* Кандидатите предлагат от 20 до 33 млн. евро на

...
* Кандидатите предлагат от 20 до 33 млн. евро на
Коментари Харесай

Кой ще строи новия терминал на Летище София

* Кандидатите оферират от 20 до 33 млн. евро на година и разнообразни екстри, с цел да ръководят аеропорта ни 

* При избора да се търси баланс сред интереса на страната и опцията за евтини полети, предлагат икономисти

Кой ще строи новия терминал на Летище София? 
Това ще стане ясно откакто бъде определен спечелилият измежду петимата претенденти за концесията на аеропорта, чиито предложения бяха отворени на 9 май. Всички бяха позволени да продължат присъединяване си в конкуренцията за 35-годишната концесия на летището. Основното изискване е инвестиция от минимум 600 млн. евро, която ще отиде за построяването на трети терминал до десетата година на концесията. Предвидено е и разширение на терминал 2.
До петата година концесионерът има обвързване да направи и изследване дали е належащо да се строи втора писта на летището. При доказване на нужда от построяването й, има обвързване да я построи. Тъй като това са обилни вложения, е дадена опция за удължение на периода на концесията с още близо 12 години.
--------------------


На 11 април бяха подадени заявки от петима претенденти за присъединяване в концесионната процедура за летище " София ". Всички участници са съществени компании с опит. Управляват европейски летища, които в последните години са измежду водачите, или такива, които се трансформират динамично. Някои от фирмите имат и сериозен опит в преструктуриране и слагане на картата на летища, които преди този момент не са били водещи. 
Националният интерес е летището да е фактор за икономическо развиване, т. е. то да основава съгласуваност на България, и съответно на столицата, със света. Което значи повече полети, повече дестинации и в същото време налични и рационални цени. 
Затова би трябвало да се търси баланс сред финансовия интерес на страната и опцията да пораства трафикът, като се основават условия за повече пътувания на налична цена. Такъв би трябвало да е резултатът от една справедлива оценка на офертите на всички участници, е мнението на икономистите. 
„ Предложенията на участниците в процедурата по концесиониране на летище София демонстрират доста съществено отношение за развиването на летището и превръщането му в заслужен авиационен хъб “, съобщи при отварянето на офертите транспортният министър Росен Желязков. 
Относно периода за привършване на работата на комисията по оценка на офертите, министърът съобщи, че това е дълъг и комплициран развой. „ След като се види целия размер на документите, както и детайлите по бизнес модела, техническите и икономическите оферти, ще има по-голяма изясненост. Но би трябвало да се има поради, че това не е процедура по Закона за публичните поръчки, а е развой, в който се изследват доста детайли от предложенията за дългогодишно публично-частно партньорство, какъвто е Законът за концесиите “, разясни Желязков.
Министърът прикани да не се вършат спекулации и прибързани изводи кой ще бъде определеният концесионер. „ Предстои нелек и доста виновен развой, при който ще бъдат оценени финансовите оферти, с относителна тежест от 55% и техническите оферти, с относителна тежест от 45%, като крайната оценка ще бъде сложна “, посочи Росен Желязков. Той акцентира, че както до в този момент, ще се разчита и на експертната оценка на интернационалните консултанти по процедурата от Международната финансова корпорация (МФК), част от групата на Световната банка, в партньорство с Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР). 
Желязков посочи, че това е първата процедура, която е напълно електронна. Заявленията и офертите са на електронни носители, а на хартия са само обвързващите оферти, които бяха отворени и прочетени обществено.
Росен Желязков уточни, че е направено оптималното, с цел да се подсигурява сигурността и прозрачността на процедурата. По думите му, всички документи се съхраняват в предпазени сейфове, които са под 24-часово видеонаблюдение, като е обезпечено и 24-часово видеонаблюдение на сървърите, в които се съхраняват записите от видеонаблюдението.
Като гаранция зад страната стоят Световната банка, Европейската банка за възобновяване на развиване и АФС. Те са гаранти за прозрачността, честността и конкурентоспособността на договорката и доверието, което вложителите имат към страната. 
---------------------------
Големите в Европа вземат участие в конкуренцията
Ето офертите на участниците в процедурата за концесия на летище София по реда на тяхното отваряне са:
1. Консорциум „ Витоша “ : Директни полети до Пекин и Чикаго и олимпийски стадион
* Водещ член Манчестър Еърпорт Груп Оувърсийз Инвестмънтс Лимитид . Участник в консорциума е и BCEGI Кънстракшън (Великобритания) Лтд, с едноличен притежател Бейджин Кънстракшън Ейнджиниринг Груп:
* Годишно концесионно заплащане: 19 948 052,75 евро или 26,01 %.
* Размер на плануваните вложения: 1 002 927 412 евро.
* Кандидатът предлага да построи трети терминал, да притегли нови самолетни компании, които да открият нови дестинации и по този начин общият брой на маршрутите от София до разнообразни точки на света да доближи 150. Посочени бяха директни полети от София до Торонто и Чикаго, както и до Шанхай, Пекин и Делхи.
Консорциумът разполага с 390 млн. евро за вложения в софийското летище и може да обезпечи над 1 милиарда евро от финансови институции. Всички тези ограничения ще доведат до увеличение на пасажерите от 7.3 млн. през тази година, до над 22 млн. през 2054 година или междинният ритъм на годишното повишаване на пътникопотока се предвижда да бъде 7.2%.

MAG разшири предлагането си, подадено пред Министерството на превоза, като добави и построяването на стадион . Това е част от самостоятелна и спомагателна инвестиция на стойност от 600 милиона евро, която е отвън обсега на главната капиталова оферта от близо 1.5 милиарда евро. Така цялостното предложение за вложения на надвишава 2 милиарда евро. 
Консорциум Витоша (състоящ се от Manchester Airports Group (MAG) и нейният сътрудник Beijing Construction Engineering Group (BCEG)) предлага да вземе ефективно присъединяване в развиването на Airport City Sofia (Летищен град София), който ще включва нов народен стадион (построен по стандартите на УЕФА от категория 4), подсилен от комерсиална зона, магазини, зона за отдих и логистични уреди, с цел да се сътвори спомагателен бизнес зони София, както и такива за развлечения. 
Проектът планува новият стадион да бъде мултифункционален, изцяло подобаващ за националните тимове по разнообразни типове спорт, международни спортни надпревари, както и концерти и фестивали. Той може да бъде приключен в точния момент, с цел да бъде употребен при вероятно утвърждение на семейството на България на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 г. 

* Манчестър Еърпорт Груп (MAG) има и ръководи три летища във Англия - Манчестър, лондонското " Станстед " и Ийст Мидландс, което е профилирано в транспорта на товари. Трите аерогари обслужват близо 60 млн. пасажери годишно, 70 самолетни компании и 745 хиляди тона карго. MАG е публично-частна компания. Акционери са локалните управляващи на регион Манчестър и Industry Fund Management (IFM) - капиталов австралийски пенсионен фонд, притежаващ дял в 16 летища в Австралия и Европа, в това число летище Виена. 
Партньорът BCEGI построява един от най-големите авиационни планове - пекинското интернационално летище Даксинг, което ще разполага с 9 писти и ще обслужва 130 млн. пасажери годишно.
2 . Консорциум „ Соф Кънект “: Карго и нов паркинг за 1459 коли 
* Водещ член Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС. За осъществяване на условието за летищен оператор е посочено Флугхафен Мюнхен :
* Годишно концесионно заплащане: 24 542 010,30 евро или 32 %.
* Размер на плануваните вложения: 608 000 000 евро.
* Консорциум „ Соф Кънект " показа амбициозна тактика за развиването на летището и растежа на пасажерите, която ще бъде осъществена в четири етапи. През първата е планувано увеличение на пасажерите до 8.8 млн. до 2022 година Планирано е да се направи ремонт на терминалите 1 и 2, както и открит паркинг за коли.
Втората фаза на плана планува увеличение на пасажерите до 12.3 млн. до 2030 година Тогава ще бъде направена и най-голямата инвестиция в построяването на трети терминал от 608 млн. евро. Той ще е на към 800 метра от станцията на метрото и ще има 11 местостоянки. Разстоянието от летището до самолета ще се минава пеш от пасажерите, а не по ръкав, поради желанията на нискобюджетните самолетни компании. Ще бъде издигнат и нов паркинг за 1459 автомобила.
През третата фаза на развиване е планувано броят на пасажерите да нарасне до 14.5 милиона до 2035 година Заложено е новият терминал да бъде уголемен с още 10 местостянки, а най-старият терминал 1 да се трансформира в карго летище.
През последната, четвърта фаза, ще продължи разширението на третия терминал, а пасажерите ще се усилят до 18 млн. през 2040 година
* Летището в Мюнхен ще взе участие дружно с фонда Meridiam, основан в Париж, с фокус инфраструктурни планове в Европа, Северна Америка и Африка. Летището в Мюнхен е втората по натовареност аерогара в Германия след Франкфурт.
3. Консорциум ССБ София Еърпорт ДжейВи : Маршрути до Съединени американски щати и технопарк 
* Водещ член ССБ Зауервайн & Шефер Бау АГ. За осъществяване на условието за летищен оператор е посочено Копенхаген Еърпортс А/С :
* Годишно концесионно заплащане: 26 050 000 евро или 30,97 %.
* Размер на плануваните вложения: в обвързващото предложение няма посочен съответен размер.
* Обединение " ССБ София Еърпорт ДжейВи "
дава обещание да разшири терминал 2 до 2024 година с 4 нови местостоянки за самолети, а по-късно да построи и нов, трети терминал, както и нов паркинг. Ще разработят и нови направления до Съединени американски щати. В проектите им влиза още създаване на офис и технопарк.
Консултант по тяхната оферта е " Креди Суис ". Не беше обявен размерът на вложенията им, само че сигурно те няма да са по-малко от 600 млн. евро, каквото е минималното условие. Една четвърт от тях ще бъдат лични средства, а останалите ще бъдат обезпечени посредством заеми.
* Летище Копенхаген е благосъстоятелност на Københavns Lufthavn, която менажира и аеропорта в Малмьо . Компанията е основана през 1925 година, като сега Дания има 39.2%. Мажоритарен притежател е Copenhagen Airports Denmark ApS (CAD), следена от пенсионните фондове Ontario Teachers’ Pension Plan (OTPP) и Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP). През 2018 година през летище Копенхаген са минали 30.3 млн. пасажери. Летището ще взе участие с водещия сътрудник Sauerwein & Schaefer Bau AG, който се занимава със строителство и има планове в Европа и Турция. Свързан е с групата ERG, Турция.
4. „ Фрапорт България “ ЕАД: Трикратен ръст на пасажерите и статуя на кирилица
* За осъществяването на условието за механически качества и финансови благоприятни условия е посочено Фрапорт АГ Франкфурт Еърпорт Сървисис Уърлдуайд:
* Годишно концесионно заплащане: 21 000 000 евро или 27,39 %.
* Размер на плануваните вложения: към 615 000 000 евро.
* Компанията възнамерява троент растеж на пасажерите – до 19 милиона в края на 35-годишния интервал, увеличение на потенциала на терминал 2 и нов трети терминал на 300 м от станцията на метрото. На входа му ще има монументална статуя на кирилица, а вътре - изложба. Планирано е още увеличение на местата за паркиране и построяването на високотехнологичен бизнес парк. Размерът на обещаваните вложения е 616 млн. евро.
* " Фрапорт " е оператор на летищата във Варна и Бургас. Има 60% присъединяване в сдружението концесионер " Фрапорт туин остарял еърпорт мениджмънт ", като неин локален сътрудник е компания от групата на " Химимпорт ". Съвместно с гръцката Stantel, част от холдинга Copelouzos на Димитрис Копелузос, оперира 14 летища в Гърция, както и летищата в Любляна, Анталия и в Санкт Петербург. Компанията оперира още две летища в Бразилия, летището в Лима, Хановер и една аерогара в Китай. 
5. Консорциум „ Еърпортс Де Пари “ Европейски Съюз. ЕЙ и „ ТАВ Хавалиманларъ Холдинг “ А. Ш .: Зони за здраве и релакс
* Водещ член „ Еърпортс Де Пари “ Европейски Съюз. ЕЙ. За осъществяване на условието за летищен оператор е посочено „ Еърпортс Де Пари “ Европейски Съюз. ЕЙ:
* Годишно концесионно заплащане: 32 824 938,77 евро или 42,80 %.
* Размер на плануваните вложения: 903 000 000 евро.
* Наред с построяването на трети терминал, " Ей Ти Ви " заявиха и подготвеност да изградят нова писта при нужда на летище " София ". Обещават в новия терминал да има и зони за здраве, в които пасажерите да релаксират преди полета. Предвиждат средногодишен растеж на пасажерите с 3.1 на 100 и постигане на близо 21 млн. пасажера към края на концесията.
* „ Еърпортс Де Пари “ Европейски Съюз.ЕЙ оперира трите летища под марката Paris Aéroport и 26 аеропорта в света. ТАВ беше оператор на летището в Истанбул " Ататюрк ", което остана в сянката на новото " Истанбул ". ТАВ ръководи и летища в Грузия, Тунис, Саудитска Арабия. През 2011 година групата влезе в македонските летища в Скопие и Охрид, а през 2013 година - и на летището в Загреб.
----------------------------
12,6 млн. лева е печалбата на държавната компания
През последните години държавното сдружение " Летище София " регистрира непрестанен растеж на доходи, облага и пасажери. Според финансовия му доклад за 2018 година, над 6.96 милиона пасажери са минали през софийското летище, което е 7.3% растеж по отношение на година по-рано. Печалбата на държавната компания пораства с 10.8 на 100 и доближава 12.6 млн. лева Увеличават се и приходите с над една пета до 168 млн. лева

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР