Уважаеми пловдивчани, Приемете моите най-сърдечни поздравления по случай 24 май

...
Уважаеми пловдивчани, Приемете моите най-сърдечни поздравления по случай 24 май
Коментари Харесай

Председателят на ОбС с поздрав за 24 май

Уважаеми пловдивчани,

Приемете моите най-сърдечни поздравления по случай 24 май – Ден на светите братя Kирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Ден намерил сакрално място в летописа на българския жанр. Делото на Светите братя освен ни резервира като народ през тъмните години на робството, само че е и искрата, която възпламенява в сърцето на всеки българин концепцията за обединяване и независимост.

Ден на респект към личния ни език и неговото благосъстояние. Освен достойното място в пантеона на човешката цивилизация българското писано слово е нетленната връзка, която държи нас българите дружно. Ние сме горди и черпим ентусиазъм от нашата писменост, тъй като тя е знак на нашата културна самородност. 24 май е и персоналният празник за всеки един от нас. Почитайки делото на Светите братя Кирил и Методий и техните възпитаници, ние почитаме себе си.

За мен като пловдивчанин е особена горделивост, че точно в Пловдив на 11 май 1851 година в учебно заведение „ Св. Св. Кирил и Методий “  за първи път се отбелязва непреходното дело на Светите братя Кирил и Методий. Акт, белязал жаждата на нашите възрожденци за култура и просвета, само че и акт на храброст във времена на иго.

В ден като днешния показвам своята  признателност и почитание към всички Вас просветители и пазители на духовността. Пожелавам на всички дейци на културата, науката и образованието здраве, упоритост и креативна сила. Не спирайте да разпръсквате познанието за българския дух и да пазите жив загатна за жанр и татковина.

Честит 24 май!

Атанас Узунов

Председател на Общински съвет Пловдив
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР