Как развитият културен и икономически център на Тракийската низина -

...
Как развитият културен и икономически център на Тракийската низина -
Коментари Харесай

Толкова здрави тръби, че селяни ги ползвали за комини

Как развитият културен и стопански център на Тракийската равнина - Филипополис се е захранвал с вода пред миналите епохи? Много синтезирано и добре е разказано това в книгата " Пловдив " на Тянко Йорданов, където изключително деликатно е застъпено географското местоположение на града, като фактор за неговия многовековен път на подем, а от време на време проваляне.

Пловдив се е захранвал хиляди години с помощта на Римския акведукт, чийто остатъци и до ден сегашен са видни. И освен - тръбите били толкоз здрави, че до неотдавна са влагани в къщите в околията. Ето и част от описа за водоснабдяването на Пловдив, представен от TrafficNews.

Немалко значение за разцвета и хигиената на Пловдив през римската ера имал и водопроводът. Той хващал водите на непрекъснати извори в подножието на Родопите при селата Куклен, Новосел и Марково и по глинени тръби ги отвеждал до огромния утаечен басейн (при село Марково). Тези римски глинени тръби са толкоз здрави, че до наскоро селяните от горните села ги изваждали от земята и употребявали за комини. Главният тръбопровод е бил построен от камъни, добре изпечени тухли и хоросан. Отгоре е бил затрупан с каменни плочи. Този тръбопровод, дълъг повече от 18 км, през с. Коматево и край Хълма на освободителите навлизал в града от запад, достигал Трихълмието и оттова водата се разпределяла по публичните чешми, бани, перални и други Водопроводът бил толкоз добре построен, че в продължение на повече от хиляда години е снабдявал Пловдив с вода. Той е опустошен от турците при завладяването на града. Останки от основите на колоните, които поддържали водопровода, към момента се разкриват по неговото трасе, по което в този момент са се ширнали натежали с плод лозя, овощни, зеленчукови градини и прочие Колоните на водопровода са били особено украсени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР