Какво се случва в парламента, след като до сряда ИТН,

...
Какво се случва в парламента, след като до сряда ИТН,
Коментари Харесай

Какво става? Ще има ли кабинет или нови избори

Какво се случва в Народното събрание, откакто до сряда Има Такъв Народ, Демократична България и ИБГНИ бяха сякаш в един лагер, а от четвъртък към този момент са в компроматна война? Ще има ли държавно управление с мандат на Има Такъв Народ или изобщо каквото и да е държавно управление в този мандат? Това са въпроси, на които към момента нямат отговори и едва ли ще има скоро, макар че президентът през днешния ден ще връчи мандат на Има Такъв Народ, което e началото на развръзката.
Има обаче доста сюжетни линии, прозират и разнообразни, не изключително чисти ползи. Възможните сюжети за развръзка са няколко.
Президентът Румен Радев беше заявил, че ще изчака с връчването на мандата на Има Такъв Народ, до момента в който няма гаранции за триумф на договарянията, само че през днешния ден разгласи неговото връчване за следобед. "Дадох време на партиите, само че виждате, че градивният разговор се разпада. В тази обстановка, вместо разговор вие чувате офанзиви към служебните министри, които до неотдавна бяха увещавани да останат в постоянния кабинет ", сподели Радев. Това приказва и за утежняване на връзките му със Слави Трифонов.

Фактическата конюнктура
Разривът сред така наречен “партии на протеста” - Има Такъв Народ, Демократична България и ИБГНИ стартира в сряда, откакто съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов сподели, че сполучливите министри от служебното държавно управление би трябвало да служат като ориентир при подбора на оферти за постоянния кабинет и уточни имената на Кирил Петков, Асен Василев, проф. Николай Денков като подобаващи и за идващия кабинет. Той получи поддръжка и от Мая Манолова. Ден по-късно от Има Такъв Народ започнаха компроматна офанзива против двама от най-ярките министри от служебния кабинет - Кирил Петков и Асен Василев.
Видимата част от разногласието е, че Има Такъв Народ и ИБГНИ настояха за сключване на програмно съглашение и да обсъдят проектосъстава на бъдещия кабинет преди да бъде вкаран за гласоподаване в пленарна зала. “Искаме поддръжка от Демократична България и "Изправи се БГ! Ние идваме ", внасяме държавно управление и депутатите вземат решение поддържат ли експертен кабинет на Има Такъв Народ или не подкрепят”, изясни визията на партията на Слави Трифонов депутатът Радостин Василев тази заран. Колегата му Ивайло Вълчев изрично съобщи, че няма да има документално вдишване на задължения, а подобен документ няма да има никаква стойност.

Кабинет с мандат на Има Такъв Народ - вероятности и подвероятности
За да бъде определен кабинет, са нужни 121 гласа. Групата на Слави Трифонов в Народното събрание е от 65 депутати. Принципна поддръжка са декларирали от Демократична България (34 национални представители) и ИБГНИ (13). Тези гласове не са задоволителни. Има Такъв Народ организират диалози, а не договаряния, с тези партии, както и с Българска социалистическа партия, с чиито 36 народни представители се събират задоволително гласове. Всички заявяват цялостна или частична съгласуемост по политики. Демократична България и ИБГНИ не могат да се съгласят обаче, че няма да дебатират състава на бъдещия кабинет, макар поръчката им, че няма да оферират министри. Намирането на единодушие сред трите партии наподобява на невероятно, откакто Има Такъв Народ прекрачиха границата на положителния звук и взаимоотношения към партиите, от които чакат поддръжка, като удариха компроматно Асен Василев, а след това и Кирил Петков. “Какво се случи в тези четири дни? Какви игри се играят? Политиката е мръсна игра, когато се играе от мръсни хора ", сподели засегнат през вчерашния ден водачът на Има Такъв Народ в Народното събрание Тошко Йорданов и добави, че Демократична България си разрешава да изброява имена на министри без даже да е спечелила изборите.
Василев и от Демократична България заговориха за дългата ръка на Движение за права и свободи, която стои зад този акт. "ДПС започнаха да слагат условия за поддръжка на идващия парламент ", сподели и Мая Манолова. Тя също настоя за съглашение и явен ангажимент, че присъединяване на ГЕРБ, Движение за права и свободи и олигархичните им кръгове няма да има.
В коридорите на Народното събрание обаче се разисква, че тези дейности на Слави Трифонов са чиста демонстрация на неговото его, на човек, привикнал да раздава заповеди и неможещ да изневери на мъжкарския си екранен облик. “Защо, откакто три пъти ме каниха за министър от ИТН, в този момент се оказах проблематичен?”, попита риторично Асен Василев през вчерашния ден. Според наши източници последният диалог сред Василев и Трифонов е приключил, нагледно казано, с тряскане на слушалката от страна на Трифонов. От Има Такъв Народ споделиха, че са предложили на Василев мястото на вицепремиер по еврофондовете и след неговото гледище, че желае да гони мръсните пари и би приел да е министър на финансите, са му предложили да му дадат и финансовото разузнаване.
Атаката против двамата наподобява добре координирана, защото излязоха компроматни материали в жълти медии, подкрепящи ГЕРБ.

Шах и пат
Така стигаме до патовата обстановка, в която без същински договаряния за кабинета и без съглашение Има Такъв Народ няма да получи поддръжка от Демократична България и ИБГНИ, а в това време хората на Слави Трифонов не желаят да правят отстъпка. Корнелия Нинова сподели, че Българска социалистическа партия ще даде поддръжката си, откакто види проектосъстава на Министерски съвет и откакто получи мандат от Националния съвет на партията.
Остава евентуална възможност за кабинет с мандат на Има Такъв Народ с друга поддръжка. Има Такъв Народ се срещнаха и с Движение за права и свободи, което разумно провокира въпроси. От късите изказвания на участниците след срещата се разбра, че "Има подобен народ " и Движение за права и свободи имат "съвпадения в концепциите си ", само че придвижването няма да поддържа "на всяка цена " кабинет, излъчен от групировката на Трифонов. Тоест налице е едно полуобещание, което в случай че се реализира, ще си има и цена. Според участници в първия председателски съвет в Народното събрание, Движение за права и свободи не желаят да бъде пипан основният прокурор Иван Гешев. Според различен източник Движение за права и свободи са прежалили Гешев в последните два дни, с цел да запазят лостовете си за въздействие в Народното събрание. Неофициално от ГЕРБ не изключват опцията да поддържат по някакъв метод в пленарна зала кабинет на Има Такъв Народ, примерно с кулоарна игра с извеждане на депутати за обезпечаване на кворум. Това би им дало опция след това да приказват за “реставриране на кабинета Орешарски”, което би им дало мощен избирателен коз, защото този кабинет без болшинство ще има пай живот.

Ако не се спазариш авансово, ще се пазариш всеки ден
Има Такъв Народ отхвърлят да подписват съглашение с претекст, че чакат поддръжка за политики и няма и не желаят да се пазарят. Като всички предходни партии. “Ако не се спазариш авансово, би трябвало да се пазариш всеки ден”, разяснява народен представител от ГЕРБ в коридорите. А Движение за права и свободи са най-хубави в това, добави негов сътрудник от Демократична България. Според него казусът на Има Такъв Народ е, че те са закрепени “в изчегъртването на Бойко Борисов " и въвеждането на мажоритарни избори, които считат, че ще им обезпечат дълго оставане във властта, само че действително не знаят къде отиват политически. “Ако не знаеш къде отиваш в българската политика, стигаш до ДПС”, заключи той.
Бойко Борисов към този момент съобщи, че няма да вземе мандата, който се поставя на ГЕРБ като втора парламентарна мощ, в случай че Има Такъв Народ не създадат кабинет. Нищо не му пречи да направи противоположното, само че е съвсем необикновено да събере поддръжка, защото е най-удобният политически съперник за всички.

Трети мандат - последните стават първи
Ако първите две политически сили не съумеят да създадат държавно управление на малцинството, президентът би трябвало да го даде на трета политическа мощ, само че не наложително на третата по величина. Корнелия Нинова към този момент си изиска мандата, само че също е малко евентуално да събере поддръжка. Президентът може да даде мандат и на друга политическа мощ по желание. Вече се разисква сюжет, при който мандатът да бъде връчен на Мая Манолова и тя да предложи кабинет, формиран най-вече от министри от сегашният длъжностен кабинет.
Ако не бъде формиран кабинет в границите на това Народно заседание, се афишират нови избори и Народното събрание се разпуска.

Служебно държавно управление до януари
Съществува догадка, при която е допустимо България да бъде ръководена от служебно държавно управление до януари. В конституцията няма периоди, в които президентът би трябвало да връчи първия и втория мандат. Има период от 7 дни, в които би трябвало да бъдат върнати, в случай че не бъдат изпълнени. За третия няма период за връщане, само че има подобен за връчване – до седмица след връщането на втория. Президентът Радев може да бави връчването на втория непределно време. Третата политическа мощ пък може да стартира нов кръг от мудни договаряния за сформиране на държавно управление, а може да има и четвърти мандат.
Ако договарянията и процедурите се проточат до 22 октомври, то Народното събрание няма да бъде разхлабен, а служебното държавно управление ще продължи да работи. Причината – по конституция президентът не може да разпуска Народното събрание през последните три месеца от своя мандат, нито да назначи ново служебно държавно управление.
Въпреки че от ГЕРБ обичат да плашат с този вид, той е малко евентуален, защото Радев по това време към този момент ще е е предизборна акция за президентските избори и ще може да понесе негативи, че служебният кабинет, назначен от него, провежда изборите.
От всичко изредено до тук може да се заключи, че даже и да има кабинет в границите на този парламент, той няма да изкара дълго и отново ни чакат парламентарни избори.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР