Как храната може не само да поддържа тялото, а и

...
Как храната може не само да поддържа тялото, а и
Коментари Харесай

Стела Сачи: Пречистете храната с молитва

Как храната може освен да поддържа тялото, а и да извиси съзнанието? Без да се изживява като гуру, което държи всички секрети на живота в готварската си книга, някогашна учителка посвещава фенки в кулинарно-философски курсове. Ученичките готвят, след това сядат да хапнат и да поговорят на духовни тематики. Изглежда просто и постоянно някой взима рецептата, да я повтори вкъщи. После се връща оклюмал: „ Всичко направих, а не стана като твоето ”.

„ Тайната не е единствено в това какви съставки и какви количества да смесиш, а по какъв начин да осветиш храната, тъй че да се трансформира в добра сила. Всеки има по една баба, чиито предписания помни не тъй като са били гурме, а тъй като ги е приготвяла с огромна обич ”, споделя Стела Сачи. И прибавя, че с цел да бъде пълноценна храната, би трябвало да бъде пречистена с молитва. Самата тя произнася ведически мантри, само че всеки може да предложения щедростта на Бог и природата в чинията си и да благодари за нея с ритуалите на своята вяра. Тази философия участва в разнообразни култури - с приготвянето на избрани храни за всеки празник и изпълняването на съответни ритуали. Дали ще е песнопение, ритуал или християнска молитва преди хранене - смисълът е еднакъв, споделя Сачи. С тренинг „ Храната като обред за извисяване на съзнанието ” тя се включи в Седмицата на вдъхновението в Пловдивски културен институт.

„ Съвременният човек е трансформирал храненето в рутинна активност и не се замисля какво, къде, по какъв начин и с кого яде. Импулсивно задоволяваме апетит, а можем посредством храненето да реализираме по-високо качество на живот ”, уверена е Стела Сачи. И прецизира, че под това неправилно се схваща единствено финансово благоденствие - съгласно проучвания на учени парите са едвам 20% от положителното качество на живот. С по-голяма тежест е сборът от други детайли: екологична конюнктура, връзки с хората, задоволеност от специалността, хранене.

За да реализира високо качество на живот съгласно философията на Сачи, би трябвало да се употребяват здравословно и домашно приготвени ястия, а не фаст фууд или индустриално основани храни. Така се реализира по-нисък банкет на мазнини, сол, захар. Това е значимо, тъй като до момента в който не повишим качеството на живот, не можем да мислим за духовно извисяване. Човек с незадоволени основни потребности остава заклещен в примитивното и не развива съзнанието си, споделя Сачи. Пътя, по който да направи това за себе си, тя е разкрила във ведическата просвета, чиято философия е да живеем в естетика, развивайки материалните богатства, само че като добра основа за духовно събуждане и израстване на личността.

Най-известната книга на индуизма „ Бхагавад Гита ” приказва за три съществени сили. Първата е положителното, което носи чувство за благополучие и познание, даже човек да не е богат. Втората е пристрастеността - който е зависим на нея, гони победа, воден от лакомия и блян за превъзходство. Третата е незнанието - в неговия плен човек няма познание, води се от низши подбуди, налегнат е от безизходност. Трите положения са като влакна на едно въже, в което сме оплетени и в разнообразни моменти човек е зависим на друга сила. По-низшите елементарно завличат. Затова се приказва и за самодейни хора - които осъзнават действителността, възнамеряват и съумяват, тъй като не се срутват от дребни неуспехи, а поемат отговорност за живота си, и реактивни - на тях им въздействат средата и другите, какво е времето, взели ли са огромния хонорар.

Деградацията е натурален развой и нездравословните привички имат огромен принос за поддържането, споделя Стела Сачи. Идеята на ведическата просвета е, че смяната на навиците води до смяна и на държанието. То пък трансформира характера, а оттова и ориста. Затова живот в положителното постоянно се обвързва и с избран режим. Все по-трудно е обаче в града и заобиколени от електронните устройства да преценяме по кое време съзнанието би трябвало да почива, да ставаме и лягаме рано, да се храним под час, да сме дейни с извършения или разходки, признава Сачи. Проблем е даже връзката с природата, а тя подхранва с сила от слънцето, зарежда с оптимизъм, работи релаксиращо на нервната система и успокоява мозъка. Затова е толкоз значимо да я поканим в чинията си, акцентира Сачи.

Енергията на положителното в блюдото е натуралната, свежа и прясна храна, в която участват зърнени и бобови култури, варива, плодове и зеленчуци, ядки. Важно е обаче да се научим по какъв начин да подготвяме храна с тези съставки, тъй че да запазим нейната добра сила, прибавя Сачи. Затова ведите, а и други религии, употребяват свои технологии за филтриране и осветление посредством молитва или мантра. Ведическата гласи: „ Ом Намо Бхагавате Васудевая ”, което ще рече „ Отдавам почитта си на Бог ”. С този малък жест на респект към основателя ние го каним да седне на трапезата ни и това е по този начин във всяка вяра, без значение по какъв начин звучат думите, споделя Сачи. По-важно е да се осъзнае смисълът им, тъй като това е отвод от егоистичното.

„ Ако готвим гневни, изтощени, фрустрирани, разочаровани, зареждаме с това и храната. После тя носи злощастие и болест. А когато влезем с молитва, въодушевление и признателност в кухнята, освен задоволяваме кулинарен ентусиазъм, а внасяме благополучие, здраве, омиротворение. Тогава храната става животворна мощ ”, изяснява Сачи. И тъй като, макар напъните си, човек остава посредствен, се постанова ритуалът за пречистване. С него каним висшите сили да вземат участие в живота. Ведическата просвета назовава тази осветена храна прасадам, което значи благосклонност. Вярва се, че тя даже почиства кармата и ни прави устойчиви против неправилни избори, ваксинира против илюзиите в живота. Така храната влияе на физическото тяло, на страстите и менталното здраве, на духовното равновесие и полезностите.

Ако мозъкът е удовлетворен, се засищаме с малко

Често се счита, че здравословната храна е диетичната, само че това не е по този начин, безапелационна е Стела Сачи. Нейната формулировка е, че тази храна би трябвало да бъде красива, богата на цветове и текстури, да ухае добре и да е вкусна. Тогава мозъкът е задоволен и се нахранва с малко. Причината за това насищане е, че в 90% от случаите ние ядем прочувствено. Когато ни липсва нещо или сме засегнати, бързаме да го заместим или да се успокоим с някакъв усет. Когато реализираме естетика в чинията, този тласък отпада. Затова от време на време в курса на Стела идват дами и споделят: „ Хайде да готвим, с цел да отслабнем! ”. Придържайки се към тази философия, човек може да смъкна килограми, насъбрани от прочувствен срив.

„ Ако подобрим качеството на хранене, в случай че стартираме с това дребно нещо, другите детайли също се пренареждат, споделя Сачи. Всички желаеме пълностоен живот, а благосъстоянието не е единствено пари. Ако се стартира с смяна на храненето, става по-лесно. Защото не всеки ще вземе да чете метафизичен книги. Но всички хапваме ”.

Рецептата на Стела: Енерджи болс

300 г фини овесени ядки

250 г кафява захар на пудра

50 г брашно от рошков

100 г масло

1 ванилия

100 г кокосови стърготини

Всичко се смесва с ръце, като се употребява половината количество кокос. Оставя се 30 минути овесените ядки да набъбнат. Правят се топчета и се овалват в останалия кокос. Охлажда се в ледник. Няколко топчета са подобаваща закуска дружно с кисело мляко. Това е също пестелив сладкиш за коледните празници.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР