Кандидатите за президент на Републиканската партия и абортите: Как стоят след първия дебат

...
Когато бяха попитани за въпроса за аборта на първия републикански
Коментари Харесай

Когато бяха попитани за въпроса за аборта на първия републикански президентски дебат в сряда, кандидатите – седем мъже и една жена – изтъкнаха позициите си „за живота“ , но беше очевидно, че едно нещо е ясно: никой от тях нямаше последователно послание по въпроса за репродуктивните права.

Прочетете повече в Yahoo News: , чрез AP

Какво казаха те:Бившият губернатор на Южна Каролина Ники Хейли, единствената жена кандидат, изрази как иска да намери общ език с „уважителен“ подход по въпроса. „Трябва да спрем да демонизираме този проблем“, каза тя пред модератора на Fox News Марта Маккалъм. „Не можем ли всички да се съгласим, че трябва да има контрацепция? И не можем ли всички да се съгласим, че няма да вкараме жена в затвора или да я осъдим на смърт, ако направи аборт?“

Хейли също така твърди, че националната забрана на абортите, която всички кандидатите бяха попитани, няма да мине, освен ако нейната партия не намери „консенсус“ по въпроса, цитирайки, че всяко федерално законодателство ще се нуждае от 60 гласа в Сената.

Бившият вицепрезидент Майк Пенс оспори Хейли, като каза , „Ники, ти си ми приятел, но консенсусът е обратното на лидерството.“ Пенс, може би най-гласовият защитник на абортите сред кандидатите, твърди, че трябва да има минимум 15-седмична забрана на абортите на федерално ниво.

„Когато Върховният съд върна въпроса за аборта на американският народ не просто го е изпратил в щатите,” каза той. „Това не е въпрос само на щатите, това е морален въпрос.“

Бившият вицепрезидент каза, че би наложил такава забрана, ако бъде избран в Белия дом.

Междувременно , губернаторът на Флорида Рон ДеСантис заобиколи въпроса и не зае ясна позиция относно федералната забрана на абортите. „Ще застана на страната на живота. Разбирам: Уисконсин ще го направи различно от Тексас. ... Но аз ще подкрепя каузата на живота като губернатор и като президент.“

Защо има значение: Часове преди президентския дебат Върховният съд на Южна Каролина потвърди решението на щата забрана за аборт около шестата седмица от бременността. С решение 4-1 съдебният състав, съставен изцяло от мъже, отмени решението на съда, взето през януари, което отмени подобна забрана за аборти, приета от ръководения от Републиканската партия законодателен орган през 2021 г. Шестседмичната забрана влиза в сила незабавно в Южна Каролина.

Въпросите, свързани с абортите, са трън в очите на Републиканската партия, откакто бяха победени навсякъде по инициативите за гласуване за аборти през ноември 2022 г., месеци след падането на Роу срещу Уейд. Поддръжниците на правата на абортите спечелиха във всичките шест щата, в които се гласуваха въпроси, свързани с абортите, включително червените щати.

Гласоподавателите в консервативните Канзас, Кентъки и Монтана използваха ръководени от гражданите инициативи за гласуване, за да отхвърлят предложения, ограничаващи достъпа до аборти, докато гласоподавателите в по-прогресивните щати Калифорния, Мичиган и Върмонт прокараха инициативи за записване на правата на абортите във всяка от техните щатски конституции.

Съвсем наскоро привържениците на правата на абортите спечелиха голяма победа на специални избори в Охайо на 8 август и отхвърли мярка за гласуване (брой 1), която би направила по-трудно изменението на конституцията на щата.

Републиканците в щатското законодателно събрание бяха свикали извънредните избори, надявайки се да подкопаят вота в ноември, който ще реши дали да промени конституцията на щата, за да установи защита на репродуктивното здраве. Но това се оказа още едно поражение и допълнително предизвикателство преди президентските избори през 2024 г.

Прочетете повече в Yahoo News:

, чрез Time списание

, чрез CNN

, чрез AP

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР