Като човек, който наблюдава системата от дълго време, искам да

...
Като човек, който наблюдава системата от дълго време, искам да
Коментари Харесай

Крум Зарков: Корупционните престъпления са трудни за доказване

Като човек, който следи системата отдавна, желая да кажа, правосъдната система сега наподобява фактически неспособна да пробие избран стъклен таван. Това има личностни и законови измерения. В същото време не съм склонен с тези констатации, в които се споделя, че правосъдна система няма. Така разяснява министърът на правораздаването Крум Зарков в „ Седмицата “ по Дарик радио въпроса дали престъпността на високите етажи остава безнаказана и дали правосъдната система е завладяна.

„ Вижда се, че общата политическа обстановка въздейства върху правосъдната система. Не бих слагал всичко под един знаменател. Тези законопроекти, които сме подготвили, ще създадат по този начин, че в случай че изградим нов антикорупционен орган, който да проверява точно висшите етажи на властта и единствено тях, в случай че се одобряват тези промени в същия този закон, който визира на пострадалия в процеса, всички тези неща са доста сериозна посока в тази посока “, изясни Зарков.

По негови думи корупционните закононарушения са сложни за доказване. „ Първо, тъй като този, който дава и взема, има целия интерес на света това да не се разбере. Те изискват експертиза и опит от разседващия орган. Когато става дума за откриване на закононарушения от високите етажи на властта, идва и втората компликация позвъняване по телефона, от човек, който е на власт, някой, от който може да сте подвластен, т.е има неофициално въздействие върху вашето следствие “, съобщи правосъдният министър.

„ За да решим тези два казуса, би трябвало да съберем качествени хора и второ да създадем по този начин да са предпазени от такова позвъняване “, безапелационен е той.

„ За да създадем първото ние ще вземем в този момент настоящата дирекция в КПКОНПИ, които са оперативните чиновници, към тях би трябвало да притеглим високо качествени адвокати, които да са проверяващите инспектори. След което ще създадем комисия, която ще е от 5 души, която да не е избирана от Народното събрание, тъй като там се избира посредством болшинство, това, което избира и Министерския съвет. Ще вземат участие Върховния административен съд, Върховния касационен съд, президента и Народното събрание, който като върховен орган, също би трябвало да има представител. Ако приемем закона, ще се появят и претенденти “, изясни Зарков.

„ Ще се опитам да виждам в по-добрия сюжет, а точно този парламент да сформира държавно управление. Докато текат тежките договаряния, да се заеме с законодателната си активност. Има нов детайл от оня ден, избор на ръководител и състав на правната комисия, с цел да може законодателната активност да стартира. Ако може редом да развиваме политическата част с законодателната, би било добре за всички “, сподели още Зарков.

На въпрос къде бърка България сега, той отговори „ първо, това, което ни заобикаля, след февруари, експлоадирането на войната, не е тъкмо напредък. Второ, двата въпроса бюджетни и този за вложенията, въпреки и свързани, не са едно и също нещо. Ако приказваме за вложения и привличането на задгранични, то изисква изцяло добра бизнес среда. Не инцидентно правосъдната ни промяна е в секцията бизнес среда. Общите равнища на корупция въздействат освен на задграничните вложители, само че и на българските такива. От друга страна имаме бюджет, българският напълно обикновено се концентрира върху подкрепяне, защото действаме в изискванията на плосък налог.

Излизаме от две годишен интервал, когато бюджетната процедура беше нарушена. Бюджетът се одобри късно, беше обновен късно, а в този момент нямаме ясно болшинство, което да застане зад политики, които са числата в бюджета. Следователно служебното държавно управление реши да предложи удължителен закон, с който да не изпаднем в обстановката от предходната година, на неустановеност и в това време да се продължат всички политики, да се разреши на страната да действа и да мине през този интервал “, изясни още Зарков в ефира на Дарик.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР