Канада настоя да бъде екстрадиран френски свещеник, обвинен в сексуално

...
Канада настоя да бъде екстрадиран френски свещеник, обвинен в сексуално
Коментари Харесай

Канада настоява за екстрадиция на френски свещеник

Канада настоя да бъде екстрадиран френски духовник, упрекнат в полово посягане против деца инуити преди повече от 30 години, станало за мнозина знак за безнаказаността на църквата, удостовери през вчерашния ден канадският министър на правораздаването Дейвид Ламети, съобщи Франс прес.

Запознат съм, че искане за екстрадиция е предадено на Франция и е обществено огласено, чиновници на моето министерство го потвърдиха, написа федералният министър в електронно писмо до Агенция Франс Прес, съобщи Българска телеграфна агенция.

За Канада и интернационалните ѝ сътрудници е значимо тежки закононарушения да бъдат подробно и задълбочено разследвани, прибавя министър Ламети.

Това известие беше направено след преди малко приключилото посещаване на папа Франциск в Канада, където той изиска амнистия за насилието, осъществявано в пансионите за деца от коренното население, доста от които са ставали жертва на принуждение.

Срещу отец Йоханес Ривоар, прекарал три десетилетия в Далечния север на Канада, от февруари е издадена заповед за арест, откакто през септември е била подадена нова тъжба за полово принуждение, осъществено преди към 47 години.

До момента не са му повдигнати обвинявания и управляващите не прецизират какъв е общият брой на хипотетичните му жертви. В интервала 1998-2017 година е имало друга заповед за арест на свещеника за полово посягане против трима малолетни, само че против него не са били подхванати дейности.

Отецът е напуснал Канада през 1993 година и от този момент живее във френския град Лион. Той твърди, че е почтен.

В канадския Далечен север неговият случай остава емблематичен за безнаказаността на половите агресори, които са част от църквата.

Бихме желали Ривоар да бъде екстрадиран в Канада, с цел да се изправи пред обвиняванията си в съда и поискахме от папата да се намеси, с цел да изиска от него да се върне в Канада, сподели за Агенция Франс Прес Киликвак Каблуна – представителка на инуитите в Нунавут.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР