Какво става в Турция? Цените растат, хората обедняват, страната тъне

...
Какво става в Турция? Цените растат, хората обедняват, страната тъне
Коментари Харесай

Ердоган налива масло в огъня, а после се чуди защо Турция гори


Какво става в Турция? Цените порастват, хората обедняват, страната тъне в тежка рецесия. Най-голямата заплаха сега е тази: сривът на лирата да накара хората да щурмуват банките и всеобщо да стартират да теглят парите си.

Беше нещо като акт на обезсърчение. Турската централна банка продаде част от валутните си запаси, с цел да стабилизира лирата. Но тази мярка надали може да е освен това от къса глътка въздух, написа немският наблюдаващ Франк Щокер на страниците на „ Ди Велт “. Ситуацията в Турция е доста напрегната:, а се е барикадирал в някакъв личен свят, разяснява изданието.

Харчат и последните си пари, с цел да ги спасят от инфлацията

Щокер назовава политиката на Ердоган " самоунищожителна ", тъй като президентът се е заинатил във внушението, че би трябвало да отърве страната от лапите на някакви „ задгранични валутни барони “. Големите губещи от тази политика обаче са елементарните хора в страната. На доста места в Турция в последно време се виждат дълги опашки пред магазините. Хората желаят просто да се отърват от парите си и да купят нещо с тях, до момента в който това въобще е допустимо.
Редакцията предлага
В тази връзка „ Ди Велт “ изяснява, че мнозина дават последните си пари за айфони, единствено и единствено да спасят спестяванията си от галопиращата инфлация. Бумът в продажбите е толкоз огромен, че неотдавна Apple се видя заставен да приключи онлайн продажбите в Турция. Нищо чудно, че в страната се надига неодобрение - политиката на държавното управление обрича хората на беднотия.

„ А турците не са заслужили сходно нещо “, разяснява в уводно заглавие „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “ и отбелязва: „ като малоумни: с ниски лихви няма по какъв начин да пребориш инфлацията. Не можеш да отстраниш резултата от прекомерно огромната ликвидност, като я усилваш в допълнение. Ердоган налива масло в огъня на валутния пазар, а след това се чуди за какво страната гори “, гласи заключението на ФАЦ.

Най-голямата заплаха

В момента най-голямата заплаха е тази: загубата на доверие във валутата да накара хората да щурмуват банките и всеобщо да стартират да теглят парите си, предсказва финансовата експертка на „ Сосиете Женерал “ Фьоникс Кален. Според нея сега страната е застрашена от хиперинфлация.

Други специалисти считат, че Ердоган няма да е в положение още дълго да поддържа своя курс на ниски лихви, тъй като самата реалност ще го принуди да се откаже от него. „ Но те може и да се лъжат “, разяснява „ Ди Велт “ и разяснява, че сега президентът залага на напълно нова изразителност. Напоследък Ердоган изяснява, че нямало връщане обратно, тъй като Турция била достигнала точка на развиване, от която нататък можело да се пробие дяволският кръг на инфлацията.

Ердоган изцяло е изгубил реалистична визия за тегобите, на които са изложени турците в всекидневието си, разяснява по-нататък немското издание и прави многозначително съпоставяне сред днешната обстановка и събитията отпреди 20 години: " И тогава Турция се намираше в дълбока икономическа рецесия, а един банкрутирал продавач на цветя хвърли празната си каса в краката на тогавашния министър председател Бюлент Еджевит. Последваха всеобщи митинги и Еджевит загуби идващите избори. Избори, които Ердоган завоюва безапелационно. През 2023 самият той счита още веднъж да се кандидатира ".

*****

Вижте и това видео от архива ни:
Турците всеобщо се запасяват със злато
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР