Как се е обгрижвало бебе преди век? Голяма част от

...
Как се е обгрижвало бебе преди век? Голяма част от
Коментари Харесай

Да отгледаш бебе - преди век и сега - II

Как се е обгрижвало бебе преди век? Голяма част от ежедневната грижа за бебето се е трансформирала отпреди век. Някои суеверия са отречени от медицината и това е положително за бебето. Обтриването със сол, повиването на бебето от шията до петите и други сходни са отживялост и никой не го оспорва. Но е истина, че бебетата тогава са били доста по- покрай родителите си, в сравнение с през днешния ден. Никой не е можел да си разреши да отдели бебето от себе си – нито е имало кой особено да го гледа, нито кой да бута количка. Бебето е било носено на всички места с майката на квадратно парче плат, увито с каиши към нея. Закачали го по пирони на стените на стаята или на клоните на дърво и по този начин бебето е лежало на самобитен хамак, на всички места, където отговорностите на майката го водели. Така то е кърмено, повивано, гушкано и слушало песните на дамите, било е част от живота на фамилията.

Как е през днешния ден? Дълги години на детето, несъмнено, се обръща доста особено внимание. То получава от раждането си лична стая, легло, до което пази на пост бейбифон, количка, шезлонг, проходилка, кошница за кола, столче за хранене и какво ли още не. А всичко, от което има потребност едно малко бебе е майка си, покрай него. Затова ът набира толкоз огромна известност. Извършването на ежедневните обвързване с бебе, изключително малко бебе, на гърди е същинско облекчение и за двете страни. Бебето има достъп до майката, изключително до гърдите и, непрекъснато, чува сърцето и, а и майката може да сготви, да простре прането, да иде до магазина небрежно, без да се отделя от бебето. Носенето на бебе в шал, завит към майката участва във всяка просвета, на всички континенти – то просто е комфортно и прелестно.

Съществена част от гледането на бебе е неговото хранене. Как се е хранело бебето преди век? Кърменето тогава не е било право на избор, то е било единственото решение. Ако е имало въобще някакъв проблем, се намирала кърмачка и то отново е било кърмено. Не имало организации и акции в поддръжка на кърменето, нито майката е била пропагандирана с брошури и лекции. Не е имало „ за ” и „ срещу ”. Това е било просто по този начин. Бебето е кърмено дълготрайно и извънредно. Докато стане огромно за попара с мляко и други преходни храни. Яденето за деня е било едно, всеки вземал къшей самун и каквото и колкото докопал, това получавал. Голямото към този момент бебе сядало на коленете на майката и тя бутала дребни залчета от всичко, което тя ядяла. После, с цел да хапне и тя, връчвала отговорно целия къшей в ръката и каквото успее – това е. Храната не била доста и злояди деца не е имало толкоз, колкото в този момент.

Как е в този момент? Развитието на промишлеността „ особено за бебето ” замениха кърмата с приспособено изсъхнало мляко, постави пюрирана храна в бурканчета, разположи храните в скица, разнообразни биберони приучват бебето на заветната чашка. За всяко домакинство с малко бебе пасаторът и стерилизаторът са наложителни. Сега към този момент се приказва за педиатрично ( до момента откритото ), педагогическо и зареждане, водено от бебето. Нови за разбиранията доста майки, революционни даже, те не са безусловно нищо ново или невиждано. На бебето се дават няколко микродози, колкото грахово зърно, от всичко, което майката яде. Важното е да има интерес и бебето да участва на фамилното хранене. Важното е да има интерес и бебето да участва на фамилното хранене. То седи в скута и и се включва интензивно в процеса, който, както знаем, е нещо, надалеч повече от елементарното насищане на глада. Ако решим да сложим бебето в най- дейната му роля на масата, и то единствено поведе зареждането си, му даваме храна, непосредствено в негово притежание и то взема решение какъв брой и дали ще яде. И в двата случаи приказваме за късно зареждане и докърмване най-малко до годинката на бебето. Всичко зависи от него.

И доста други добре забравени остарели и отречени неща, през днешния ден са настоящи – спането в общо легло, памперсите за многократна приложимост, прохождането необут. И в случай че тогава хората са били и са отглеждали децата си в действителност покрай природата, в този момент се вижда мощен блян по този метод на живот и доста хора умишлено опростяват живота си, подчинявайки го на естествените закономерности. Да отгледаш бебе преди век и в този момент има толкоз общи точки, че в последна сметка в действителност може да се усети една последователност, една повсеместност в бебеотглеждането на доктрина и процедура. И дали гледаш бебе в България, Тибет или Зимбамве, всичко което ни прави разнообразни, се свежда до някои елементарни правила, които ни вършат родители на всички места и постоянно – обич, грижа, вслушване в потребностите на бебето и слагането им над нашите лични.Продължава: Да отгледаш бебе - преди век и в този момент - I
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР