Както през 2017 година, така и сега, в крайна сметка

...
Както през 2017 година, така и сега, в крайна сметка
Коментари Харесай

Цветозар Томов: В крайна сметка няма да се гласува с машини на парламентарните избори

Както през 2017 година, по този начин и в този момент, в последна сметка няма да се гласоподава с машини на парламентарните избори. Това предвижда пред БНР социологът и някогашен член на Централната изборна комисия Цветозар Томов.

Много тежък проблем е стоварен върху ЦИК с решението за машините за гласоподаване, счита Томов, който разяснява, че в продължение на близо година изпълнителната власт създаваше видимост, че тя ще поеме главната отговорност с доставката на устройства за машинно гласоподаване.

„ При състояние, че машини за гласоподаване се създават едвам откакто се подписа контракт с компанията производител, ЦИК би трябвало да разгласи открита процедура, би трябвало да се явят претенденти за нея, има законни периоди, в които да се разгърне тази открита процедура. Едва по-късно да избере реализатор и едвам откакто избере изпълнителя, ще се появи този период от 30 календарни дни, нужен за оценка на сходството на техническите спецификации с това, което е доставено.

И става, както и да го считам, в случай че става дума за пазаруване на машини, времето даже до постоянните избори няма да стигне. “За наемане на машини времето би могло да стигне, единствено че ще влезем в Книгата на Гинес с това наемане на машини за гласоподаване – процедура, която въобще не е публикувана в света, акцентира Цветозар Томов в предаването " Преди всички ".

„ Извън това, в случай че наемем в този момент 9 хиляди устройства и ги върнем 2 седмици след изборите, ще похарчим един куп пари за тоя, дето клати дърветата, а на вратата към този момент ще чукат президентските избори, може би и нови предварителни парламентарни, като виждам каква е ситуацията. Това е идиотско решение - всякога да наемаме машини за гласоподаване. “

От трите вероятни решения – да се гласоподава единствено с хартиени бюлетини, да се гласоподава единствено с машини и настоящия хибриден вид, този е изрично най-лошият, съобщи Томов. Манипулация и имитация са вероятни и при трите разновидността, безапелационен е той.

При смесения вид трима от четирима души ще гласоподават с хартия, или в огромните градове – двама от трима, счита социологът.

Разписките от електронното гласоподаване не са предпазени, доста по-лесно могат да бъдат имитирани и са по-несигурни като документ за метода, по който е дал своя вот гласоподавателят, в сравнение с бюлетината, която той е попълнил собственоръчно и е пуснал, разясни Томов.

Законът задължава СИК при противоречие сред броя на хартиените разписки и регистрирания от машината брой гласуващи, да отчетат вота по броя на хартиените разписки, посочи още Цветозар Томов.

„ Тоест ще би трябвало те още веднъж да ги броят, по същия метод, по който броят бюлетините, и да нанесат този резултат, който преброят, и който ще бъде съкрушен със същите механически неточности, с които е обременено другото преброяване. По закон това е действителният резултат, а друг, който машината регистрира. И поражда въпросът за какво въобще ни би трябвало тази машина, с цел да го създадем това. “

„ Можете да прибавите разписки към наличните в кутията или да извадите и тогава ще има разминаване на двете бройки “, добави Томов, съгласно който човешката интервенция може да се окаже основна за несъответствието.

„ Най-вероятно машинният избор ще се брои ръчно, колкото и парадоксално да е това “, заключи някогашният член на ЦИК.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР