Какво да очакват хората със заеми към банките?Търговските банки у

...
Какво да очакват хората със заеми към банките?Търговските банки у
Коментари Харесай

Семейство от Русе с ипотечен кредит: Живееш с мисълта, че можеш да покриваш лихвите

Какво да чакат хората със заеми към банките?

Търговските банки у нас, въпреки и гладко, започнаха да усилват лихвите по заемите. Засега единствено за юридически лица, само че съгласно анализатори, до края на годината и за хората, които имат заеми. Да чакаме ли доста нарастване на лихвите по заемите и какви са препоръките на експертите към семействата със заеми?

Семейството на Дорина Динова от Русе преди няколко години патило ипотечен заем. За да го изплащат децата ѝ работят по 12 часа. Налага се и да пестят. Дорина е икономист и схваща нуждата от увеличение на лихвите, само че съгласно нея това би трябвало да е рационално.

" Знаех, че това ще се случи. Живееш с мисълта и концепцията, че няма да бъде толкоз доста, че ще можеш да ги покриваш. Дано да са рационални и нека в действителност да се преценяват с опциите на кредитоискателите, на получателите, тъй като в противоположен случай в един миг нещата не са хубави ", сподели Дорина Динова, предава

От октомври Българска народна банка усили главния лихвен % с 0,5 пункта. Според специалисти това няма да е последното нарастване. В момента две банки са подхванали корекции в лихвите, към този момент единствено за юридически лица. Едната - с 0,11 пункта в лихвата по заеми за нови клиенти. Другата е нараснала лихвите по всички заеми, в това число и новоотпуснатите.

" Основната причина лихвите по заемите да се покачват е политиката на Европейската централна банка, свързани с повишение на главната рента ", сподели Десислава Николова, финансов анализатор.

Последните данни за инфлацията в еврозоната сочат, че тя е към 10%. Европейската централна банка е твърдо решена да предприеме колкото е нужно корекции в главната рента, което значи следващи нараствания.

И съгласно банкера Левон Хампарцумян лихвите по заемите у нас ще продължат да се подвигат, само че не внезапно. Въпросът е дали ще е търпимо за хората.

" Ако някой не е взел заем на ръба на опциите си ще е търпимо. Разбира се всеки си прави сметката по метода, по който обслужването на един заем да не му тежи прекомерно доста. Така че в случай че някой е убеден в бъдещите си приходи и има наклонност те да порастват, той може да си направи сметката и да не бъде обезпокоен от това, че лихвата би тръгнала нагоре. "

Хампарцумян прикани фамилиите, които с ипотечен заем желаят да закупят жилище, да го отсрочат или да изчакат. Ако е доста наложително обаче, да работят.

" Разбира се, би трябвало да си обмислен нещата. Може би няма да е в най-престижния квартал, може би няма да е толкоз огромно колкото бих желали, а единствено това, което могат да си разрешат през днешния ден ", сподели Левон Хампарцумян.

Като цяло банкерът чака повдигането на лихвите, както и страха от война и криза да охладят имотния пазар.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР