Каменният пир“ се нарича операта, която ще има световна премиера

...
Каменният пир“ се нарича операта, която ще има световна премиера
Коментари Харесай

Адът на Дон Жуан

„ Каменният гуляй “ се назовава операта, която ще има международна премиера на 19 август 2021 в границите на XVII Фестивал „ Моцартови празници “ в Правец. Постановката е на Държавна опера – Стара Загора под режисурата на Огнян Драганов. Композитор е Албена Петрович-Врачанска, а либретото е на Яна Букова – създател на шест книги, стихотворец, публицист и преводач, която живее в Атина, само че е значима част и от културния живот у нас.

Албена Петрович-Врачанска живее в Люксембург и интензивно участва на музикалната сцена както там, по този начин и в България. В творчеството си Врачанска има над 600 произведения от разнообразни жанрове, сред които 6 опери. Двете работят върху „ Каменният гуляй “ по време на пандемията и създават по нов и непредвиден метод известната история за прелъстителя Дон Жуан. Това е голямо предизвикателство, защото творбата на Моцарт е със международна известност, а актуалният взор върху нея безспорно ще предизвика публиката.  

Операта „ Каменният гуляй “ е в два акта. Тя „ заема фамозните облици от либретото на Лоренцо да Понте и ги изпълва с ново наличие, касаещо непосредствено съвременността ни “. Какво е Ад е една от главните тематики в творбата, засягаща въпросите за човешкото его, за моралното опустошаване, за климатичните промени и употребява за развиването на действието структурата на числата на Фибоначи. Заедно с познатите герои в либретото са вмъкнати цитати – „ от „ Дон Жуан “ на Моцарт до фрагменти от научни публикации и новинарски известия, както и от съчинения на Киркегор и Камю на тематика фигурата на Дон Жуан.

Ето и детайлностите, разкрити от основателите преди премиерата: „ В “Каменния гуляй ” Дон Жуан, преследвачът, който ненаситно улавя, употребява и изхвърля обектите на своята пристрастеност и прищявки, се трансформира в символна фигура на актуалния човек, в облик на абсолютния потребител. Неговата пренебрежителност и безнаказаност го водят да провокира (така, както неговият предходник провокира Командора) самата земя, на която стъпва, и самата планета, от която се храни. Гневът на природата носи гибелта му. “

Операта е основана с поддръжката на Министерство на културата - Люксембург по програмата " Neistart Letzebuerg " 2021. 

Повече ще научите от авторката на либретото Яна Букова.

Снимката е предоставена от Яна Букова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР