Вицепрезидентът откри 24-ия Национален детски фолклорен фестивал Върбова свирка свири“

...
Вицепрезидентът откри 24-ия Национален детски фолклорен фестивал Върбова свирка свири“
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри 24-ия Национален детски фолклорен фестивал „Върбова свирка свири“ в Болярово

Вицепрезидентът откри 24-ия Национален детски фолклорен фестивал „ Върбова свирка свири “ в Болярово. Надпреварата събра над 500 деца и младежи от пет до 19-годишна възраст от цялата страна, които се надиграваха, надсвирваха и надпяваха в градския парк.

Йотова посочи ролята на сходни фестивали за запазване на българския фолклор и поздрави управлението на Община Болярово за организацията. „ В тези не доста леки години в българската история да създадеш фестивал, който има цели 24 години традиция, убеждавам ви, по никакъв начин не е елементарно “, сподели тя.

„ Най-важното е нашите деца да бъдат щастливи. Най-важното е и ние, възрастните, да им подадем ръка, да открием техния гений, да им проправим пътя към бъдещето. За тези 24 години над 10 хиляди деца минали през тази сцена. Можете ли да си визиите какво голямо благосъстояние е това “, сподели още вицепрезидентът.

Сред младите пазители на фолклора е 14-годишният гайдар Нивелин Желев от Сливен. Той взе участие за трети път във фестивала. Възпитаник е на Националното учебно заведение за фолклорни изкуства „ Филип Кутев “ в Котел. Любовта му към националната музика запалил дядо му. „ Според мен би трябвало да се пази българският фолклор, с цел да не изчезне “ уточни младият гайдар пред Българска телеграфна агенция.

Председател на журито е националната певица Калинка Згурова от „ Мистерията на българските гласове “. Тя дава и името на събора преди 24 години. Любовта към българския фолклор би трябвало да се възпитава от най-ранна възраст, безапелационна е Калинка Згурова. Преди дни тя бе отличена от президента Румен Радев с Почетния знак на президента. 

„ Докато я има българската музика, ще я има и България. Пред президента също споделих, че до момента в който дишаме, ние ще вършим просвета в България и за нея отвън рамките ѝ, тъй като всички настояват, че ние, българите, сме най-талантливата нация – и музика, и танци, и инструментална музика “, сподели пред Българска телеграфна агенция националната певица. 

В журито са още националният артист Манол Михайлов, етнологът и фолклорист проф. доктор Николай Ников, хореографът на ямболския Танцов отбор „ Ромбана “ Румен Тодоров, хореографът и живописен началник на Фолклорен отбор „ Тунджа “ Петър Димитров.

Съборът е отдаден на тракийската национална певица Елена Граматикова. В рамките му се организира и състезанието „ С песните на Елена Граматикова “. Участниците извършват и песните на Калинка Згурова, Донка Бумбалова и Манол Михайлов, които са измежду учредителите на събора.

Целта на „ Върбова свирка свири “ е да запази и разпространява странджанското фолклорно завещание измежду младото потомство. Съборът дава опция за самостоятелна изява и разкриване на млади гении, както и за последователност сред поколенията.

Организатори са Община Болярово, Регионалната асоциация на общините „ Тракия “, Общество за фолклор – Стара Загора и Читалище „ Възраждане 1912 “ – град Болярово.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР