Както и първият Ту-160, способен да развива скорост над 2М,

...
Както и първият Ту-160, способен да развива скорост над 2М,
Коментари Харесай

National Interest: Какви въоръжения ще носи новият Ту-160М2

Както и първият Ту-160, кадърен да развива скорост над 2М, новият свръхзвуков стратегически бомбардировач „ Блекджек ” е разработван преди всичко да носи крилати ракети със свръхголяма отдалеченост, които ще бъдат пускани на доста хиляди километри от задачата. Планирано е да влезе в употреба през 2022 година, написа американското издание The National Interest. Очаква се съветските Върховен касационен съд да поръчат от 30 до 50 такива машини. „ Ние ще приключим научноизследователската работа в 2021 година и през 2022 година ще стартираме серийното произвеждане на тези самолети” – декларирал в телевизионно изявление президентът на ОАК Юрий Слюсар.

Планира се самолетостроителният цех в Казан да прави годишно по 2-3 машини. За разлика от другите свръхпроекти на съветското МО, Ту-160М2 е изцяло действителен. „ Това е един от най-съвършените бомбардировачи в света” – смята Майкъл Кофман от Международния институт „ Удро Уилсън”. „ ПАК ДА (Перспективен авиационен комплекс за далечната авиация) към този момент е фантазия, а действителният вид е рационализация на към този момент тествания Ту-160” – смята Кофман.

Новите Ту-160М2 ще заимстват от предшествениците си единствено остарелия планер (тяло и плоскости). Във всичко останало това ще бъде нов аероплан. Авиониката, моторите, системите за взаимозависимост – всичко ще подхожда на най-съвременните условия. Самолетът ще носи „ свръхдалекобойни” крилати ракети въз основата на потвърдилите се в Сирия Х-101. Очаква се далечината на новия модел да доближи 9 хил км.

Ту-160М2 евентуално ще стане ужасно допълнение към арсенала на Кремъл. Работата не е в това дали ще бъде издигнат или не, а в това по кое време ще стане, обобщава National Interest.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР