Канибализмът не е бил чужд за първите европейски пещерни хора.

...
Канибализмът не е бил чужд за първите европейски пещерни хора.
Коментари Харесай

Първите европейци са яли децата си

Канибализмът не е бил непознат за първите европейски пещерни хора. За тях яденето на човешко месо не е било ритуално събитие, а всекидневие, разкрива " Нешънъл Джиографик ".

Това открили археолози, откакто в Испания се натъкнали на фосилизирани кости. Те дали на учените доказателства, че канибализмът е помагал да се посрещнат потребностите от протеини за организма.

Находките в Испания подсказват, че евентуално в този регион са хапвали човешко. Обработените по месарски кости на възраст 800 000 години от пещерата Гран Долина приказват, че яденето на човешко месо е било публикувано измежду индивидите от първия прочут на науката човешки тип: Homo antecessor.

Костите са били открити още през 1994 година. Древните европейци са били канибали освен, с цел да удовлетворят питателните си потребности, само че и с цел да отстранен противници.

Белезите и разрезите по костите са извънредно красноречиви и са нанесени с каменни принадлежности. Има ясни следи от сваляне на месото, чупене за вадене на костен мозък, както и за изяждане на основния мозък на жертвите.

" Сцепванията на темпоралната кост в основата на черепа са знак за обезглавяване. Най-вероятно това е правено точно за изваждане на мозъка, който е деликатес ", изяснява Бермудес де Кастро от Националния проучвателен център за човешка еволюция в Бургос, Испания.

Канибализмът е бил обикновено ежедневие, а не се е практикувал в особени случаи или в тежки интервали на апетит. Фактът, че костите са били открити в почвени пластове, чиято датировка обгръща интервал от към 100 000 години, съгласно специалистите е сигурен знак, че храненете с хора е било процедура в дълъг интервал от време.

Най-шокиращото обаче е, че останките на всичките открити 11 изядени, са на деца или юноши. Ясно е, че атакуването на подрастващите носи дребен риск за ловците и в стратегически проект обезкървява съперниците.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР