Какво говорим и в каква среда говорим? Разговор с Мери

...
Какво говорим и в каква среда говорим? Разговор с Мери
Коментари Харесай

Мери Хокадей, BBC: Предпочитаме да сме точни и бавни, а не бързи и да сгрешим

Какво приказваме и в каква среда приказваме? Разговор с Мери Хокадей, отговаряща за публицистичната тактика на BBC World Service - интернационалните вести на английската социална медия Би Би Си. Пред камерата на Българска национална телевизия тя показа, че философията на Би Би Си е, че в публицистите в медията би трябвало да бъдат точни и бързи, само че въпреки всичко избират да са точни и малко по-бавни, в сравнение с най-бързи и да сгрешат.


Информация на върха на пръстите, на всички места, когато и да е. Новини, прегледани небрежно на екран, който държиш в ръка и управляваш с пръстов отпечатък. Виртуален свят, където границите сред истина и неистина са неразбираеми. Споделеното от другар във Facebook измества телевизионния репортаж. Фалшивите вести с един клик доближават милиони. Журналистите са изправени пред тестванията на нова среда.
Мери Хокадей, отговарящ за тактиката на BBC World Service: Изразът „ подправени вести “ се употребява за доста неща, само че значи измислени вести. Има хора, които седят в спалните си, пишат неща, качват ги онлайн и печелят доста пари от това, че върху тях се кликва. Винаги е имало подправени вести - държавната агитация ни е позната от десетилетия, в случай че не и от епохи. Американският президент употребява израза „ подправени вести “ за отразяване на събития, които не харесва. Това е предизвикателство, само че публицистите и в Америка, и по света, са си дали сметка пред какво са изправени и какви са компликациите в осъществявания с шумове свят на интернет и се борят с тях - ние вършим добра работа, демонстрираме, че вършим добра работа и обясняваме за какво това е значимо за аудиторията. И би трябвало да ви кажа, че срещам огромна поддръжка за положителната публицистика.
В днешния медиен свят най-бързият печели, а времето за инспекция на обстоятелства и изказвания е сведено до най-малко. Въпросът е коя медия какво избира да жертва.
Мери Хокадей, отговарящ за тактиката на BBC World Service: Светът е прекомерно забързан, откогато има 24 -часови радио, телевизия, обществени платформи хората желаят да знаят всичко на мига. Философията на Би Би Си е, че желаеме да бъдем точни и бързи. Но във всички случаи избираме да сме точни и малко по-бавни, в сравнение с най-бързи и да сгрешим.
Технологиите трансформират типа на медиите, също усета и навиците на аудиториите, само че ни минимум не слагат под подозрение правилата на публицистиката и ролята на публицистите.
Мери Хокадей, отговарящ за тактиката на BBC World Service: Аз съм оптимист, имам вяра, че в последна сметка хората желаят да знаят какво става по света, желаят вести и информация, на която могат да имат вяра. Ние в Би Би Си и в други уважавани медии желаеме да сме сигурни, че вършим вести по верния метод, стремим се към акуратност, безпристрастност и сме изцяло открити към аудиторията си по отношение на метода, по който си вършим работата и по отношение на аргументите, заради които могат да ни се доверят.
Информацията мигрира онлайн, с нея - и аудиторията. Родените дружно с мобилните телефони живеят през екраните им. Според Мери Хокадей обаче ключът към сърцата на младите е наличието, което се предлага.

Мери Хокадей, отговарящ за тактиката на BBC World Service: Младите хора харесват малкия екран, само че я гледат по друг метод - по поръчка, по- късно от момента на излъчването или онлайн - видео вместо телевизионна продукция, само че в последна сметка - публиката взема решение. Ако телевизионните вести са забавни, поднесени завладяващо, значими и потребни, тогава младежите, както и възрастните, ще ги гледат. Но би трябвало да се борим по-усилено за тяхното внимание, и би трябвало да създадем по този начин, че положителната публицистика, която сътворяваме, се намира в цифров вид и в обществените мрежи, би трябвало да сме там, където е аудиторията.
Истина против неистина и въпросът пред всеки публицист - по какъв начин да направи по този начин, че истината постоянно да побеждава.

Мери Хокадей, отговарящ за тактиката на BBC World Service: Това е прекомерно огромен въпрос за един публицист. Но в Би Би Си работим крепко, с цел да сътворяваме заслужаваща доверие публицистика и с цел да я създадем налична за хората във всички платформи, където я търсят. Затова сме медията с най- високо доверие във Англия, имаме доста добра известност и аудиторията ни по света се усилва. В последна сметка хората желаят положителни, надеждни, заслужаващи доверие вести.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР