Късно снощи косовското правителство отложи с един месец прилагането на

...
Късно снощи косовското правителство отложи с един месец прилагането на
Коментари Харесай

След напрежението със Сърбия: Косово отложи с месец новите правила за границите си

Късно нощес косовското държавно управление отсрочи с един месец използването на новите гранични правила, които провокираха напрежение в северната част на страната, където етнически сърби блокираха пътища, незнайни въоръжени лица стреляха по косовски служители на реда, а в Косовска Митровица прозвучаха сирени за въздушно нахлуване.

Полицията затвори два гранични пункта със Сърбия в неделя след случая, по време на който никой не беше ранен, се споделя в изказване на службите.

Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година, само че етническите сърби, които са болшинство в северния район, не признават властта на Прищина.

Те остават политически лоялни към Сърбия, която към момента им оказва финансова поддръжка.

До последното напрежение се стигна, откакто Прищина съобщи, че от този понеделник хората, които влизат в Косово със сръбски документи за идентичност, ще би трябвало да ги заменят с краткотраен документ по време на престоя си в страната.

Правителството също по този начин съобщи, че етническите сърби, които имат регистрационни табели за коли, издадени от Сърбия, ще би трябвало да ги сменят с косовски в границите на два месеца.

Министър-председателят Албин Курти съобщи, че това е взаимен ход, защото Белград изисква същото от косовските жители, влизащи в Сърбия.

Но след среща с посланика на Съединени американски щати в Косово Джефри Ховениър, който съобщи пред кореспонденти, че е изискал от Прищина използването на новия режим да бъде отсрочено с 30 дни, държавното управление даде обещание да направи това.

В изказване управляващите в Прищина обявиха, че ще отсрочат използването на двете ограничения до 1 септември, като се стремят " всички барикади да бъдат отстранени и да бъде открита цялостна независимост на придвижване " от през днешния ден.

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел приветства в Twitter решението на Прищина и съобщи, че чака " всички блокади да бъдат отстранени неотложно ".

В неделя вечерта стотици етнически сърби паркираха камиони, цистерни и други тежкотоварни транспортни средства по пътищата към граничните пунктове Ярине и Бърняк със Сърбия, блокирайки придвижването, заяви сътрудник на Агенция Франс Прес.

Големи тълпи от локални сърби се събраха към барикадите с желанието да останат там.

" Атмосферата е доведена до точката на кипене”, съобщи късно нощес и сръбският президент Александър Вучич, като предизвести, че " Сърбия ще победи ", в случай че сърбите бъдат нападнати. „ Единственият отговорен за актуалната обстановка в Косово и Метохия е Албин Курти, който провокира нова рецесия в Косово и Метохия с безразсъдните си ходове”, сподели шефът на Службата на държавното управление на Сърбия за Косово и Метохия Петър Петкович. „ Безразсъдният Курти е бил наясно, че неговите едностранни и противозаконни ходове могат да имат дълготрайни отрицателни последствия за мира и стабилността и могат да доведат до рецесия с непредвидими последствия “, сподели той в прессъобщение.

Курти на собствен ред упрекна Вучич, че „ разпалва безредици ". Премиерът на Косово реагира на събитията от последните часове в северната част на Косово посредством видеообръщение. Той сподели, че преди използването на разпоредбите за взаимност със Сърбия " незаконни сръбски структури на север започнаха да блокират пътищата ".

Той упрекна сръбския президент и шефа на Службата за Косово и Метохия за актуалната обстановка в северно Косово. Курти сподели, че държавното управление на Косово е демократично и прогресивно, което обича, почита и ползва закона и конституционността, мира и сигурността за вс
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР