Каква идеология следва Путин? Неговото поведение и реторика все по-неприкрито

...
Каква идеология следва Путин? Неговото поведение и реторика все по-неприкрито
Коментари Харесай

Русия на Путин: в плен на антилиберални, автократични демагози


Каква идеология следва Путин? Неговото държание и изразителност все по-неприкрито приказва за тежки въздействия на антилиберални, автократични демагози, с които съветският президент се е заобиколил.

Някогашната вяра за Русия и Европа през днешния ден подпалва войни: съветският президент Владимир Путин

„ Ще допринесем взаимно за построяването на европейския дом ", споделя Владимир Путин на 25 септември 2001 година пред Бундестага в тирада, изнесена на немски език. Тогава стотици депутати стават на крайници, с цел да приветстват новата вяра на Русия.

20 години по-късно нищо не е останало от оня либерален ентусиазъм на Русия, която през днешния ден даже война в Европа. Как се стигна до такава степен?

Как се укрепва властта
Редакцията предлага
„ Не мисля, че Путин следва избрана идеология, той употребява разнообразни модели, с цел да легитимира незаконните си дейности ", споделя професорката по славистика Силвия Сасе от университета в Цюрих. „ Най-важното за Путин е да опази властта си в страната и да разшири зоните, които назовава „ съветски свят ", показва тя пред Дъждовни води.

За задачата Путин се базира от ден на ден на консервативни, антидемократични хрумвания и ги цитира в речите си, установи Сасе. Като да вземем за пример тези на философа-монархист Иван Илин или на националиста Лев Гумильов. „ Путин е потопен в смог от етнонационалистически, постоянно антисемитски и автократични демагози ", показва Сасе.

Една от водещите фигури в този проект е. Според него отговорността за войните по света носи така наречен „ световен хайлайф ": „ Те унищожават страни ", твърди той. Дугин отхвърля понятието на Запада за народна власт, а съветската визия за индивида дефинира по този начин: „ За нас, руснаците, да бъдеш човек е равнозначно на това да бъдеш част от цялото. За нас индивидът не е субект ".

Срещу Запада

Дугин е измежду звездите на така наречен „ нови десни ". Спекулациите за връзките сред тях и президента Путин вървят от години. Дугин е постоянен участник в предаванията на околните до Кремъл медии, в които споделя формулировки като тази, че битката срещу Украйна е изискване за възраждането на съветската империя. Или пък това, че Западът е гибел, самоубийство и недъгавост.

Възхваляван от европейските десни екстремисти и антидемократи: съветският журналист Александър Дугин

Дясноекстремистката антилиберална идеология на Дугин има последователи и в Германия, и в други европейски страни. Той поддържа връзки и с (Алтернативните десни), към което причисляват и. Дугин се е срещал с Банън в Рим през 2018-а година, а е и огромен покровител на Доналд Тръмп. След неговата изборна победа той сподели в телевизионно изказване: „ Оттук нататък Америка още веднъж става велика - само че не и империалистическа ".

Въпрос на еднаквост

Историкът Игор Торбаков от шведския университет в Упсала изследва от години духовното разкъсване на путинова Русия с Европа. Торбаков свързва дейностите на Путин и с въпроса за съветската еднаквост: Доколко Русия е повлияна от Европа? И до каква степен от Азия? И до каква степен самостойна е тази еднаквост?
 Руският историк Игор Торбаков
Руският историк Игор Торбаков

Торбаков разказва като разклащане на съветската идея за самостойна славянска еднаквост. В последна сметка този блян съставлява опасност за претенциите на Путин да заеме място измежду великите сили.

Като изключително предизвикателство за кремълските елити Торбаков разказва - директно преди началото на - развиването в самата Русия: израстването на едно ново младо потомство, за което главните политически идеали са човешкото достолепие, свободата, демокрацията и толерантността. " Тези " европейски полезности " са универсални и младите генерации са разбрали това. Те излизат по улиците из цяла Русия, с цел да провокират ръководещите елити ", написа Торбаков.

Протестите не престават и след експлоадирането на войната. Полицията и правните органи не им простят - задържани са даже дребни деца поради това, че са носили антивоенни плакати. По данни на " Амнести Интернешънъл " в първата седмица на войната е имало съвсем 6000 ареста.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР