Какво казва цветът на кожата за вашето здраве, посочват експерти. 

...
Какво казва цветът на кожата за вашето здраве, посочват експерти. 
Коментари Харесай

Какво казва цветът на кожата за вашето здраве?

Какво споделя цветът на кожата за вашето здраве, показват специалисти.  Човешката кожа е в положение да промени цвета си освен под въздействието на слънчевата светлина, покривайки се с загар. Неговите нюанси зависят от доста разнообразни аргументи: непосредственост до повърхността на кръвоносните канали, характерности на нервната система, заради възраст, неприятни привички и доста други. Какви нарушавания в тялото могат да демонстрират разнообразни тонове на кожата?

Промените в цвета на кожата могат да предвещават разнообразни болести. Ето за какво, в случай че ви се коства, че кожата ви е придобила чудноват, необикновен колорит, тогава би трябвало да се консултирате с доктор и да се подложите на цялостен обзор на тялото. Различните тонове на кожата могат да демонстрират развиването на избрани болести. Погледнете по-отблизо кожата си на ярка дневна светлина и в случай че не сте сигурни, помолете околните си да потвърдят или разсеят опасенията ви.

Какво споделя цветът на кожата?

Жълт нюанс

Жълтеникав цвят на кожата и/или пожълтяване на склерата на очите (обикновено бялата съединителна тъкан) се назовава по-често жълтеница. Това е сериозен обезпокоителен сигнал, който черният дроб дава, когато престане да се оправя с функционалностите си. Това събитие може да възникне заради доста аргументи: вирусен хепатит; тумори в черния дроб или жлъчните пътища; алкохолна или наркотична интоксикация; холелитиаза (камъни в жлъчката); болест на Гилбърт – наследствено заболяване, при което кожата придобива жълтеникав нюанс.

Във всеки случай би трябвало неотложно да се консултирате с доктор, даже в случай че нямате други признаци на заболяване.

Сивкав нюанс

Обикновено кожата на върлите пушачи придобива противен сивкав цвят. Под въздействието на непрекъснато отравяне с рискови артикули в цигарите, кожата изпитва продължителен дефицит на О2, заради което с течение на времето придобива сянката на цигарен пушек. Освен това дребните капиляри се свиват в изчерпаните от О2 тъкани, което води до ранни бръчки, суха кожа и бърза поява на други признаци на старостта.

Освен че форсират процеса на стареене, тютюневите произведения покачват риска от злокачествени новообразувания, сърдечни и съдови патологии. Но също по този начин сивата кожа може да демонстрира и други болести, като заболяването на Адисон, която визира надбъбречните жлези.

Други цветове на кожата

Червеният колорит на кожата се придобива след безоблачен или топлинен удар, само че може да се появи и заради редица болести. Зачервяването на кожата може да бъде породено да вземем за пример, от полиглобулия, положение на тялото, при което равнището на алените кръвни кафези в кръвта внезапно се покачва. То е краткотрайно или е патогенен развой, протичащ хронично. Това е рисков знак, защото усилва вероятността от инсулт. Зачервяването е допустимо от банкет на алкохол, както и на мощни или токсични субстанции.

Твърде бледият загар се появява при анемия. Най-често демонстрира липса на желязо или витамин В12 в организма. Но бледността може да бъде породена и от вътрешно кървене или развиване на неоплазма.

Оранжевият цвят на кожата се дължи на остатък на витамин А в тялото. Понякога кожата придобива този цвят заради остатък на билирубин, който не се отделя от тялото, а се отсрочва в органи и тъкани, тъй че кожата става мрачно жълта или оранжево.

Твърде мрачен колорит, който не е обвързван с загар, се демонстрира с липса на надбъбречни хормони. Това положение се назовава „ бронзова “ болест и в лекуването му взе участие ендокринолог. Ясно потъмняване на кожата, когато сянката й стане съвсем черна, демонстрира съществени проблеми с бъбреците или зараза на пикочния мехур.

Синкавият цвят на кожата и устните демонстрира липса на О2 в кръвта и патологии на сърдечносъдовата или дихателната система. Трябва неотложно да се консултирате с доктор, защото това положение е типично за доста съществени болести: емфизем, сърдечни болести, тромбоемболия.

Зеленикав нюанс се придава на кожата от нарушавания в черния дроб, жлъчния мехур или рак. Това демонстрира рисково положение на тялото, предлага се незабавно да се подложите на медицински обзор, защото постоянно се появява при цироза на черния дроб или недоброкачествен израстък.

 infomax-logo-50-15-HW

Оценете тази статия
Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР