи след­ното: вие сами предизвиквате всички събития в живота си. Тук този принцип работи в цялостна мощ. Друг въпрос е, че вие сами образувате и отрицателните случки в живота си. Но за това към този момент сте виновни вие, а не правилото - каквито стратегии съхранявате в подсъзнанието си, такива и резултати получава­те.

~ Духовно образование по пътя на насилственото из­тръгваме на индивида от потока събития, тъй че да има доста­тъчно време за размисли над въпроса вярно ли се отнася към Живота.

Това нормално се реализира посредством иницииране на тежки заболявания, разрушаващи неправилните убеждения на индивида, или пък посредством престой в пандиза. Този прийом се употребява, когато нашият „ наблюдаващ “ не е съумял с предходните четири (например, ако продължава­те да осъждате себе си или когато не реагирате на разрушава­нето на вашите неправилни убеждения за външния свят). Такива болести носят образователен темперамент и приз­нак за появяването им е усилването на вашите прекарвания при тяхното пораждане. Например вие идеализирате способността си да контролирате околните си (идеализация на контрола) и непрекъснато ги поставяте под настойчивост, изпитвайки безпокойствие, когато се намират отвън вашето полезрение. И внезапно ви спохожда болест, която лимитира вашата пъргавина - в този момент опциите ви да контролирате околните си са мощно понижени, за сметка на което душевните ви страдания са се нараснали. С този ход животът ви демонстрира, че вашите близки могат прелестно да си живеят и без покровителството ви, само че вие не желаете да разберете този урок, ами сте се вкопчили в своите страхове и в опитите си въпреки всичко да осъществите контролиращата си функционалност. Подобни болести имат очевиден „ образователен “ ефект. И на средствата на актуалната медицина й е много мъчно да се оправя с тях - Животът няма да ви разреши да оздравеете, до­като не научите уроците си.

С това ще приключим с разглеждането на способите за „ ду­ховно образование “. Като цяло те се свеждат към една елементарна формула: ти получаваш това, което не приемаш, и не полу­чаваш това, без което не можеш да си представиш Живота.

От: „ Какво да сторим, когато нещата не вървят по този начин, както ни се желае “, Александър Свияш, изд. „ Фариел “, 2006
Снимка: Alexander Sviyash, youtube.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР