Какво представлява пчелното семейство Пчелното семейство представлява уникален и хармоничен организъм.

...
Какво представлява пчелното семейство
Пчелното семейство представлява уникален и хармоничен организъм.
Коментари Харесай

Как работи пчелното семейство – интересни факти

Какво съставлява пчелното семейство

Пчелното семейство съставлява неповторим и съразмерен организъм. To работи според както от възрастта на пчелите и на тяхната майка, по този начин и от физиологично му положение, а също и от външните условия в природата. Според характера на работата, пчелата има два съществени интервала в своя живот: млада пчела — на възраст до към 21 дни, когато тя стои най-вече в кошера, и остаряла (летяща) пчела — когато работи на открито по събиране и преместване на нектар, прашец, вода и прополис.

Как работят младите пчели в пчелното семейство

През първите три дни след излюпването си, младите пчели са много слаби и неукрепнали. Те почиват и другите пчели ги хранят, като малко по-малко се включват в работа. В началото вземат участие при почистването на килийките. От четвъртият ден натам стартират сами да вземат мед и прашец от килийките и да работят по-усилено, а от петият ден техните жлези стартират да създават пчелно млечице и те интензивно хранят майката и личинките. Тези пчели стоят най-вече по питите с пило, с цел да го топлят и хранят.

Първите излитания се вършат на 4—5-дневна възраст при топло и безшумно време по обяд. При това облитане младите пчели прочистват дебелото си черво от останки от храна, а също по този начин и разузнават кошера и околният свят. Те запаметяват цвета и формата на кошера и се ориентират за неговото разположение по отношение на близките предмети. Усиленото восъкоотделяне става от 12-ия ден нататък, когато пчелното семейство работи за построяването на нови пити.

Как става приемането на нектара и прашеца от младите пчели

Младите пчели интензивно вземат участие в приемането на премествания от летящите пчели нектар, като му прибавят ензими и го слагат в килийките, изпаряват непотребната вода от него посредством интензивно вентилиране и запечатват зрелия мед. Прашеца натъпкват с главата си, заливат го с мед и го запечатват. След към триседмична възраст пчелите стават летящи и се занимават основно с преместването на нектар, прашец, прополис и вода, а също по този начин пазят входа от всякакви неприятели. При по-силните фамилии и при добър принос на нектар, част от младите пчели, даже такива на 5-дневна възраст, стават летящи и стартират да придвижват нектар и прашец. Така, че разпределението на работата и дилемите в пчелното семейство не е строго избрана, а зависи от доста фактори.

Как се събира нектара от растенията

Пчелите имат извънреден нюх за време и затова стартират да посещават в избран час на деня тези растения, които по това време стартират да отделят нектар. Младите пчели работят в кошера както през деня, по този начин и нощем, с дребни спирания за отмора. При удобно време и добра паша летящите пчели стартират да изхвърчат заран рано и работят до късно вечерта, когато последните пчели се прибират. За един ден пчелата прави 7-12 полета, като при всеки от тях придвижва в медовата си гушка 40-60 мг нектар. През целия си летателен живот, тя може да придвижи към 6-8 г нектар, от който в най-хубавия случай се получава 3-4 г мед.

По време на полет до източника на нектар, пчелите се ориентират освен посредством зрението си, само че и от напътствията на пчелите-разузнавачки, които първи са разкрили този източник. Като изпълни медовата си гушка с нектар или кошничките на задните си крайници с прашец, пчелата-разузнавачка облита цъфтящите растения, с цел да запомни тяхното местонахождение. След като дохвъри в кошера бива посрещната от 5—6 летящи пчели на входа, на които предава нектара, и стартира да прави индикативен танц, с който да покаже къде и какъв нектар има сега. От това по какъв начин работи пчелното семейство и по-специално пчелите-разузнавачки, зависи значително притока на нектар и прашец.

Когато източникът на нектар е до 100 м, пчелата прави кръгообразен танц. А когато пашата е на по-далечно разстояние, пчелата-разузнавачка извършва танц в осморка. По този метод тя активизира пчелите да изхвърчат и да намерят източника на нектар или прашец. Като се завърнат в кошера, те също стартират да танцуват. Ето по какъв начин работи пчелното семейство при намирането и събирането на нектар и прашец.

Годишен цикъл на пчелното семейство

От това по какъв начин работи пчелното семейство можем да разделим два интервала: неактивен — през ноември, декември и януари и деен — през останалата по-голяма част от годината. През неактивният интервал майката прекратява яйцеснасянето и пчелите съвсем не излизат от кошера, като са в положение на зимен покой с краткотрайни облитания. През интензивният интервал майката яйцеснася, като цялата вътрешна и външна работа на пчелното семейство протича поредно в няколко стадия — развиване за основната паша, размножаване (роене), струпване на хранителни ресурси и подготовка за зимуване. Съобразно сезона и условия в природата, пчеларят би трябвало да ръководи добре развиването на пчелните фамилии, с цел да получи оптималната продукция от тях.

Интересни обстоятелства за пчелите:

  • Медоносната пчела е единственото насекомо произвеждащо храна, в която се съдържат повече от 70 потребни за индивида субстанции.
  • За целият си живот една пчела прави почти 1.5 супени лъжици мед.
  • За един полет пчелата донася не повече от 0,02 грама мед. За да създадат 1 кг мед, пчелите би трябвало да съберат 3 кг нектар и да го обработят.
  • Продължителността на живота на една пчела-работничка през дейния им сезон е сред 3 и 6 седмици.
  • Пчелите в никакъв случай не спят.
  • Пчелите са претърпели на Земята повече от 150 млн. години.
  • Пчелите имат 170 рецептора за аромат.
  • Пчелата има 4 крила, които движат почти 11 400 пъти в минута.
  • Когато Александър Велики умира, той е пренесен назад в Гърция в златен ковчег, цялостен с мед.
  • Пчелите от един кошер посещават над 200 000 цвята дневно.
  • Всеки път пчелите събират прашец единствено от един тип цветя.
  • Пчелната кралица може да живее до 5 години и е единствената пчела, която снася яйца. През пролетта и лятото тя може да снесе над 2000 яйца дневно.
  • Пчелите са употребявани за доказване на мнима гибел при индивида, тъй като те не жилят умрелите хора.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР