Канадски самолети са засекли подводни шумове в Северния Атлантик при

...
Канадски самолети са засекли подводни шумове в Северния Атлантик при
Коментари Харесай

Засякоха звукови сигнали при издирването на изчезналата подводница

Канадски самолети са засекли подводни шумове в Северния Атлантик при издирването на туристическата подводница, която изчезна по време на пътешестване до останките на " Титаник ".

Това заяви бреговата защита на Съединени американски щати, представена от Reuters.

Издирвателните екипи реалокираха подводните си роботизирани интервенции за търсене " в опит да проучат произхода на шумовете ", съобщи бреговата защита в рано тази заран.

Търсенето с отдалечено управляеми апарати (ROV) не на този стадий не дават резултат, само че ще продължат, оповестиха от бреговата защита.

Службата не даде повече детайлности за естеството или обсега на засечените звуци, нито за метода, по който са били уловени.

Позовавайки се на вътрешни известия на държавното управление на Съединени американски щати, самостоятелни един от различен, CNN и списание Rolling Stone оповестиха късно нощес, че звуци от почукване са били засечени от канадски самолети на 30-минутни шпации в зоната на търсене.

Rolling Stone, който пръв заяви новината, съобщи, че звуците са били засечени от сонарни буйове, ситуирани в региона " покрай мястото на бедствието ", и че спомагателен сонар е засякъл още звуци четири часа по-късно.

CNN се базира на информация от американското държавно управление, в която се споделя, че към четири часа след първичните сигнали, сходни на блъскане, са чути спомагателни звуци, макар че новинарският канал твърди, че вторият звук не е разказан като блъскане.

" Беше чута спомагателна акустична противоположна връзка, която ще помогне за векторирането на надводните средства, а също по този начин ще покаже, че продължава вярата за оживели ", цитира CNN обновената държавна записка.

Подводницата, ръководена от основаната в Съединени американски щати компания OceanGate Expeditions, е конструирана по този начин, че съгласно спецификациите да може да остане под вода 96 часа - което дава на петимата души на борда време до четвъртък сутринта, преди да свърши въздухът.

Един водач и четирима пасажери са били в дребната подводница рано в неделя, когато тя загуби връзка с кораба-майка на повърхността към 1 час и 45 минути след двучасовото си гмуркане.

Останките на " Титаник " се намират на към 900 благи (1450 км) източно от Кейп Код, Масачузетс, и на 400 благи (644 км) южно от Сейнт Джонс, Нюфаундленд, добавя Reuters.

Американски и канадски самолети към този момент са претърсили над 7600 квадратни благи в намерено море - повърхност, по-голяма от тази на щата Кънектикът, заяви капитанът от бреговата защита на Съединени американски щати Джейми Фредерик. Търговски транспортен съд с отдалечено ръководена дълбоководна подводница също претърсва наоколо до мястото.

Отделно от това, френски проучвателен транспортен съд със личен роботизиран кораб за дълбоководно гмуркане беше изпратен в региона на издирването по искане на Военноморските сили на Съединени американски щати, оповестиха от изследователския институт " Ифремер ".

Сред участниците в туристическата експедиция на борда на " Титан ", която коства 250 000 $ на човек, са английският милиардер Хамиш Хардинг и роденият в Пакистан предприемач Шахзада Дауд с 19-годишния си наследник Сулейман, които са английски жители.

Съобщава се, че на борда са били и френският откривател Пол-Анри Наржоле и Стоктън Ръш, създател и основен изпълнителен шеф на OceanGate Expeditions. Властите не са удостоверили самоличността на нито един от пасажерите.

Според специалисти спасителите са изправени пред съществени трудности както при намирането на " Титан ", по този начин и при спасяването на хората на борда.

Според Алистър Грейг, професор по морско инженерство в Университетския лицей в Лондон, при положение на повреда по средата на гмуркането водачът евентуално е освободил тежести, с цел да изплува назад на повърхността.

Но при липса на връзка откриването на подводница с размерите на микробус в големия Атлантически океан може да се окаже предизвикателство, споделя той. Подводницата е запечатана с болтове извън, което не разрешава на пасажерите да излязат без помощ, даже в случай че изплуват на повърхността.

Ако " Титан " се намира на океанското дъно, избавителните дейности ще бъдат още по-трудни заради рисковите условия на повече от 2 благи под повърхността.

Корабът " Титаник " се намира на 12 500 фута (3 810 метра) под водата, където не прониква слънчева светлина. Само профилирано съоръжение може да доближи такава дълбочина, без да бъде смазано от голямото налягане на водата.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън " следи събитията от близко ", съобщи във вторник съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Кърби.

От компанията OceanGate обявиха, че " активизират всички благоприятни условия ", а контраадмиралът от бреговата защита на Съединени американски щати Джон Моугър съобщи пред NBC News, че компанията спомага по всички способи в напъните за търсене.

Потъването на " Титаник ", при което починаха повече от 1500 души, е увековечено в книги и филми, в това число в блокбъстъра от 1997 година " Титаник ", който възобнови интереса към корабокрушението, напомня организация Reuters.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР