Каперсите представляват вкусни маслено зелени топчета, получени от растението Capparis

...
Каперсите представляват вкусни маслено зелени топчета, получени от растението Capparis
Коментари Харесай

Как да вложим каперси в ястията

Каперсите съставляват вкусни маслено зелени топчета, получени от растението Capparis spinosa - остър кипарис. То съставлява шубрак с нежни и нетрайни рошави цветове. Расте измежду нагорещените камънаци по Средиземноморието и Централна Азия.

С името каперси се отбелязват цветните пъпки на клонестия шубрак. Бъдещите цветове са обли и се берат на ръка малко преди да се разтворят.

В прясно положение каперсите не имат изключително впечатляващ усет. Консервирани в оцетна марината обаче, те получават освежаваща киселинност и лимонови нотки.

Освен това по този метод се разкрива и всяка детайлност и аспект от капацитета им.

Вкусът на маринованите каперси е доста по-осезаем при по-дребните пъпки от тях. Поради това те са и на по-висока цена. Тези, които са повече от 1 см в диаметър, имат прекомерно изострен усет.

В Средиземноморието най-често се продават оваляни в едро смляна сол, която се отмива преди приложимост. У нас по-популярни са каперсите в бурканчета. Те не изискват никакви процедури преди да заемат мястото си в обичайни ястия.

 Тарт с Каперси

Най-често каперсите се влагат в обичайните ястия спагети но путанеска, стек тартар или риба а ла Веракрус. Освен това съставляват съставка от доста средиземноморски сосове и маринати.

Едно от най-важните правила е маринованите пъпки да се прибавят в ястието към края на топлинната обработка. По този метод усетът им ще остане съсредоточен в тях.

В противоположен случай приятната киселинност ще се изгуби измежду останалите артикули.

В кухните на другите нации осолените и мариновани каперси се включват в рибни и месни ястия, най-много за придаване на пикантност. Каперсите укрепват усета на ястието по сходство на натриевия глутамат.

Списъкът с артикули, с които каперсите се съчетават, е строго избран. Каперсите си подхождат най-много със зехтин, краве масло, майонеза, агнешко и телешко месо, пиле, морски блага.

Те допълват усета на солена и пушена риба, херинга, кисели краставички, лук, макарони, маслини, домати, сладки чушки, целина, моцарела, фета и друго сирене, яйца, естрагон, магданоз и копър.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР