Като се има предвид непредсказуемостта на поведението на Русия в

...
Като се има предвид непредсказуемостта на поведението на Русия в
Коментари Харесай

Украйна: Сигурният износ на зърно е невъзможен без сухопътни коридори към ЕС

Като се има поради непредсказуемостта на държанието на Русия в Черно море, „ коридорите на взаимност “, основани по сухопътните пътища сред Украйна и Европейски Съюз, остават извънредно значими освен за бизнес ползите, само че и от съображения за сигурност.
Това съобщи министърът на аграрната политика и храните Микола Солски, който приказва на конференция след съвещанието на Съвета на министрите на Европейски Съюз по земеделие и риболовство в Брюксел, оповестява кореспондентът на Ukrinform.

„ След края на войната, откакто спечелим, Русия към момента ще остане наш комшия и въз основа на това, което виждаме, това е непредсказуем комшия. В такива условия този въпрос – безусловно да има различни направления през другарски демокрации – се трансформира във въпрос на сигурност, освен бизнес “, сподели министърът.

Той заяви, че през август Украйна е изнесла 4,5 млн. тона зърно, от които 3 млн. – през европейските „ коридори за взаимност “ и още 1,5 млн. – през черноморските пристанища, деблокирани съгласно Истанбулските съглашения.

„ Мисля, че през септември европейският маршрут ще се усили (обем на превоз – бел.ред.) с 5-10%, морският превоз ще добави 60%. Но не знаем какво ще се случи с морето – никой не може бъде сигурен по явни аргументи. В същото време всеки проблем с черноморските коридори ще предизвика нова вълна от бързи скокове на цените ", означи Солски.

Министърът напомни, че изказването на Путин за " неправилното " потребление на черноморските коридори - самото появяване на тази груба дезинформация - незабавно предизвика нарастване на цените на храните с 2-3%. Ето за какво действителното спиране от страна на Русия на Истанбулските „ зърнени “ съглашения след месец или два може да има доста доста влияние върху равнището на цените, като накара някои страни в Близкия изток и Азия да основат ресурси от зърно, което ще провокира нови скокове на цените.

Според държавния чиновник, залагайки на по-евтиния в съпоставяне със сухопътния и морския превоз, постоянно би трябвало да се имат поради два момента.

Първият е, че дистанцията от Западна Украйна до пристанищата на Балтийско море не е по-голямо от това до украинските пристанища, което прави тази логистика конкурентоспособна даже в спокойно време.

Вторият значим (и може би основен) мотив е непредвидимото държание на Русия, която във всеки един миг може случайно да блокира корабоплаването в Черно море. Това държание на Руската федерация е една от най-големите закани за стабилността и в същото време безапелационна мотивация за развиването на транспортните коридори сред Украйна и Европейски Съюз по сухопътни пътища.

Както беше обявено, след нахлуването в Украйна през февруари 2022 година Русия блокира украинските черноморски пристанища, вследствие на което повече от 20 милиона тона украинско зърно не съумяха да бъдат изнесени. Това провокира нарастване на международните цени на храните, което докара до опасността от апетит в най-уязвимите страни в Африка и Азия.

Благодарение на „ зърнената “ самодейност на Организация на обединените нации и подписаните в Истанбул съглашения, интернационалната общественост съумя да възобнови износа на украинско зърно за интернационалните консуматори по черноморските транспортни направления. В същото време Европейският съюз провежда по този начин наречените „ коридори на взаимност “ на границите сред Европейски Съюз и Украйна за експорт на украинско зърно по суша, употребявайки железопътен, авто и речен превоз, с цел да обезпечи доставката му до потребителски страни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР