Катедрата по социална медицина и организация на здравеопазването в МУ-Варна

...
Катедрата по социална медицина и организация на здравеопазването в МУ-Варна
Коментари Харесай

Представители на МУ-Варна участваха с личен пример в инициативата Предизвикателства за подкрепа на здравето

Катедрата по обществена медицина и организация на опазването на здравето в МУ-Варна осъществя голям брой начинания за поощряване на здравословния метод на живот като част от отбелязването на 60-тата си годишнина. Всички начинания са в унисон с задачата на Катедрата да реализира освен преподаване и научна активност, само че и да предизвиква разнообразни интензивности в поддръжка на здравето.

Приложеният план, наименуван " Предизвикателства за поддръжка на здравето “, е част от тези начинания. Идеята за него поражда в отговор на последните настоящи социологически, демографски и епидемиологични данни, които демонстрират, че българите имат по-лошо качество на живот спрямо другите европейци. Според експертите ниската здравна просветеност и разпространяването на поведенческите рискови фактори, в това число незадоволителна физическа интензивност, дефинират в огромна степен високата заболяемост и преждевременна смъртност. Проучванията демонстрират, че доколкото тези рискови фактори са свързани с персоналния избор за жанр на живот, оправянето с тях изисква персоналното присъединяване на хората, само че и на фамилията и общността. В отговор на тези общественоздравни проблеми, членовете на Катедрата одобриха предизвикването да посветят и споделят свои самостоятелни или фамилни интензивности, свързани с подсилване на здравето.

Сред провокациите се открояват тези, промотиращи спортните и двигателните тренировки навън, четенето на книги, разходки измежду природата, визитата на разнообразни културно-исторически и туристически дестинации в България и Европа. Флагчета с логото на Катедрата са развени на връх " Мусала “ в Рила, както и на живописни места с красива природа и лечебни билки в Родопите, а също пред Замъка Нойшванщайн в Бавария, Планината Саос и водопадите Фониас в Гърция. Особено внимание е обърнато на насърчаването на децата да се учат на съпричастност и да оказват помощ в разнообразни фамилни и публични начинания, да бъдат виновни като се грижат за природата или домашните си любимци.  

Богатият снимков материал от реализацията на другите провокации става основата на двата постера, посредством които Катедрата споделя с обществото и академичната общественост философията, че здравето е освен неявяване на болест, то зависи от голям брой фактори, а поведенческите детерминанти са тези, които в най-голяма степен зависят от нас самите и дефинират качеството на живот.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР