Какви са политическите знаци зад Нобеловата награда за мир? Тази

...
Какви са политическите знаци зад Нобеловата награда за мир? Тази
Коментари Харесай

Как Нобеловата награда за мир отиде в най-размирния регион в Европа?

Какви са политическите знаци зад Нобеловата премия за мир? Тази година тя беше присъдена на отстъпник от Беларус и на правозащитни организации от Украйна и Русия.

На 7 октомври светът научи имената на Нобеловите лауреати за мир - жители на Беларус, Украйна и Русия.

Олга Романцова е първата, която научава, че Центърът за цивилен свободи в Украйна получава Нобелова премия. Правозащитната организация е основана през 2007 година за отбрана на човешките права и развиването на демократичните процеси в Украйна. От началото на войната документира военни закононарушения.

В Беларус Алес Беляцки е едно от огромните имена в правозащитните среди. Още в студентските си години бъдещият преподавател по съветски и беларуски език и литература стартира да пази правото на всеобщите събирания и правото на жителите да стачкуват. А през 1996 година основава правозащитното придвижване " Вясна ", което по-късно прераства в организация.

Третият лауреат е съветският правозащитен център " Мемориал ". Сергей Давидис, който работи за организацията, през последните години неведнъж е давал изявленията за Българска национална телевизия. Научава, че печелят Нобел за мир в Италия.

" Колкото и да е необичайно не бях във Вилнюс, където пребивавам в този момент, а в Милано, където бяха поканен да опиша за обстановката в Русия, за правозащитното и антивоенно придвижване в Русия. И до момента в който чаках да приказвам ми звъннаха с молба да разясня награждаването на " Мемориал " и аз дори първоначално не разбрах защо тъкмо става дума. Така научих и бях доста сюрпризиран ", споделя той.

Каква е символиката в това оценката да отиде в страна, която на процедура е тирания, втора, на чиято територия се води война, и трета, която през 21 век стартира въпросната война - вижте в репортажа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР