Към началото на тази година малко над 1,5 млн. българи

...
Към началото на тази година малко над 1,5 млн. българи
Коментари Харесай

Колко ще мизерстват, ако не пипнат пенсиите

Към началото на тази година малко над 1,5 млн. българи получават приходи под настоящите равнища на линията на бедността от 369 лв., от които близо 800 хиляди са в пенсионна възраст.

От 1 януари 2022 г. линията на бедност в страната ще бъде 413 лв. вместо досегашните 369 лв.. Това планува план на държавно разпореждане, качен за публично разискване на уеб страницата на Министерството на труда и обществената политика.

Повишаването с 44 лв. (12%) е доста по-значително по отношение на предходното повдигане на прага на беднотия с едвам 9 лева.  

С определянето на линията на беднотия от 413 лева за следващата година, финансовата поддръжка за хората с трайни увреждания ще бъде обновена, съгласно опциите на бюджета. По данни на Национален статистически институт над 1,5 млн. души в България са под прага на бедността към началото на годината.

Линията на бедността е друга за всяка област у нас. Към момента малко над 800 хил. души в страната получават пенсии под линията на бедността.

Без преизчисляване на пенсиите и реализация на планувания скок тази цифра ще приближи 1 млн. български пенсионери, предвиждат специалистите. 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР