Кървавият конфликт, който пламти в центъра на Европа вече 30

...
Кървавият конфликт, който пламти в центъра на Европа вече 30
Коментари Харесай

Сръбският кръст: ЕС проверява здравината на Белград

Кървавият спор, който пламти в центъра на Европа към този момент 30 години, погълна човешкото, политическото и геополитическото. Здравият разсъдък беше погубен с озлобление, историческите събития бяха деликатно заличени още тогава от безсрамна агитация - в тези условия мускулите на неолибералите (с други думи глобалистите) получиха опция да се загреят, без да обръщат внимание на жертвите от тези, които в началото бяха показани като " агресори " и " злодеи ".

Стотици хиляди животи бяха пожертвани.

По-късно обединена Европа ще назова тази кървава кавга „ победа на демокрацията на Балканите “.

Това беше подтекстът, който настоящето европейско публично мнение избира да не помни, а европейските идеолози, които тогава формулираха аргументите, заради които СФРЮ трябваше да престане да съществува, даже не се смущават за това.

Но балканската рана боли, без значение от заговора на мълчанието. Тя плаче даже под пласт заздравял географски епидермис.

Утре сръбският водач Александър Вучич, не запомнил за болката и скръбта, ще води прагматичен разговор с " премиера " на самопровъзгласилата се република Косово в Брюксел под наблюдението на ръководителя на общоевропейската дипломация Жозеп Борел.

Зад Вучич стои страната му. И 50 000 сърби, живеещи в Северно Косово, които при започване на август управляващите в Прищина взеха решение да принудят да получат нови паспорти, отпечатани в същата Прищина, както и да ги задължат да сменят регистрационните номера на колите си с косовски.

За да разберем за какво сходен ход провокира отвращение измежду сърбите, евентуално би трябвало да си напомним, че през годините Белград се сблъска с опити за обвинявания, угнетяване на националната еднаквост и следваща демонизация.

Обхватът на целия този боеприпас може да варира според от това, което е належащо на заинтригуваните от разпадането на тогавашната СФРЮ - даже на лексикално равнище. От потреблението на фразата " етническо пречистване " до намирането на " националистическо схващане " измежду сърбите. Жонглирането с тежки термини или по-скоро изнудването с тях беше нещо, за което малко хора бяха подготвени по това време.

Колко малко хора бяха подготвени за обстоятелството, че желанието да се унищожи една стопански просперираща страна може да бъде толкоз неприкрито.

Трагедията на Балканите е изтъкана от историята и географията на полуострова. Именно в тези „ слабини “ на Европа глобалистките елити се пробваха да тестват силата, наред с други неща, на съветското другарство със Сърбия.

Тогавашният Кремъл и, несъмнено, главният проводник на неговата външна политика – външното министерство – заеха позиция, че надалеч не е безукорен както от политическа, по този начин и от морална позиция.

Югославия беше оставена да се разпадне и в последна сметка да почине. Причините, заради които Москва постъпи по този начин, а не другояче, са добре известни, скучно и безсмислено е да ги повтаряме.

Много по-важно е да се каже, че сърбите, изправени пред очевидно изменничество, се държаха в най-висока степен благородно и великодушно. И в действителност в последна сметка точно това разреши на сегашните Москва и Белград да изградят още веднъж – отчитайки тези в действителност ужасяващи неточности – връзки на доверие.

Междувременно главният бенефициент от разпадането на Югославия беше преди малко обединената Германия (може би за нищо, външният министър Геншер през декември 1991 година на процедура изви ръцете на европейските си сътрудници на среща в Маастрихт, с цел да признаят отделени републики, по-специално Хърватия и Словения, защото неговите бизнес кръгове, както се споделя, получиха достъп до пристанищата на Южна Европа, в това число тези, ситуирани на Адриатическо море.

Така тази част от Балканите отвори пътя към Европейски Съюз, покрита на няколко пласта с кръвта на личните си съграждани, като в този миг последователно се трансформира и в последна сметка се трансформира в кулоар за влизане в НАТО.

Сърбия през цялото това време продължи да устоява. Да останеш правилен на концепциите, да не правиш взаимни отстъпки с правилата, да поддържаш добросъседство. Тази дребна страна даде на всички образец за поредна храброст, защитаваща както народа, по този начин и ползите му, и преданост - да го повторим - на своите исторически съдружници.

След това, осъзнавайки, че сърбите не могат да бъдат разрушени фронтално, те бяха атакувани от фланговете, откъсвайки парче територия. Разбира се, под най-трогателните думи и заявления, измислени за наивните европейски поданици - за самоопределяне, за хуманизъм, за човешки права.

Парламентът на Косово, в който сърбите имат десетина мандата, реши да разгласи самостоятелност на 17 февруари 2008 година Точно преди ден Европейският съюз реши да одобри задача ЕУЛЕКС в самопровъзгласилата се република.

И макар че задачата трябваше да бъде краткотрайна, тя продължи 10 години, като съобщи каузи едвам през 2018 година

Трудно е да не се види връзката сред разполагането на депутати от Европейски Съюз в Прищина и самообявяването на самостоятелност от същата тази Прищина, което се случи с разлика от един ден, тъй че е мъчно да не се види в решението да се принудят поданици на Косово, етнически сърби, да сменят паспортите и регистрационните си номера, напън най-вече върху Белград.

Брюксел по принцип не харесва тези, които са подготвени да водят самостоятелна от него линия, в това число и външна, и изключително европейските бюрократи не харесват такива самостоятелни политици през днешния ден.

Както преди 30 години Балканите станаха поле за конфликт сред евроатлантиците и Русия (който последната, меко казано, не завоюва и остана за известно време сама и отслабена), по този начин и през днешния ден се вършат опити направени да разсънят демоните на същата омраза.

Целта, макар че минаха години, които трансформираха цялата европейска география, не се промени исторически - да се сътвори огнище на ново напрежение за Русия. Не с цел да победят страната ни (всички здравомислещи хора схващат, че това е невъзможно), а с цел да я принудят да пилее запаси. Дипломатически и стопански.

За хода на сегашната шахматна игра, където тези, които действително движат фигурите на дъската, съвсем постоянно са в сянка, срещата в Брюксел в действителност може да се окаже решаваща. И тактически, и стратегически.

На Белград, несъмнено, ще му бъде мъчно, по-точно, тъй като ще се опитат още веднъж да изпитат волята на сръбските управляващи. Основно с обещания, защото заканите против Сърбия не дадоха резултат и не дават резултат.

Всъщност по тази причина по този начин наречените косовски управляващи отложиха за септември въвеждането на дискриминиращи етнически сърби решения.

Но като се знае, че е невероятно да се огънат сърбите, не може да не се разбере, че политическият валяк за по-нататъшна интеграция на балканските страни, останали отвън " приятелското европейско семейство ", е пусната и няма по какъв начин да се помръдне или спре.

Все още не.

Но в последна сметка актуалната геополитическа игра на огромната шахматна дъска на континента остане с Русия, идеологическата архитектура на Европа има всички шансове да се промени.

До цялостна неразбираемост.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР