Какъв заряд носят международните санкции, наложени на Русия заради нападението

...
Какъв заряд носят международните санкции, наложени на Русия заради нападението
Коментари Харесай

Досега Русия не е виждала такива санкции

Какъв заряд носят интернационалните наказания, наложени на Русия поради нападението над Украйна? Има наблюдаващи, които не изключват даже държавен фалит, в случай че интернационалната изолираност на страната продължи задоволително дълго.

Масивните наказания против Русия през вчерашния ден доведоха до рекордна обезценка на рублата по отношение на $. Редица дъщерни компании на съветски банки на запад се намират пред банкрут, оповестява Европейската централна банка (ЕЦБ). А от самата Русия имаше известия за дълги опашки пред банкоматите.

Руските държавни облигации в понеделник изгубиха до половината от цената си на интернационалните финансови пазари. Руските облигации в долари през вчерашния ден също се срутиха и се обезцениха на половина. Това се отнася обаче единствено до кратко- и средносрочните облигации. Дългосрочните покачиха цената си.

В същото време рублата продължава да се обезценява, като тази наклонност не се промени даже от непредвиденото решение на Руската централна банка (РЦБ) да увеличи лихвата до 20%. „ Повишаването на лихвата цели да направи спестяванията в рубли по-привлекателни и да спре бягството на капитали в чужбина ", изяснява икономистът Фридрих Хайнеман. Според него обаче този опит ще бъде несполучлив, тъй като „ съветските активи, както и рублата, на интернационалните финансови пазари се трансфораха в нежелателен баласт след съветското навлизане в Украйна ".

Русия е натрупала голям валутен запас

Някои наблюдаващи даже настояват, че ще се стигне до паническо пласиране на съветски облигации, а може би и до решение на Русия да престане да ги обслужва. Хайнеман обаче счита, че това е малко евентуално, тъй като Русия разполага с голям валутен запас от 630 милиарда $. Все отново и той е на мнение, че в случай че интернационалната изолираност на Русия продължи дълго, може да се стигне и до държавен фалит. Освен това Съединени американски щати, Канада, Англия и Европейски Съюз затвориха за Руската централна банка достъпа до валутните ѝ запаси, депонирани в тези страни – а това са към 40-50% от въпросните 630 милиарда $.

Икономистът Артур Брунер е на противоположното мнение. Според него глобите, наложени на Русия, са „ тъп меч ", а падащият курс на държавните облигации в действителност е доста комфортен за страната, тъй като в този момент Русия може да ги изкупи доста на ниска цена назад.

Русия със лична система за разплащане

Най-тежката глоба обаче е изключването на редица съветски банки от системата за интернационалните разплащания SWIFT, която обслужва близо 11 000 банки по целия свят. Финансови институции, които са изключени от тази система, доста по-трудно вземат участие в интернационалния финансов продан. По тази причина още откакто анексира Крим, Русия създаде своя сходна система SPFS, която обаче е доста по-малка и включва основно съветски банки. Възможно е през тази система изключените от SWIFT съветски банки въпреки всичко да имат достъп до интернационалните пазари – благодарение на съветски финансови институции, които към момента са в SWIFT.

Своя система има и Китай. Тя се назовава CIPS и е обвързвана с съветската SPFS, тъй че глобените съветски банки биха могли да употребяват като задна малка врата и китайската система. Експертите считат още, че съветските банки, финансови институции и компании може да потърсят избавление и в криптовалути като биткойн.

И неутрална Швейцария поддържа глобите

Вчера и Швейцария се причисли към глобите, наложени от Европейски Съюз на Русия, отказвайки се от досегашната си политика на неутралитет. А Швейцария е един от най-важните центрове, в които оперират съветски капитали, напомнят информационните организации.

Днес беше обявено, че фирмите Visa и Mastercard също към този момент ползват глобите против Русия и изключват редица съветски банки от разплащанията с кредитни карти на двете компании. В тази връзка се твърди още, че в Русия и притежателите на задгранични банкови сметки към този момент не могат да оперират с кредитните карти на Visа и Mastercard.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР