Какво ще се получи, ако нахраним бактерии с промишлени отпадъци

...
Какво ще се получи, ако нахраним бактерии с промишлени отпадъци
Коментари Харесай

Как създадоха кожено яке от бактерии

Какво ще се получи, в случай че нахраним бактерии с промишлени боклуци от плодове? " Жълто кожено яке " евентуално няма да е отговорът, който би ни хрумнал, само че тъкмо това е резултатът от съдействието сред датската фешън марка Ganni и мексиканската компания за биоматериали Polybion.
 Кактусите, коркът, ананасът и гъбите и по какъв начин се прави от тях изкуствена, екологична кожа
Как се прави кожа от ананас (и не само)

Бъдещето е във веган модата

Якето, уникален, е направен от бактериална целулоза. И вместо да се пробва да възпроизведе характерностите на кожата, е планиран по този начин, че да се усеща като изцяло нов материал.

" Бяхме впечатлени от обстоятелството, че доста хора харесаха дрехата, тъй като в действителност не наподобява на кожа ", споделя Алексис Гомес-Ортигоза, съосновател на Polybion. " Но и се усеща, че не е пластмаса. Създава неповторимо чувство. "

Новата материя има доста по-малък въглероден отпечатък, в същото време без да прави компромис със здравината, споделят още основателите.

Гомес-Ортигоза, чието обучение е в региона на финансите, основава Polybion през 2014 година дружно с брат си Аксел, който пък се занимава с биотехнологии. Първоначално се концентрират върху мицела, сходна на корен мрежа от гъбни влакна и откриват цех за мицелни материали.

След това се случва нещо друго. " Преди към пет години мой другар влезе в кабинета ми и ми сподели буркан с комбуча ", спомня си Гомес-Ортигоза. " От тази напитка изолирахме първата си бактерия. "

Комбуча е ферментирала чаена напитка, а бактериалната биомаса, употребена за изработката на якета и наречена Celium, произлиза точно от нея. Polybion съвсем напълно се насочват към бактериалната ферментация, защото я счита за обещаващ нов източник за висококачествена различна кожа.

За поддържане на бактериите компанията употребява останки от локални предприятия, произвеждащи консервирани плодове, основно от манго. Така бактериите се развъждат и основават наноцелулозната матрица като метаболитен непряк артикул.

Ако плодовите боклуци не се употребяват, попадат на бунище, където се разлагат и генерират метан - парников газ, който задържа топлота 25 пъти по-силно от въглеродния диоксид.

След като наноцелулозата бъде събрана, тя се обработва с техники, употребявани от локални кожарски предприятия. " Но без хром или други токсични химикали ", прецизира Гомес-Ортигоза.

Polybion изследва опцията за потребление на Celium за произвеждане на неща разнообразни от текстил като картон, конци, строителна дървесина и даже превръзки за рани. " Той има капацитет да се трансформира в материал с голям брой приложения ", прибавя Гомес-Ортигоза.

Но на този стадий обаче, в случай че желаеме да си купим бактериално яке, ще би трябвало да изчакаме. " То е само по рода си и не се продава ", споделя Лорън Бартли, шеф на Ganni. Компанията, която е поела ангажимент за 50% понижаване на въглеродните излъчвания в активността си до 2027 година, работи и с други нови типове тъкани, като задачата е до 2025 година 10% от главната й сбирка да бъде направена от тях.
 Mango, еко денимът и новата устойчива сбирка на испанския бранд
Брандът, който даде обещание еко деним

Mango и зелените практики

Дизайнът на якето е същият контур, който Ganni сполучливо показва в предходни с потребление на обичайни материали и носен от известни персони като Мишел Обама във версия от органически памук, написа CNN.

Polybion възнамерява сходни планове и с други фешън марки, само че към момента не разкрива имената им. " Мога да кажа единствено, че работим с най-голямата компания за спортни в света, както и с три от най-важните първокласни фешън къщи от Франция ", сподели Гомес-Ортигоза, като добави, че чака да ги разгласи в детайли през идната година.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР