„Каквото и да поискат американските партньори от нас, решението е

...
„Каквото и да поискат американските партньори от нас, решението е
Коментари Харесай

Асен Василев иска да признаят думи на Божков, но не е сигурен за намесата на европрокуратурата

„ Каквото и да изискат американските сътрудници от нас, решението е на България. Ако има някакво искане, то ще мине през Народното събрание и пред очите на всички хора. Ние сме в НАТО”, сподели пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. По думите му историята демонстрира, че в случай че някой агресор има желание да направи нещо и му стоиш на пътя, той ще го направи, без значение по какъв начин се държиш:

„ Ако някой по-голям желае да мине през теб, той ще мине. В тази обстановка би трябвало да сме сигурни, че сме част от огромна постройка, през която колкото и да е огромен, той не може да мине. Това, че сме НАТО, че сме Европейски Съюз, е най-голямата сигурност, която съществува за България сега... Българският интерес е извънредно явен, той и тази война да спре оптимално бързо”.

На въпрос дали откакто министър-председателят е споделил, че към този миг няма да изпращаме военна помощ в Украйна, има вид това да стане на по-късен стадий, Василев отговори:

„ Решението би трябвало да се вземе от Народното събрание, мислите ли, че ГЕРБ ще поддържат нещо след случилото се в четвъртък (арестът на Бойко Борисов - бел. ред.)?”

Той уточни, че другите отзиви в обединението са отражение и на разделянето в обществото.

Изгонването през вчерашния ден на 10 съветски дипломати е самодейност на цяла Европа, акцентира вицепремиерът и няма връзка сред този акт и визитата на Лойд Остин у нас.

Във връзка с ареста на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов и излизането им без повдигнати обвинявания министърът разяснява, че „ това е неуспех на прокуратурата, а не на правителството”: „ Министерство на вътрешните работи споделя, че има доказателства за нанесена вреда. Прокуратурата е тръгнала да събира парите, а не да гони нарушителите. Видяхме, че когато Министерство на вътрешните работи отиде с писмени показания на Божков, те споделят няма такива. Прокуратурата споделя, че нямало искане за покачване на обвинявания, а Министерство на вътрешните работи демонстрираха настояванията. Виждаме отвод на прокуратурата да образува досъдебно произвеждане и да стартира събиране на доказателства”, сподели Василев.

„ Министерство на вътрешните работи са отишли с една директория, на която е пишело „ Сведения” и е трябвало прокуратурата да каже - „ Хайде досъдебно производство” и тогава те стават доказателства”.

„ Ако е правилно, че Божков е дал показания пред европейската прокуратура, значи тя е намесена”.

Вицепремиерът бе безапелационен, че вътрешният министър Бойко Рашков работи по правилник и не се преглежда вид за неговата оставка.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР